Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

NYHEDER OG ANDRE GODE TILBUD - SPAR OP TIL 60%

KØB NU
Person der sover med en kort dyne

Sover du med den rigtige dyne?

Dato:

Kategori: Soveværelse

Tags: Dyner, Årstider, Allergi, Husstøvmider

Det er nok ikke det spørgsmål, du stiller dig selv oftest. Ikke desto mindre er dynen en meget vigtig del af din nattesøvn, og med den rette dyne, kan du sikre dig bedre velvære og en bedre nats søvn. Men hvad skal du tage højde for, når du vælger dyne?

Vidste du eksempelvis at din højde, skiftende årstider og dynens bæreevne alle er faktorer, der bør have en stor betydning for valget af din dyne?

Dynens længde er afgørende

Vi mennesker er af natur ikke lige høje, og derfor findes der heldigvis også dyner i forskellige længder. Du skal derfor være opmærksom på hvilken dynelængde, der passer dig.

En god tommelfingerregel er, at dynen som udgangspunkt altid bør være 20-30 centimeter længere end din højde. Er dynen ikke det, vil den ikke dække hele din krop, hvilket kan forringe din nattesøvn, lyder det fra Kasper Iversen, indkøber af dyner og puder i JYSK.

Er du således højere end 180 centimeter, bør du derfor vælge en dyne med ekstra længde på 220 centimeter, frem for en dyne med normallængden på 200 centimeter.

Årstiden spiller en rolle

Mange mennesker sover med den samme dyne året rundt, men det er nu mest optimalt at have to dyner – en sommerdyne til de lune måneder, og en varmere dyne til de kolde måneder.

Temperaturforskellen mellem sommer- og vintermånederne kan svinge meget, og det er derfor vanskeligt med en enkelt dyne at undgå svedeture om sommeren, hvis den også skal holde dig varm vinteren igennem.

Dynens bæreevne

Bæreevnen er det vigtigste mål for kvaliteten af dun og fjer. Bæreevnen er et udtryk for, hvor meget luft der er i fyldet, og hvor stærke dunene og fjerene er. Kort sagt har det bæreevnen betydning for hvor lang levetid, du kan forvente af din dyne.

Dun med en høj bæreevne giver en let og fyldig dyne og isolerer derfor bedst. Jo flere fjer, der er blandet i dunene, jo lavere bæreevne opnås, og jo tungere bliver fyldet. Derfor siger vægten alene ikke noget om, hvor varm dynen er.

Bæreevnen på dyner hos JYSK er ved alle naturfyldsdyner angivet med tal fra 100 til 1100. Jo højere tal, desto bedre bæreevne. 

Se også vores dyneguide

Allergivenlige dyner


Lider du af allergi?

Er du generet af allergi over for husstøvmider, kan du sagtens få en ordentlig nattesøvn alligevel. Mange tror, at fiberdyner er mere allergivenlige end en dundyne, men det er en myte. Så længe man kan vaske sin dyne ved 60 grader, dør husstøvmiderne, uanset om dynen indeholder fiber, dun eller fjerfyld. Tjek altid vaskeanvisningen inden dynen vaskes, da enkelte dyner ikke kan vaskes ved 60 grader. Derudover er det en god ide at vaske dundyner i specialvaskemiddel til dyner og puder, da dette modvirker, at dunene kollapser og derved mister deres isolationsevne.

Hvis du ønsker at vide mere om forskellene mellem fiberdyner, dundyner og dyner med fjerfyld, så læs flere gode råd til valget af den rigtige dyne her.