Kvinde der ligger i seng med grå puder og dyner

Guide: Elevationsseng, kontinentalseng eller en boxmadras?

Er du på udkig efter en ny seng? Tre populære sengetyper, du kan vælge mellem, er: 

  Sengetyperne er opbygget forskelligt og har forskellige egenskaber, men alle tre kan være fremragende senge til dig. I JYSK hjælper vi dig med at finde præcis den seng, der passer bedst til dit behov og budget. 

  I denne artikel bliver du klogere på, hvordan de tre forskellige sengetyper er opbygget, og hvilke elementer hver af sengene består af. Du kan også læse om de vigtigste fordele og ulemper ved hver sengetype. 

  Læs også vores ultimative guide til at vælge den rette seng 

  Elevationssenge

  En elevationsseng er udstyret med en motoriseret elevationsbund, som enten er indbygget i sengerammen eller i madrassen. Du hæver eller sænker sengens justerbare zoner med en fjernbetjening eller via en applikation på din smartphone. 

  Elevationsseng

  En elevationsseng kan hæves eller sænkes ved hovedet og fødderne, men nogle modeller har flere justerbare zoner, eksempelvis i nakken. 

  "Elevationssengen er ideel, hvis du generelt bare elsker at opholde dig i din seng: Når du ser tv, læser bøger, spiser morgenmad eller arbejder på din computer."

  - Peter, Category Manager, JYSK

  Madrassen i en elevationsseng er som regel en latex- eller springmadras. Det, der især kendetegner en springmadras, er komfort, tilpasning til kroppens konturer og god bevægelighed. 

  En elevationssengs opbygning: 

  • Sengeramme med elevationsbund
  • Madras  
  • Topmadras
  • Eventuelt sengegavl 
  • Fjernbetjening eller applikation til smartphone 

  Fordele ved en elevationsseng: 

  • Anvendelighed: En elevationsseng er ikke blot god at sove i, den er også ideel til eksempelvis at læse, se tv, sidde med computeren eller spise morgenmad i sengen.
  • Helbred: Med hæve-/sænkefunktionen kan du undgå uhensigtmæssige positioner f.eks. i forbindelse med kredsløbs- og rygproblemer. Hvis du er forkølet, kan det virke lindrende at hæve hovedenden. Hvis du dyrker meget sport, kan det være dejligt at få løftet benene. Det kan ikke anbefales at sove med hævet madras. 

  Ulemper ved en elevationsseng: 

  • Revne i midten: Som dobbeltseng har en elevationsseng i udgangspunktet en revne i midten, fordi sengen er nødt til at bestå af to separate madrasser. Det er ikke alle par, som bliver generet af midterrevnen, men den kan medføre en følelse af at falde ned, hvis du eller din partner søger mod midten af sengen i løbet af natten. Hvis I bliver generet af midterrevnen, kan problemet faktisk løses ved en splittopmadras, som bliver forhandlet i JYSK. 
  • Manglende dybde: Det er svært at skabe helt den samme dybe støtte og komfort i en elevationsseng, som du kan med de tre lag af madrasser i en kontinentalseng. På grund af den motoriserede bund er en elevationsseng relativt fast i ryggen. En elevationssengs mangel på dybde kan være en udfordring, hvis du sover på siden og er vant til de dybe støttezoner omkring skuldrene.  

  Kontinentalsenge

  En kontinentalseng er opbygget af tre lag: Basen består af en boxmadras eller en polstret sengeramme. Ovenpå basen ligger en springmadras, som typisk er i fuld bredde (180x200). Dermed er du og din partner sikret ergonomisk støtte over hele sengens liggeflade. Det tredje og sidste lag er en topmadras, hvis fasthed kan varieres alt efter, hvilken komfort I ønsker jer.

  Kontinentalseng

  "Går du efter komfort, er kontinentalsengen den ypperligste sengetype. Kombinationen af tre madrasser skaber en helt unik dybde i sengens komfort." 

  - Peter, Category Manager, JYSK

  Opbygningen med tre madrasser gør det muligt for fjedrene i den nederste base at skabe flere cm dybde, end det kan lade sig gøre i en elevationsseng eller en boxmadras. Samtidig er en kontinentalseng en relativt høj sengekonstruktion, som består af meget materiale. De tre madrasser kan virkelig absorbere din vægt og give god støtte. 

  Alt sammen bidrager til den karakteristiske dybe følelse af komfort og støtte, som kendetegner en kontinentalseng. 

