Årets nytårsfest står for døren, og for mange er nytårsaften lig med med champagne, vin og farverige cocktails. Læs mere om, hvad alkoholen betyder for din søvn.
Alkohol og søvn er et dårligt match
De fleste har prøvet at have svært ved at falde i søvn - man vender og drejer sig, men søvnen lader vente på sig. I de situationer har du måske prøvet at ty til det gamle husråd om at stå op af sengen og drikke en øl eller andet med alkohol i. Myten siger nemlig, at en enkelt genstand kan gøre det nemmere at falde i søvn.
Det gamle trick virker ganske vist for nogle. Det er oftest dem, som blot har et forbigående problem med at falde i søvn. Realiteten er imidlertid, at alkohol ikke gør noget godt for din søvnkvalitet - slet ikke hvis du har drukket meget af det.
Brug ikke alkohol som sovemiddel
Den gode effekt af alkohol er kun kortvarig, fordi alkohol kan hjælpe dig med at falde i søvn, men når du først er døset hen, har alkoholen ingen gavnlig virkning på din søvn - tværtimod. Nok kan alkohol virke som et vidundermiddel til at falde i søvn på, hvis du nøjes med en enkelt genstand eller to, men får du mere end det, risikerer du let, at alkoholen giver dig søvnforstyrrelser. Alkohol er derfor på ingen måde et optimalt sovemiddel.
Alkohol snyder dig for den dybe søvn
Sover du i ny og næ på en enkelt genstand eller to, så burde det ikke påvirke din søvn negativt. Omvendt har du måske også erfaret, at alkohol kan forringe din søvn i takt med alkoholmængden. For eksempel efter en våd aften med øl, vin eller farverige drinks i rigelige mængder. Her er der en god chance for, at du vil føle dig umådelig træt, når du vågner dagen efter.
Trætheden skyldes, at alkohol frarøver dig en stor portion af den dybe søvn - og uden denne del af søvnen vil du ikke føle dig udhvilet.
Dårlig søvn og ømme muskler
Når du sover med alkohol i blodet, kan du ligefrem opleve at vågne med hold i nakken eller andre former for muskelsmerter. Forklaringen er, at alkoholen har sløvet din hjerne og bedøvet kroppens muskler i sådan en grad, at din krop ”glemmer” at bevæge sig i løbet af natten. Normalt vender vi os flere gange i løbet af søvnen. Det gør, at vi ligger komfortabelt og vågner uden ømme muskler.
Når du er beruset under søvnen, kan det også få dine muskler i gane og svælg til at slappe så meget af, at du vil få lettere til at snorke.
Gode søvnvaner er løsningen
Hvis du ofte har svært ved at falde i søvn, er den bedste kur at få indarbejdet nogle gode vaner før sengetid. De gode søvnvaner involverer ikke alkohol, men blandt andet rolige aktiviteter og dæmpet lys før sengetid. Hvis du gerne tyr til alkohol, så husk mådehold. Få mere inspiration til gode søvnvaner her på bloggen.
Kilder
”Sleep, Sleepiness, and Alcohol Use”, By Timothy Roehrs, Ph.D., and Thomas Roth, Ph.D. http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-2/101-109.htm
“Alcohol disrupts body's sleep regulator” published in Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/286827#Alcohol-not-a-good-way-to-solve-sleep-problems