Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

UDSALG OG ANDRE GODE TILBUD - SPAR OP TIL 60%

Hvordan påvirker snoozing din søvn?

Dato:

Kategori: Søvnråd

Tags: Søvn, Snooze, Søvncyklus

Har du svært ved at komme ud af fjerene om morgenen, så har du sikkert et godt øje til snooze-knappen, som kan forlænge tiden under dynen. Det ubehag vi kan føle, når uret ringer, erstattes straks med den søde løgn om, at det bliver nemmere at stå op 5 eller 30 minutter senere. Men vi narrer os selv ved at snooze. Det forringer søvnkvaliteten og gør os endnu mere trætte, end hvis vi bare stod op med det samme.

Hvorfor snoozer vi?

Det er ikke så underligt, at det føles godt at snooze. Når du døser hen efter at have dasket til vækkeuret, så føles det rigtig rart, fordi kroppen udsender belønningsstoffet serotonin, når søvnen begynder. Serotoninen skaber en lykkefølelse, men det er kun indtil snooze-tiden er forbi, og derfor bliver du mere og mere træt og irritabel for hver gang du snoozer.

Når vi snoozer meget, er det et klart tegn på, at kroppen har stor modvilje mod at stå op. Vi har simpelthen brug for mere søvn. Det kan vi få, hvis vi dropper snooze-alarmen og sætter vækkeuret til lidt senere. Og så skal du selvfølgelig stå op med det samme, og det er meget nemmere, hvis du er udhvilet.

Hvis du sover i den tid, hvor du ellers ville have snoozet, forlænger du tiden af din kvalitetssøvn. Dernæst handler det også om at prioritere søvnen, og gå tidligt nok i seng, så du bliver udhvilet. Gå i seng ca. 7-8 timer før du gerne vil stå op, da det er det søvnbehov, de fleste voksne har.

Snoozing afbryder vores søvncyklus

Forklaringen på at snoozing gør os ekstra trætte skal findes i vores søvncyklus, som består af flere stadier. De vigtigste er den lette søvn kaldet REM (rapid eye movement) og den dybe søvn. Vi sover typisk dybt i den første del af søvnen og mere let, som søvnen skrider frem. I den sidste times tid før vi vågner, begynder vores krop at forberede sig på at vågne. Det sker ved at kropstemperaturen stiger lidt, og der pumpes dopamin og kortisol hormoner ud i blodet. Hormonerne giver os energi til at stå op.

Når vi snoozer, bliver søvncyklussen afbrudt. Det medfører, at der opstår der en kemisk ubalance i hjernens stoffer, fordi kroppen når at genstarte sin søvncyklus, mens du kortvarigt har været på vej mod den dybe søvn igen. Derfor føler du dig nemt endnu mere træt, jo flere gange du snoozer, og det ender med at blive en ond cirkel. Denne korte video illustrerer på glimrende vis, hvordan brug af snooze-alarmen påvirker din søvn negativt.

Hvor længe må du snooze?   

Hvis du ikke kan lade være med at snooze, så nøjes ikke kun med at gentage 5 minutter, men tag en lur på 20 minutter. Derved er der i det mindste en chance for, at du får lidt ud af at snooze. Du må ikke snooze i mere end 30 minutter, da du i så fald risikerer at falde tilbage i en meget dyb søvn, og så bliver det endnu sværere for dig at vågne.

Stop med at snooze

Har du svært ved at stå op om morgenen, og vil du gerne stoppe den dårlige vane med at snooze, så kan du forsøge dig med nedenstående råd. Det kan sagtens vare 3 uger, før du helt har vænnet dig til ikke at snooze om morgenen.

  1. Gå tidligt i seng, så du er sikker på, at dit søvnbehov bliver dækket, inden du skal op.
  2. Stil vækkeuret et stykke fra sengen, så du er nødt til at stå op for at slukke det. Når du først er ude af sengen, er det måske mindre fristende at gå tilbage til den. Det kan også vænne dig til at stå op med det samme.
  3. Tænd lyset så snart vækkeuret ringer. Det hjælper dig med at vågne hurtigere, og du standser produktionen af søvnhormonet melatonin.
  4. Det er aldrig sjovt at stå op, hvis du fryser. Undgå kolde morgener ved at have morgenkåbe og hjemmesko klar ved sengen.
  5. Aktiver dig selv i 5-10 minutter, når du vågner. Det kan være ved at læse, tage et spil på telefonen eller morgengymnastik.
  6. Beløn dig selv med god morgenmad, som du glæder dig til at stå op til. Duften af friskbrygget kaffe og brød kan friste dig til at stå op.

Læs også vores 10 gode råd til en bedre nattesøvn.