Er det sundt at strække sig om morgenen?

Er det sundt at strække sig om morgenen?

Det er en god ide at strække sig om morgenen. Udstrækning er vigtigt for din krop, når du lige er vågnet op. Det er med til at kickstarte blodcirkulationen i kroppen og dermed øge dit energiniveau. Udstrækning har følgende gode virkninger på din krop

  1. Øger fleksibiliteten i muskler og led
  2. Forbedrer blodcirkulationen
  3. Fjerner spændinger
  4. Forebygger overbelastning
  5. Øger energiniveauet
  6. Regulerer døgnrytmen
  7. Øger velbefindendet

Læs her, hvorfor det er sundt at strække sig om morgenen og en god ide at gøre det til en del af den daglige rutine. 

1. Øg fleksibiliteten i muskler og led

Udstrækning om morgenen er kroppens ”alarm”, der sender signal til hjernen om, at det er tid til at vække dine muskler. Hvis du ofte bliver fristet til at snooze et par gange, kan det hjælpe at strække sig.

Når du strækker dig om morgenen, øger du fleksibiliteten i dine muskler og led, og det bliver lettere for dig at komme ud af sengen. Dine led får en større bevægelighed, og du reducerer risikoen for at overbelaste dine muskler.

Når du strækker dig om morgenen, øger du fleksibiliteten i dine muskler og led

2. Sæt gang i blodcirkulationen 

Du sover ofte i den samme stilling i længere tid ad gangen i løbet af natten. Det gør, at dine muskler kan føles stive af manglende bevægelse, når du vågner. Mens du sover, slapper dine muskler af, og både dit blodtryk samt din hjerterytme falder. Ved at strække ud om morgenen, sætter du gang i blodcirkulationen i kroppen igen.

3. Fjern spændinger

Mange af os sidder ved en computer i flere timevis hver dag. Vores krop, muskler og led indretter sig efter vores arbejdsstilling, og vi risikerer at ryggen runder, nakken dukker og skuldrene hænger også når vi har fri. Stræk kan være en god øvelse til der modvirker den dårlige holdning. Det er ikke kun om morgenen, at udstrækning er med til at få gang i kroppen. Sidder du stille i mere end en time, er det en god idé, at du strækker ud og får gang i kroppen, og dermed får gang i blodcirkulationen igen.

4. Forebyg overbelastning  

Det kan være svært at stå ud af sengen, når du ved, at du har en travl dag foran dig. Men ved at strække ud om morgenen kan du dæmpe ubehaget i kroppen, som kan være skyld i den anspændelse, som du føler. Udstrækning kan bidrage til at gøre dagen mere overskuelig og gøre det lettere at se positivt på den nye dag.  

5. Øg energiniveauet

Når du strækker hele kroppen igennem, bruger du mellemgulvet, som er en åndedrætsmuskel. Jo mere åndedrætsmusklen aktiveres, desto mere luft kan du ånde ind. Det gælder om at udvide lungerne mest optimalt, så luften kan sive ind, og så der kan komme ilt til dine celler. Jo mere ilt, kroppen optager, desto mere energi kan den producere.

6. Reguler din døgnrytme

Efter en lang har kroppen brug for hjælp til at komme i gang igen – fx med en god udstrækning. På den måde fortæller du kroppen, at dagen er startet.

7. Gør noget godt for dig selv

Det føles ganske enkelt behageligt at strække igennem efter en lang nat under dynen. Giv dig selv tid til at og gør det til en rutine, inden du står op – også på travle hverdage.

Stræk ud i 30 sekunder ad gangen 

Når du strækker ud, bør du holde hvert stræk i 30 sekunder. På den måde reducerer du bedst spændinger, og dine muskler får samtidigt tid til at strække sig. Bagefter slapper du helt af og trækker vejret normalt, indtil du strækker dig igen. ​

Udstrækning sker instinktivt   

Det er ikke kun mennesker, der strækker sig efter en god powernap eller nattesøvn. Forskellige dyrearter strækker sig også rent instinktivt, efter de har taget sig en lur. Hunde og katte strækker eksempelvis forpoterne frem og svajer i ryggen, mens fisk spreder og vinker med finnerne, når de vågner.

Det understreger, at udstrækning er en god måde at starte dagen og få gang i din krop på. 

Kilder: 

http://www.livestrong.com/article/355285-why-do-you-stretch-after-sleeping/
https://www.thrillist.com/news/nation/heres-why-you-instinctively-stretch-when-you-wake-up
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-straekker-man-sig-om-morgenen

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere