Sådan fjerner du alger fra dine havemøbler

Sådan fjerner du alger fra dine havemøbler

Grønne plamager af alger klæder ikke dine havemøbler og indbyder ikke til ophold på terrassen. Har de grønne slimede sporer først fået godt tag i dine havemøbler, skal du bruge en effektiv algebehandling og knofedt for at komme dem til livs.

Facts om alger:

  • Alger udsender mikroskopiske sporer i luften, som gør, at algerne breder sig
  • De stortrives i fugtige og varme omgivelser med skygge
  • Kulde og tørke slår ikke algerne ihjel, men bremser deres vækst
  • Ofte er vand og en hård børste nok til at fjerne alger på havemøbler

Hvis dine havemøbler er angrebet af alger, skal du ikke lade dem stå ude vinteren over i håbet om, at kulden fjerner algerne. Kulden holder højest algerne i skak, indtil varme og fugt atter giver gode grobetingelser. Derfor skal du huske at opbevare dine havemøbler indenfor om vinteren, så de ikke bliver unødvendigt medtaget af vind og vejr.  

Sådan fjernes algerne

For at fjerne alger fra havemøbler skal du bruge en hård børste og vand. Er algerne genstridige, kan du eventuelt tilsætte almindelig husholdningseddike, så blandingen består af ¼ eddike. Sørg for at rense hele møblet godt – ikke kun de synligt angrebne områder – da usynlige sporer fra algerne med høj sandsynlighed har spredt sig til hele møblet.

Husk at komme godt ind i alle små hjørner og kringelkroge, så du får behandlet alle algerne, ellers dukker de hurtigt igen.

Algebehandling med kemi

Du kan ty til skrappere midler, hvis algerne stadig raserer dine havemøbler på trods af behandlingen med vand og eddike. Der findes forskellige typer af algerens, som kan fjerne alger på havemøbler inden for 1-2 uger. Fordelen ved disse midler er, at de ofte kan beskytte overfladen og derved modvirke, at der kommer nye alger.

Benyt altid et algemiddel, der er miljøgodkendt, så du ikke forurener miljøet. Miljøgodkendelsen vil fremgå af flaskens bagside sammen med brugsanvisningen. Bemærk at kemisk algebehandling skal foregå i tørvejr for at opnå det bedste resultat. 

Samme algebehandling til træ og plast 

Uanset hvilket materiale dine havemøbler er lavet af, er algebehandlingen den samme. Plastikhavemøbler tåler dog en hård afrensning bedre end træ. Derfor er det vigtigt ikke at flosse træet ved brug af en for hård børste eller en højtryksrenser.

Hvis du vælger at fjerne alger ved at spule med en højtryksrenser, skal du holde god afstand. Derved undgår du, at højtryksrenseren skader havemøblerne med ujævnheder, som gør det nemmere for algerne at gro på fladen. 

Efterbehandling

Møbler i hårdttræ bør efterbehandles med olie. De skal være helt tørre inden oliebehandling påbegyndes, og der skal bruges en olie, der er velegnet til hårdttræ. Det anbefales, at du oliebehandler møblerne to-tre gange i løbet af sæsonen.

Møbler i teak kræver ingen oliebehandling, idet teaktræ i forvejen er en meget olieholdig træsort. Med tiden kan møbler i teaktræ få et naturligt hvidligt skær, hvilket dog kan fjernes med en teakolie. Vælger du alligevel at oliebehandle møblet, kræver det dog løbende oliebehandling som ved møbler af hårdttræ.

Find kilden til algernes fremkomst

Havemøblernes omgivelser er også en del af algebehandlingen. Hvis algeproblemet er stort, bør du overveje, hvor algerne kommer fra. Derved kan du bedre forebygge og sætte en stopper for algernes vækst.

Store træer skygger samtidig med, at de sender algesporer ind over din terrasse og havemøbler. Du bør derfor overveje, om sådanne træer er til mere skade end gavn, og hvorvidt de bør fældes. Utætte tagrender og nedløbsrør kan også være årsag til øget fugt omkring havemøbler, og derved give algerne gode vækstbetingelser.

Hvor ofte er algebekæmpelse nødvendigt? 

Alger på havemøbler i træ kan skabe råd, da algerne holder på fugten. Derfor skal du holde øje med algernes udvikling for at holde havemøbler i træ pæne. Når algerne har fundet et sted at bo, spreder de sig via sporer for hver dag, der går. Derfor er det en fordel at være på forkant med algebehandlingen.

Som hovedregl er det en god ide, at fjerne alger fra havemøblerne hvert forår og efterår, hvor algerne har de bedste betingelser for vækst på grund af det fugtige vejr. 

Udforsk mere

Sådan rengør du havemøbler i rattan

Sådan rengør du havemøbler i rattan

Sådan gør du dine havemøbler i træ forårsklar

Sådan gør du dine havemøbler i træ forårsklar

 Alt du behøver i én opbevaringsboks

Alt du behøver i én opbevaringsboks

Vedligeholdelse af havemøbler i træ

Vedligeholdelse af havemøbler i træ