Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom
Brug tæpper til at forbedre akustikken

Sådan kan du forbedre rumakustikken

Dato:

Kategori: Indretning

Tags: Lyd, Akustik

Du tænker måske ikke altid over det i dagligdagen, men lyden og akustikken i din bolig er afgørende for velværen og oplevelsen af et rum. Overfladen på dine gulve, lofter og vægge samt møbler og interiør i dine rum har betydning for, om der er god eller dårlig lyd og rumakustik i din bolig. Det er således forskellige faktorer, som spiller en rolle i forhold til, hvor god lydkvaliteten er i din bolig.

Læs med og få gode råd til, hvordan du kan opnå god lydkvalitet og derved bedre oplevelser i dine rum.


Hvad påvirker rumakustikken?

Du har sikkert oplevet den store lydmæssige forskel, der er mellem et tomt rum, og et rum fyldt med møbler og interiør. I et hjem med dårlig akustik, kan det være nærmest ubehageligt at opholde sig, fordi alle lyde runger højlydt, og det kan være vanskeligt at føre en samtale.

I et tomt rum runger lyden. Det skyldes, at lyd bliver reflekteret mellem vægge, loft og gulv. Du skal derfor tænke grundigt over møbleringen i dine rum. Det har en afgørende indflydelse på, hvordan lyden spredes i rummet og derved en afgørende betydning for den samlede akustik. 

 

Den rette indretning giver god lydkvalitet

Nogle mindre indretningstiltag kan hurtigt give bedre rumakustik, og det behøver ikke være besværligt og krævende, men det er vigtigt at prioritere, da det hurtigt kan gøre det mere behageligt for dig at være i dine rum.

Ting du bør tænke over for at få bedre rumakustik:

  • Undgå store, hårde flader som fliser, beton, glas og glatte lofter.
  • Indret med tæpper.
  •  Vælg gardiner i stedet for persienner.
  • Undgå store vinduespartier.
  • Undgå en alt for minimalistisk indretning.
  • Indret med polstrede møbler og interiør.

Andre ting, som kan forbedre og ”opsuge” lyden i et rum, kan være skråvægge, skæve vinkler og en bogreol eller en rumdeler.


De traditionelle, lysabsorberende materialer

Har du store problemer med dårlig rumakustik kan du sætte lydregulerende plader op på store vægflader. Det kan eksempelvis være, hvis du har rum, hvor der er højt til loftet. Det er en lidt mere omfattende løsning, men det kan være nødvendigt, hvis du store problemer med dårlig og rungende lyd i din bolig.

En anden mulighed er at vælge usynlige, lydabsorberende puds på lofter og vægge. Det er en mere besværlig og dyr løsning, men det kan være en sidste udvej, hvis de andre ting ikke forbedrer rumakustikken i din bolig.

Du skal også huske på, at når du sikrer dit hjem mod dårlig akustik, skal dine gæster ikke længere tænke over at gå på listefødder eller tænke over deres lydniveau, når de er på besøg.