Guide til rengøring af madrassen

Guide: Rengøring af madrassen

Har du helt styr på, hvordan du rengør din madras? Ellers kan du med fordel læse denne guide, hvor du får gode råd til rengøring af madrassen. Find ud af, hvordan du kan forlænge madrassens levetid, hvor ofte madrassen skal rengøres og hvordan du fjerner pletter, fugt og lugt med forskellige remedier. 

Hvorfor skal madrassen gøres ren?

Din madras er som en magnet, der samler skidt og støv. Hver nat sveder vi mellem 2-10 dl, mens vi sover. Fugten ryger lige ned i vores madras og sengetøj. Det bliver til rigtig mange liter sved på et helt år, som din madras skal absorbere, og det sætter sine spor. Fugten kan efterlade grimme skjolder, tiltrække skimmel­svamp og ulækre støvmider, som kan give dig allergi og forringe din søvn. En anden motivation for at rense og rengøre madrassen er, at det forlænger madrassens levetid.

Se også vores guide til at købe den rigtige madras

7 tips til rengøring af madrassen

Rensning af madras kan synes besværlig. Desværre kan du ikke vaske den på 60 grader i vaskemaskinen, men der er heldigvis andre måder, hvorpå du kan rense og rengøre madrassen. Med en støvsuger, lidt ren­gøringsmidler og nedenstående råd kommer du langt.  

1. Luft ud og vend madrassen

Frisk luft er et af de bedste midler mod fugt og støvmider. Du får den bedste ventilation ved at lufte ud hver dag, både morgen, eftermiddag og før sengetid. Hver 2-3 måned kan du vende madrassen for at mindske spidsbelastning på de steder, hvor kroppen er tungest. Derved slides den mere ensartet, og du mindsker sætning. Vend hele madrassen om hvis muligt. På boxmadrasser må du nøjes med at vende om på hoved- og fodende. Husk også at vende den løse topmadras. 

2. Vent med at rede seng

Du kan med god samvittighed udskyde sengeredningen, da det giver madrassen tid til at tørre efter det fugt, der er afgivet i løbet af natten. Sengetæpper pynter sengen og beskytter dyner og puder mod støv, men du bør vente nogle timer, efter du er stået op, med at kaste det over sengen, da sengetæppet ellers kan holde på fugten i madrassen. 

3. Brug støvsuger og tæppebanker  

Støvsugeren er effektivt, når det gælder rengøring af madrassen, da den får has på støvmider. Gør det til en vane at støvsuge madrassen ugentligt og mindst, hver gang du skifter sengetøj. Brug et møbelmund­stykke, som skåner stoffet. Har du mulighed for at bære din madras udenfor, så vil den have godt af en tur med en tæppebanker, som er god til at banke støv og skidt af med. Sæt madrassen på højkant, så det uøn­skede skidt kan glide af. Husk at rengøre sengebund og sengegavl, inden du sætter madrassen på plads.  

4. Skån madrassen med en topmadras

En topmadras skåner din madras for de værste pletter og fugt. Sved kan nedbryde madrassens polstring, men en topmadras kan suge sveden, så det ikke når selve madrassen. Nogle topmadrasser har et vaskbart betræk, men mange kan ikke vaskes. Derfor anbefaler vi at beskytte topmadrassen med en rullemadras, som er tyndere og tåler maskinvask og ofte også tørretumbling.

Se vores topmadrasser her

5. Særlige midler til at fjerne madraspletter

Pletter, der typisk skal renses af madrassen, stammer fra væsker som urin, gulbrun sved, opkast eller blod. Det kan efterlade skjolder og lugt. Eddike, 10 % citronsyre eller 10 % oxalsyre er gode midler til at rense madrassen for genstridige pletter. Fremgangsmåden er, at du hælder 0,5 liter varmt vand i en spand og tilsætter 0,5 liter eddike, 1 dl 10 % opløsning af citronsyre eller 1 dl 10 % opløsning af oxalsyre. Der skal være god ud­luftning, når du laver blandingen, og vandet skal i spanden først, når du blander med syre. 

Rens madrassen ved at duppe pletterne med en fugtet klud eller svamp. Madrassen må ikke gennemvæ­des. Lad det virke i ca. 10-15 minutter, og vask derefter syreopløsningen af stoffet med en klud, der er op­vredet i koldt vand. Lad det tørre i ca. 6 timer eller mere, så det er helt tør, før du lægger lagen på. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen flere gange, før pletten forsvinder. Husk at bruge gummihand­sker, så din hud ikke kommer i kontakt med syre. Vær opmærksom på, at disse midler kan blege farvede tekstiler. Følg altid vejledningen på de respektive flasker. 

Husk at være forsigtig og at prøve behandlingen af på et lille område, et usynligt sted på madrassen. 

6. Desinficer madrassen med damp

En damprenser er effektiv til rensning af madrasser. Dampen er 100-110 grader varm, hvilket desinficerer og dræber bakterier. Damp kan også fjerne dårlig lugt. Med en damprenser i huset, kan du også lettere fjerne pletter på sofaen og bilsædet. Før du damper madrassen, skal den støvsuges, og pletter skal være fjernet, så de ikke gror ind i stoffet. Følg maskinens instruktioner nøje, og pas på ikke at blive forbrændt af dampen. Madrassen skal være helt tør, inden du lægger lagen på. 

7. Fjern dårlig lugt

Dårlig lugt kan fjernes med rodalon. Bland rodalon med vand i en 1:10 opløsning. Dup rodalon på pletten med en klud eller børste, og lad det virke i ca. 30 minutter. Rens efter med rent vand. Madrassen må ikke gennemvædes med blandingen. Lad det behandlede område tørre godt, før du tager sengen i brug. Tjek altid vejledningen på flasken. Husholdningsmidlet natron er også kendt for sin evne til at fjerne lugte. Drys det på problemområdet, og lad det arbejde i ca. 10 minutter, før du støvsuger det væk. Denne løsning er mere miljøvenlig. 

Udforsk mere

Springmadras eller boxmadras? Det skal du vælge

Springmadras eller boxmadras? Det skal du vælge

Springmadras eller skummadras? Det skal du vælge

Springmadras eller skummadras? Det skal du vælge

Hvilken madras passer til dig?

Hvilken madras passer til dig?

Luftmadras, foldemadras eller gæsteseng?

Luftmadras, foldemadras eller gæsteseng?