  En kontinentalsengs opbygning: 

  • Ben
  • Boxmadras
  • Springmadras 
  • Topmadras
  • Eventuelt sengegavl 

  Fordele ved en kontinentalseng:

  • Støtte og ergonomi: De tre madrasser sikrer en meget god komfort. Konstruktionen og højden gør ind- og udstigning nem og ergonomisk. Du skal ikke lige så langt ned i knæ, som du skal ved en lavere seng. 
  • Ingen midterrevne: Perfekt søvn til både dig og din partner uden nogen revne i midten af sengen. Hele sengens liggeflade er ergonomisk optimal. Kernen i en springmadras kan opbygges med to forskellige fastheder og kan derfor tilpasses to personers forskellige behov.

  Ulemper ved en kontinentalseng: 

  • Føles mere levende: Hvis du er vant til at sove på en rolig seng, eksempelvis en skummadras, kan du opleve, at en kontinentalsengs høje konstruktion føles mere levende. 
  • Ingen opbevaring: En kontinentalseng står helt tæt nede ved gulvet. Derfor kan du ikke bruge pladsen under en kontinentalseng til opbevaring. 

  Boxmadrasser

  En boxmadras består af et fjedersystem, såsom en springmadras, i en træramme.

  Boxmadras

  Fordi fjedersystemet allerede er integreret i en træramme, kan du nøjes med at sætte ben eller meder under boxmadrassen, så har du faktisk en komplet seng. 

  "Boxmadrassen er det praktiske og budgetvenlige alternativ med plads til opbevaring nedenunder sengen."

  - Peter, Category Manager, JYSK

  Fjedrene - enten ét eller to lag fjedre afhængigt af prisen - er boxmadrassens kerne. De har et lag af skum ovenpå, som optimerer støtten og madrassens evne til at tilpasse sig kroppens konturer. 

  En boxmadras' opbygning 

  • Ben eller meder 
  • Fjedersystem i en træramme 

  Fordele ved en boxmadras: 

  • Værdi for pengene: Du får en komfortabel seng til en god pris. 
  • Plads til opbevaring: Udstyrer du en boxmadras med høje ben, har du plads til opbevaring under sengen. Af samme grund er en boxmadras et populært valg til lejligheder, studieboliger, sommerhuse osv. med begrænset opbevaringsplads.

  Ulemper ved en boxmadras:

  • Manglende dybde: Du får ikke samme dybde i komforten og støtten, som du gør med en kontinentalseng.  
  • Topmadras: For at optimere komforten skal du sandsynligvis investere i en topmadras.

  Konklusion: Elevationsseng, kontinentalseng eller en boxmadras - hvad skal du vælge?

  Hvilken en af de tre typer senge, der er bedst til dig, afhænger til dels af dine præferencer, men også af dit budget: 

  Du prioriterer alsidighed og justerbarhed 

  Du nyder at læse, se tv eller sidde med din computer i din seng. Du ønsker at forebygge rygproblemer og kredsløbsproblemer mest effektivt med dit valg af seng, og du skal ikke nødvendigvis vælge den mest budgetvenlige løsning. 

  Passer ovenstående beskrivelse på dig? Så skal du vælge en elevationsseng.  

  Du prioriterer støtte og komfort 

  Du vil ligge så godt som muligt med den bedste støtte og komfort tilgængelig på markedet. Du sover på siden, og du ønsker dig den karakteristiske dybde i komforten. Du og din partner vil have en uafbrudt, ergonomisk liggeflade uden revne i midten.   

  Passer ovenstående beskrivelse på dig? Så skal du vælge en kontinentalseng

  Du prioriterer pris og praktik  

  Du vil have en ordentlig seng, men du har et begrænset budget til rådighed. Du har også begrænset gulvplads i dit hjem. Du vil have en praktisk løsning uden alt for mange forskellige elementer. Du er i en fysisk tilstand, hvor du ikke behøver at tænke alt for meget på ergonomi. 

  Passer ovenstående beskrivelse på dig? Så skal du vælge en boxmadras.

  "Den bedste seng for dig er en seng, hvor du hurtigt falder ned i den dybe søvn, og hvor dine muskler kan slappe helt af i den position, du falder i søvn i."

  - Peter, Category Manager, JYSK

  Hvordan træffer du din beslutning? 

  Du skal spørge dig selv: Hvad er de allervigtigste kvaliteter i en optimal seng til mig?  

  Dernæst skal du besøge en fysisk butik og prøve nogle senge, inden du beslutter dig for, hvilken model du vil købe. I JYSK står vi altid klar til at rådgive dig til det bedste sengevalg i forhold til dit behov og budget. 

  Udforsk mere

  Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

  Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

  Sengeguide

  Sengeguide

  TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

  TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

  Hvad koster en topmadras?

  Hvad koster en topmadras?