Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

SUPERDAGE - SPAR OP TIL 60%

KØB NU
Lyddæmpning med tæppe på gulvet og stofsofa med pyntepuder og plaider

Sådan kan du forbedre akustikken i dit hjem

Dato:

Kategori: Indretning

Tags: Lyd, Akustik, Rumklang

Du tænker måske ikke over det i dagligdagen, men lyden og akustikken i din bolig er afgørende for dit velvære og for din oplevelse af et rum. Overfladen på dine gulve, lofter og vægge samt møbler og interiør i dit hjem har betydning for, om der er god eller dårlig lyd og rumakustik.

Læs med og få gode råd til, hvordan du kan opnå god lydkvalitet og dermed mere velvære i dit hjem.

Tæpper, plaider og puder virker lyddæmpende


Hvad påvirker akustikken i et rum?

Du har sikkert oplevet den store forskel, der er på lyden i et tomt rum og i et rum fyldt med møbler og interiør. Når man flytter, oplever man særligt, hvordan rumklangen ændrer sig, jo flere møbler man fjerner fra et lokale og omvendt, hvordan lyden forbedres, efterhånden som der kommer flere møbler ind i den nye bolig. Det kan være ubehageligt at opholde sig i et hjem med dårlig akustik, fordi alle lyde runger højlydt, og det kan være vanskeligt at føre en samtale.

I tomme rum bliver lyden reflekteret mellem vægge, loft og gulv. Du skal derfor tænke grundigt over møbleringen i dine rum, hvis du er utilfreds med akustikken. Det har en afgørende indflydelse på, hvordan lyden spredes i rummet og dermed en afgørende betydning for den samlede akustik.

Den rette indretning giver god lydkvalitet

Nogle mindre indretningstiltag kan hurtigt give bedre rumakustik, og det behøver ikke være besværligt og krævende. Det er dog vigtigt at prioritere, da det hurtigt kan gøre det mere behageligt for dig at være i dine rum.

Ting du bør tænke over for at få bedre rumakustik:

  • Undgå store, hårde flader som fliser, beton, glas og glatte lofter.
  • Indret med tæpper.
  •  Vælg gardiner i stedet for persienner.
  • Undgå store vinduespartier.
  • