Tips til at pudse vinduer

Nemme tips til at pudse vinduer og undgå striber

Rene ruder kommer ikke af sig selv. Koldt og rent vand, den rette mængde af opvaskemiddel samt teknik og det rette valg af udstyr giver flotte, nypudsede vinduer uden striber. Læs med og få de bedste tips og tricks til, hvordan du vasker vinduer, så du opnår et flot resultat uden striber.

Vælg det rette udstyr til at pudse dine vinduer

Du skal bruge følgende, når du skal vaske dine vinduer:

Sådan laver din egen vandblanding til vinduespudsning

Når du skal vaske vinduer, er det en god idé, at du ikke bare bruger almindeligt vand til vinduespudsningen. Det skyldes, at der er meget kalk i vandet, hvilket kan give striber på dine ruder. For at undgå dette kan du med fordel blande vandet til vinduespudsning med husholdningseddike. Det kan hjælpe til at fjerne genstridige og fedtede pletter, samt de kalkstriber, som kan skyldes, at du vasker med kalkholdigt vand.

Er dine ruder meget snavsede, kan du med fordel tilføje en halv hætte salmiakspiritus og en spiseske opvaskemiddel i ovenstående blanding. Vær dog opmærksom på, at når du bruger salmiakspiritus til at vaske dine vinduer indenfor, skal du sørge for en god udluftning efterfølgende.

Sådan laver du en god blanding til vinduespudsning:

  • 1 deciliter husholdningseddike
  • 5 liter koldt eller varmt vand
  • Halv hætte salmiakspiritus (hvis ruderne er meget snavset)
  • 1 spiseske opvaskemiddel (hvis ruderne er meget snavset) 

Hvordan vasker man vinduer korrekt?

Først skal du tørre karmen af grundigt, inden du går i gang med at vaske vinduet. Derefter gør du din indvasker eller klud fugtig og skrubber ekstra godt der, hvor vinduet er meget beskidt, snavset og fedtet.

1. Bevæg skraberen i én bevægelse 

Det er vigtigt, at du bevæger skraberen i én bevægelse. Du skal sørge for, at du overlapper i de områder, som du allerede har skrabet, så du undgår striber. Du skal huske løbende at tørre overskydende vand væk med din skraber, og du skal skifte dit vaskevand løbende, når det bliver snavset.

2. Start i venstre hjørne og skrab som et omvendt S 

Du bør starte med skraberen i det øverste venstre hjørne og fortsætte derfra. Det er altid smartest at starte øverst i vinduet, så der ikke kommer vand ud over hele ruden. Det er uanset, om du skal vaske et stort eller et mindre vindue, hvor glasset er delt op som eksempelvis et dannebrogsvindue. Skrab derefter i en bevægelse som et omvendt S.

3. Afslut med en tør klud 

Afslutningsvist skal du bruge en tør klud eller et tørt viskestykke til at tørre toppen, kanterne og bunden af vinduet af, så du undgår, at der kommer striber på ruden. Er dine ruder meget snavsede, kan det være nødvendigt, at du vasker dem to gange.

Hvor ofte bør du pudse dine vinduer?

Det er forskelligt, hvor ofte du bør pudse vinduer. Bor du et sted, hvor der er en del snavs i luften som fx røg fra brændeovne eller sand og salt fra strand og havvand, vil det være nødvendigt at vaske vinduer forholdsvist ofte. En god hovedregel kan være, at du bestræber dig på at vaske dine vinduer en gang om måneden. Pudser du dine vinduer ofte, vil der også være mindre snavs og fedt på dem, hvilket gør det både lettere og hurtigere at vaske dem. 

Hvilket vejr er bedst, når du skal pudse vinduer?

Du kan egentlig pudse vinduer i al slags vejr, men det er lettere at se snavs på dine vinduer, når solen skinner. Direkte sollys gør dog også, at dine vinduer tørrer hurtigere, hvilket kan resultere i striber på ruden.

Vasker du vinduer i frostvejr, vil vaskevandet hurtigt fryse, hvilket også giver striber på ruden. Derfor er det en god idé, at vandet, som du bruger, er varmt, så du undgår, at det fryser på ruden. Du skal samtidigt være hurtig med skraberen.

Udforsk mere

Guide til sengetøj: Sådan vælger du det rette sengelinned

Guide til sengetøj: Sådan vælger du det rette sengelinned

Julegaveidéer, der skaber glæde i hjemmet

Julegaveidéer, der skaber glæde i hjemmet

Hyggelige ideer til julebordet

Hyggelige ideer til julebordet

9 tips til at spare på energien til vinter

9 tips til at spare på energien til vinter