Stue med sofa og læselampe og en stabel af bøger

Gode råd til opbevaring af bøger

Hvis du elsker at læse og elsker bøger af enhver art, kan dit valg af opbevaring af bøger skabe en personlig indretning, der afspejler din lidenskab. Måske synes du, at det er lidt af en luksus at bruge plads på bøger, hvis du bor småt, men selv en lille lejlighed har plads til et personligt bibliotek, hvis du tænker kreativt.

Forkæl dig selv med et læsehjørne

Reading nook with floor lamp and armchair


Du behøver ikke at foretage store investeringer for at gøre læsestunden behagelig. Du kan skabe et læsehjørne hvor som helst i lejligheden eller huset - det behøver ikke at være i stuen. Mange mennesker kan lide at læse i sengen, og hvis det også gælder for dig, er det vigtigt med nogle gode rygpuder, der kan støtte dig. Ellers kan du måske presse et par linjer ind ved køkkenbordet, mens spaghettien koger. Bare sørg for, at du har en god læselampe. 

Dining room with pendant light over dining table


Hvis du foretrækker at sidde i stuen, når du læser, kan du med fordel vælge en lille sofa i stedet for en lænestol, så du har plads til at lægge benene op, når du hygger dig med en gribende biografi eller en spændende krimi.

A living room with a small sofa that leaves space for an armchair for reading


Få en gulvlampe, så du ikke anstrenger dine øjne, et hjørnebord til din kaffe og en reol til de bøger der skal læses og dem, du allerede har læst.

Organisering af dine bøger

Bøger kan være et dekorativt element i sig selv. Når du har en reol fuld af litteratur, vil du opleve, at mange gæster starter med at se den igennem, når de besøger dig: Hvad er din litterære smag, og kan du anbefale en god bog? Sørg for at organisere dine bøger i en rækkefølge, der giver mening for dig:

Efter forfatternavn eller titel

Du starter ganske simpelt med A og slutter med Å. Overvej hvad du har lettest ved at huske: Titel eller forfatternavn. Glem ikke at efterlade lidt tom plads på hver hylde - så behøver du nemlig ikke at omorganisere hele reolen, når du føjer en ny bog til samlingen. Fyld pladsen ud med en smuk vase, søde opbevaringsbokse eller bare lidt fint pynt indtil da.

Bookcase with books and various décor

Efter farve eller størrelse

Du kan også sætte dine bøger på hylden sorteret efter størrelse eller efter farve. Du kan starte med den højeste bog og fortsætte mod højre, efterhånden som bøgerne bliver lavere og lavere. Eller du kan skabe en smuk regnbue på reolen: Start med bøgerne med sort ryg, og gå derefter igennem de blå, de grønne, de gule, orange og røde. Det er en mindre traditionel måde at organisere bogreolen på, men den er meget dekorativ.

Endelig kan du også stable bøgerne i stedet for at opbevare dem stående lodret. Hvis du har begrænset plads, kan du måske have plads til flere bøger på denne måde. Det kan også være godt for bøger, der er for høje til at stå oprejst. Du kan stable bøger i op til ca. 15-20 cm højde. Stabler du dem højere, risikerer du at vægten ødelægger ryggen på de bøger, der ligger nederst.

Metal bogreol med with vase

 
Nøglen til at indrette en lille lejlighed eller værelse er at bruge pladsen i højden. Der er ingen grund til at fortvivle over pladsmangel, så længe du har bare vægge, hvor du kan sætte hylder op.

Flere ideer til at indrette en lille lejlighed

Hvordan opbevarer du dine bøger? Del dine tip med os i kommentarerne.

 

Udforsk mere

Vælg den rigtige blomstervase

Vælg den rigtige blomstervase

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Indkøberens favoritter inden for gardiner

Guide: Vælg det rigtige vitrineskab

Guide: Vælg det rigtige vitrineskab

Find den perfekte studentergave

Find den perfekte studentergave