Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

UDSALG OG ANDRE GODE TILBUD - SPAR OP TIL 60%

Soveværelse med hvide vægge

Kend farverne, der får dig til at sove godt

Dato:

Kategori: Søvnråd

Soveværelsets farvevalg har betydning for din søvn, og du bør derfor vælge farve med omhu. Farverne i soveværelset kan hjælpe dig med at få en bedre søvn. Men hvilke farver er så bedst til soveværelset?

Start med at overveje dine behov

Dine behov, søvnvaner, selve rummet og måden du bruger soveværelset på har afgørende betydning for, hvilke farver du gør bedst i at vælge til soveværelset.

I princippet kan du godt bruge alle farver i soveværelset, men ovenstående faktorer gør, at nogle farver er mere velegnede end andre. Derudover spiller det også ind, at nogle bliver mere påvirket af farver end andre. Det kan også være, at du har en yndlingsfarve, som i teorien ikke er god, men hvis den påvirker dig positivt, vil det være den rigtige farve for dig.

Skab stemning med farvetoner

Farver kan påvirke stemningen i soveværelset. Skal stemningen være let og luftig er lyse nuancer og pasteller et hit. Ønsker du et soveværelse, der vækker glade følelser, er de gule toner at foretrække. Skal stemningen være rolig og afstressende er de blå og grønne toner bedst. Er det varme og intimitet du går efter, så sørg for et splash af røde og brunlige toner, som fremmer en lun stemning. Endelig er de helt mørke farver suveræne til at skabe hygge.

Farverne skal spille sammen

Mere end én farve er godt i soveværelset, da vores hjerner godt kan lide flere forskellige sanseindtryk. Et samspil af lyse og mørke nuancer før sengetid er derfor godt. Med møbler og tilbehør kan du nemt variere soveværelsesfarverne. Farverne på dit sengetøj kan let skiftes, og det er en god måde at få farver og mønstre ind i soveværelset. Du kan også nøjes med at male én enkelt væg, så du ikke bliver overstimuleret af en bestemt farve.

Soveværelsets møblement er en vigtig faktor for dit farvevalg. Et stort garderobeskab kan eksempelvis udgøre en stor farveflade. Her kan det være en fordel at tænke i kontraster mellem mørke og lyse farver, så dit sind bliver stimuleret af begge dele. Vælg eksempelvis mørke vægge og et lyst skab eller lyse tæpper og gardiner. 

Rummet afgør farvevalget

Størrelsen og lysindfaldet i dit soveværelse har stor betydning for, hvilke farver, der fungerer bedst i soveværelset. Er der store vinduer og masser af lys, skal du ikke være bange for mørke eksklusive farver. Jo større soveværelset er, jo mere velegnede er de mørke farver. Har du derimod et lille soveværelse eller næsten ingen lys fra vinduer, kan de mørke farver få soveværelset til at virke endnu mindre og mørkt.

Hvad skal du bruge soveværelset til?

Fungerer dit soveværelse også som kontor, hobbyrum, påklædningsrum eller andet, er det værd at tage med i dine farveovervejelser, da det betyder flere vågne timer i soveværelset, og dermed større farvepåvirkning.

Hvis soveværelset også er dit arbejdsrum skal du ikke vælge alt for dunkle farver, som kan dræne dig for energi. Vælg i stedet lyse farver, som du forbinder med noget rart, da de er behagelige at arbejde i. De mørke farver er derimod oplagt, hvis du mest bare sover i rummet, da mørke fremmer produktionen af søvnhormonet melatonin, som gør dig søvnig og klar til drømmeland.

Gode farver til soveværelset

For at skabe de bedste forhold for søvnen bør du vælge farver, der beroliger sindet. Blå og grøn er rolige nuancer, der beroliger sindet og er behagelige for øjnene. Lilla er også meget velegnet, og har sammen med blå og grøn en afstressende effekt, der giver et godt grundlag for søvn. Måske er du ikke lige klar til at male væggen lilla, men du kan forsøge at få de rolige farver ind via gulvtæpper, billeder, sengetøj eller gardiner.

Hvilke farver sover du med?

Vi hører gerne, hvilke erfaringer du har gjort dig med farver i soveværelset. Del gerne, hvad der virker godt eller mindre godt i dit soveværelse.