En mor trækker mørklægningsgardin fra på sin søns værelse

Sådan kan mørklægningsgardiner gøre en forskel i dit hjem

At se sollyset skinne ind gennem vinduerne og oplyse hjemmet er et sandt glædesboost, som især er tiltrængt, når vi efter en lang vinter går foråret i møde. Det er trods alt også en af de primære grunde til, at sommerhalvåret er så stor en favorit herhjemme for mange af os. Selvom sollys er fantastisk, er der dog tidspunkter, hvor det kan være rart at kunne lukke af for det – fx hvis du gerne vil sove længe i en weekend eller i din ferie, eller hvis du og din familie skal hygge med en film på en sommeraften. Heldigvis er der mange muligheder for at kunne skærme af for solens stråler, og mørklægningsgardiner er en af de helt oplagte løsninger.

Hvad er et mørklægningsgardin?

Mørklægningsgardiner som begreb dækker over gardiner, rullegardiner, persienner og lignende løsninger, der på effektiv vis kan lukke af for dagslys og andre typer lys – såsom gadelamper, trafiklys og lysforurening – så dit hjem mørklægges. Typisk bruges mørklægningsgardiner i soveværelset, da mange foretrækker at sove i et mørklagt soveværelse, men et mørklægningsgardin kan også passe perfekt ind i andre rum i hjemmet.

Hvorfor bruge mørklægningsgardiner?

Der er mange fordele ved at vælge et mørklægningsgardin fremfor et normalt gardin til dit hjem. Mørklægningsgardiner er et meget populært element i boligindretningen for mange, og for andre er det endda et must-have. Fordelene ved mørklægning inkluderer:

  • Blokering af dagslys
    Gadelamper, lys fra trafikken og general lysforurening lyser i mange beboelsesområder natten op. Selvom de hver især ikke nødvendigvis gør den store forskel, kan de sammen nemt ende med at forstyrre nattesøvnen for mange. Derfor er det oplagt at bruge mørklægning til at skærme af for disse lyskilder.
  • Blokering af mindre lyskilder
    Gadelamper, lys fra trafikken og general lysforurening lyser i mange beboelsesområder natten op. Selvom de hver især ikke nødvendigvis gør den store forskel, kan de sammen nemt ende med at forstyrre nattesøvnen for mange. Derfor er det oplagt at bruge mørklægning til at skærme af for disse lyskilder.
  • Forhindre blænding på TV'er og skærme
    Blænding opstår, når lys – oftest fra et vindue – reflekteres i et TV eller på en computerskærm. Det gør det svært at se, hvad der foregår på skærmen. Netop fordi mørklægningsgardiner blokerer lyset, kan de være med at forhindre blænding på dine skærme. Dette er også en grund til, at mørklægning ikke bare er nyttigt i soveværelset, når man skal sove, men også i andre rum som stuen eller kontoret – i det hele taget ethvert værelse, hvor der kan opstå blænding på en skærm. 
Sorte lysdæmpende gardiner ved stort vinduesparti i stue med sofa og sofabord

Mangler du mørklægningsgardiner? JYSK har et stort udvalg

Du finder mange forskellige typer gardiner hos JYSK. Mørklægningsgardiner er en standard, som rigtig mange benytter, mens andre foretrækker lysdæmpende gardiner. Med mange forskellige typer gardiner i sortiment vil du altid kunne finde en gardinløsning, der passer præcis til dine behov. 

Mørklægningsgardiner

Færdigsyede mørklægningsgardiner er en klassiker og en go-to løsning for mange. Udover den praktiske egenskab – at det kan mørklægge dit hjem – fungerer de også som flotte, dekorative elementer i indretningen i dit hjem. 

Plisségardiner med mørklægning

Mørklæggende og lysdæmpende plisségardiner er utroligt populære, og det er der en god grund til: Visse varianter kan nemlig justeres både i toppen og i bunden, så du kan skærme så meget eller lidt af, som du har lyst. Samtidig kan du gøre hjemmet mere privat ved at skærme af i bunden af vinduet, hvor dagslyset stadig kan skinne ind gennem vinduet. 

Rullegardiner med mørklægning

Mørklæggende rullegardiner er en ideel løsning til at blokere eller dæmpe for lys fra vinduet. De passer godt til vinduer i mindre områder og til skråvinduer.

Persienner

Persienner er mørklæggende og giver dig derfor fuld kontrol over, hvor meget lys du vil lukke ind i hjemmet. Da de er lavet af aluminium, er de nemme at rengøre og vedligeholde og passer samtidig godt ind i rum, hvor der kan blive fugtigt som fx badeværelse og bryggers. 

Lamelgardiner med mørklægning

Mørklæggende lamelgardiner er meget fleksible og nemme at tilpasse, så du i store vinduespartier nemt kan kontrollere den mængde af lys, der kommer ind i hjemmet. Da de fås i meget store størrelser, passer de perfekt til store vinduer som glasfacader. Samtidig giver de også et roligt og rart udtryk og er derfor oplagte til steder i hjemmet, hvor familie og venner ofte samles, såsom stue og køkken.