Soveværelse med seng, madras, topmadras, dyner og puder

Få styr på sengetyperne: Hvilken seng skal du vælge?

Hvilken seng skal jeg købe? Dette er et af de spørgsmål, vi oftest hører fra vores kunder og rådgiver dem. Det kommer heller ikke som en overraskelse, da der er mange forskellige sengetyper at vælge mellem. Det store udvalg betyder, at du kan finde en seng, som passer perfekt til lige præcis dine behov., hvad enten det gælder støtte, komfort og/eller budget. I JYSK er vi altid parate til at rådgive og hjælpe dig med at vælge den helt rette seng, der passer optimalt til dine behov. 

Hvad er dit sengebehov?

Hver sengetype har sine egne unikke kvaliteter, og derfor understøtter hver sengetype også en række forskellige behov. For at vælge den rigtige seng, skal du tage udgangspunkt i dine egne behov, som oftest vil tage udgangspunkt i:

 • Din soveposition
 • Din vægt
 • Om du har rygproblemer eller andre fysiske hindringer, der skal tages hensyn til
 • Den tilgængelige gulvplads til sengen i dit soveværelse
 • Dine særlige krav til en seng. Det kan fx være, at du har brug for at kunne hæve hovedenden, fordi du ofte læser, arbejder på computer eller ser TV i din seng. Eller måske har du en mindre lejlighed, og du skal bruge gulvpladsen under sengen til opbevaring.

Alle ovenstående punkter bør have indflydelse på dit valg af seng, men din soveposition er som regel den allervigtigste faktor.

De fem sengetyper 

De fem mest populære sengetyper er:

 • Elevationsseng
 • Kontinentalseng
 • Boxmadras
 • Springmadras i sengeramme
 • Skummadras i sengeramme

Elevationssenge

Du bør vælge en elevationsseng, hvis du:

 • Nyder at læse, se tv, spise morgenmad eller arbejde på din computer i sengen
 • Ønsker at undgå uhensigtsmæssige siddepositioner fx i forbindelse med rygproblemer
 • Vil have mulighed for at hæve fodenden ifm. dårligt blodomløb, vand i benene eller lignende

Kontinentalsenge

Du bør vælge en kontinentalseng, hvis du:

 • Deler seng med en partner, og I ønsker jer ekstra komfort. En kontinentalseng sikrer blandt andet høj komfort over hele liggefladen, da den kan opbygges uden en generende midterrevne.
 • Ønsker den helt særlige dybe komfort og støtte, som er det særlige kendetegn ved kontinentalsengens opbygning med tre madrasser. Den dybe støtte er især værdifuld, hvis du sover på siden. Her kommer kontinentalsengens dybe skulderzoner virkelig til deres ret.
 • Vil have en seng, som fuldender soveværelset med et elegant udtryk.

Boxmadrasser

Du bør vælge en boxmadras, hvis du:

 • Vil have en praktisk seng, hvor madrassen allerede er i en sengeramme. Du skal blot tilkøbe ben eller meder for at få en komplet seng. En boxmadras er i øvrigt nem at flytte rundt på, skille ad og sætte sammen igen.
 • Vil have en madras, som tilpasser sig kroppen og med dybe skulderzoner giver støtte omkring skulder og nakke.
 • Ønsker at bruge gulvplads under din seng til opbevaring.

Springmadrasser

Du bør vælge springmadras, hvis du: 

 • Prioriterer en seng, hvor madrassens fjedre tilpasser sig efter kroppen og giver god support.
 • Typisk sover på siden og ønsker de dybe skulderzoner i madrassen til at støtte omkring skulder og nakke.
 • Har en sengeramme i forvejen og ønsker et budgetvenligt alternativ til en kontinentalsengs dybe komfort.

Skummadrasser

Du skal vælge en skummadras, hvis du:

 • Ønsker en rolig seng, hvor du ikke hopper rundt eller mærker, når en partner vender sig.
 • Har en sengeramme i forvejen og ønsker en budgetvenlig seng.

Bliv endnu klogere på forskellige typer madrasser i vores guide: Hvilken madras er bedst for mig?

Soveposition er afgørende for, hvilken seng du skal vælge

Når du vælger en ny seng, skal du vide, hvad din soveposition er. Sovepositionen er den stilling, du falder i søvn i. Din soveposition er afgørende for, hvilken seng der hjælper dig bedst ned i den dybe søvn, hvor du bliver mest veludhvilet. 

 • Sover du på ryggen?
  Du skal vælge en seng, som er fast eller ekstra fast og giver dig støtte ved lænden. En elevationsseng med en fast springmadras eller en skummadras er oplagte muligheder.
 • Sover du på siden?
  Du skal vælge en seng, der er medium fast og støtter ved skuldre og hofter. En kontinentalseng er med sin helt unikke dybe støtte og komfort et godt valg til dig. En medium fast boxmadras med dybe skulderzoner kunne være et budgetvenligt alternativ.
 • Sover du på maven?
  Du skal helst ligge i en seng, som gør det naturligt for dig at ligge på ryggen eller på siden. Det er nemlig ergonomisk uhensigtsmæssigt at sove på maven og kan medføre rygproblemer og andre fysiske gener. Besøg din lokale JYSK og få hjælp til at finde en seng, som du ligger godt i på ryggen eller siden.

Hvilken rolle spiller din vægt ift. dit sengevalg?

Din soveposition er den faktor, som har mest betydning for, hvilken seng du skal vælge. Din vægt og kropstype har dog også noget at skulle have sagt. 

Jo mere du vejer, jo mere fast skal din seng være. Hvis du vejer fx 100 kg, skal du have en fast eller ekstra fast seng for at opnå en ergonomisk korrekt soveposition. 

Er din seng ikke helt fast nok til din vægt, risikerer du at synke ned i sengen, aå din ryggrad ikke kan ligge i en lige linje. Det kan være problematisk for lænden og nakken, som helst skal ligge ovenpå madrassen.

Tommelfingerregel for vægt og fasthed:

Bliv klogere på, hvilken betydning fastheden af din seng har

Opsummering: Hvilken seng bør du vælge?

Hvis du vil gå struktureret til værks, kan du bruge vores retningslinjer ved at stille dig selv følgende spørgsmål:

"Hvad er de vigtigste krav, jeg stiller til en seng?"

Eksempel: "En seng skal give mig den rigtige støtte, og der skal være plads til opbevaring under sengen."

"Hvad er min soveposition?"

Eksempel: "Jeg sover på siden."

"Hvor meget vejer jeg?"

Eksempel: "Jeg vejer 80 kg."

I dette eksempel kan du med fordel se nærmere på en boxmadras i fast fasthed. En boxmadras passer godt til en soveposition på siden, da skuldrene og hoften kan synke ned i madrassen og give den korrekte støtte. Samtidig er en fast madras et oplagt match til en person, som vejer 80 kg, og som har brug for god support til lænden og nakken. Du kan sætte høje ben på en boxmadras og dermed skabe rigeligt med opbevaringsplads under sengen.

Her er et andet eksempel:

"Hvad er de vigtigste krav, jeg stiller til min seng?"

Eksempel: "Jeg bruger min seng rigtig meget. Også til at læse bøger og se film på min computer. Jeg vil gerne have en seng, som jeg kan sidde godt i, uden at blive øm i kroppen."

"Hvad er min soveposition?"

Eksempel: "Jeg sover på ryggen."

"Hvor meget vejer jeg?"

Eksempel: "Jeg vejer 65 kg."

I dette eksempel er en elevationsseng et oplagt valg. Med justerbar hoved- og fodende kan du finde en behagelig og ergonomisk hensigtsmæssig position til andre aktiviteter end at sove, fx læse bøger og se film. Samtidig har vi at gøre med en person, der sover på ryggen og har brug for en vis fasthed i sin seng. En elevationsseng er et godt match, da selve sengens elevationsbund gør den til en mere fast sengetype end fx en kontinentalseng. Med en vægt på 65 kg er det ikke nødvendigt med de allermest faste madrasser, også selvom vedkommende sover på ryggen. En fast springmadras kunne være oplagt at afprøve. Soveposition er vigtigere end din vægt for, hvilken seng du skal vælge.

Men hvad betyder prisen?

Når du skal købe en ny seng, er dine krav til sengen ikke det eneste, der har indflydelse på din beslutning. Læs mere om, hvad der afgør prisen på forskellige sengetyper.

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?