Kvinder der læser en bog i sengen

5 grunde til at læse før sengetid

Er dit hoved fyldt med tankemylder ved sengetid? Og har du svært ved at slippe dagens stress og jag? Hvis det lyder som noget, du kan genkende, så kan du her få nogle gode råd til at skabe ro i sindet. En god gammeldags metode til at tømme hovedet er at finde en god bog frem og læse før sengetid.

Så hvorfor læse før sengetid? Nogle gode grunde er bl.a., at du undgår blåt lys fra skærme, samt at du lærer dine børn at holde af højtlæsning. Læs med her, hvor vi nævner 5 gode grunde til at læse før sengetid, så du kan blive klogere på, hvorfor det virker:

1. Slip dine bekymringer

Når sengetid nærmer sig, og tankemyldret kommer snigende, så fordyb dig i en spændende bog. At læse før sengetid er en let og god måde at slippe dagens gøremål og give kroppen og sindet ro.

Er bogen tilpas spændende, bliver du helt opslugt og distraheret fra, hvad end der måtte fylde i dine tanker. Lad fortællingen rive dig med og slip dine bekymringer.

2. Læse før sengetid: Højtlæsning

Børn elsker højtlæsning inden sengetid, og mange forældre nyder også en stille stund, hvor de kan være tæt på deres unger. Højtlæsning er et ritual, hvor nærvær og afslapning er i centrum. Det er derfor også en tid, hvor børnene gearer ned og forbereder kroppen på søvn – og hvorfor ikke lære dine børn fra de er helt små at læse før sengetid?

Mange har sikkert oplevet, at øjenlågene bliver tunge, når de læser. Det er ganske normalt, da man jo ofte har det rart, lunt og behageligt når man læser. Der er sandsynligvis også større chance for, at du falder i søvn i en fart, hvis du læser en bog, som er lidt tung og kedelig.  

3. Giv dig selv lidt ro og fred

Vores liv er fyldt med elektroniske apparater, der bimler og bamler på alle tider af døgnet. Giv derfor dig selv lov til at nyde en stund uden forstyrrelser, hvor du kun koncentrer dig om én ting – nemlig at læse. Efterlad din telefon, tablet eller computer uden for soveværelset, og læg dig godt til rette i sengen med en medrivende bog. Det lyder dejligt, ikke?

4. Undgå det blå lys ved at læse før sengetid

Din smartphone, tablet og dit tv udsender alle et blåt lys, der fortæller din hjerne, at det stadig er dag. En bog kræver derimod kun en sengelampe og dig som læser. Som tidligere nævnt er det er også en god vane, du kan lære dine børn: At tage en bog og læse før sengetid, sammenlignet med at læse på en smartphone eller en tablet, vil støtte den naturlige rytme og være med til at forbedre din søvn.

Læs her mere om, hvordan det blå lys påvirker din søvn.

5. Flere fordele ved at læse bøger

Der findes selvfølgelig rigtig mange andre gode grunde til at gå på opdagelse i litteraturens verden.

Nogle af os føler måske, at vores opmærksomhedsspænd er blevet forkortet de seneste år. Når du tjekker din mail eller dit Instagram feed – måske endda før sengetid – koncentrerer du dig ikke på samme måde, som når du læser en bog. En fortælling kræver fokus og koncentration for, at du som læser får det fulde udbytte. Bogens plot, dens karakterer og fortællemåde kræver, at du som læser holder fokus. Dermed træner du også din koncentrationsevne, når du læser.

I vores hverdag møder mange af os ikke særligt mange nye mennesker. I vores sociale omgangskreds er det tit de samme personer, vi møder igen og igen. Derimod lukker litteraturen op for helt nye verdner, hvor du bliver introduceret for karakterer og steder langt fra din egen virkelighed.

En god bog giver dig muligheden for at se verden fra et nyt perspektiv. Bogens karakterer inviterer dig indenfor, og du får et indblik i de følelser som de gennemgår - om det er sorg, glæde, angst osv.

Litteraturen er også et oplagt sted at blive klogere. Du kan vælge at læse fagbøger om emner, der interesserer dig, men også skønlitterære værker giver dig muligheden blive klogere. Så bare rolig - du behøver ikke at læse tunge videnskabelige artikler, en god krimi vil også udvide dit ordforråd og træne din hjerne.

5 klassiske værker til godnatlæsningen

Stolthed og fordom af Jane Austen

Denne klassiker foregår i starten af 1800-tallet og på humoristisk vis skildrer den sladder og snobbethed i samtidens middelklasse. Det er en roman om den unge kvinde Elizabeth Bennet og hendes søstre.

Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald

Historien om millionæren Jay Gatsby, der bor i 1920’ernes USA og er forelsket i den smukke Daisy Buchanan.

Den afrikanske farm af Karen Blixen

Forfatterens erindringsbog som omhandler hendes 17 år på en kaffeplantage i Kenya.

David Copperfield af Charles Dickens

Historien om den faderløse David Copperfield, der går gennem den ene forhindring efter den anden, men aldrig mister håbet.

Greven af Monte Cristo af Alexandre Dumas

Fortællingen om den unge sømand Edmond Dantes, som på uretfærdig vis bliver fængslet. Efter 14 års lidelser bliver Dantes endelig en fri mand igen og kan vende tilbage til livet.

Kilder:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/

 

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere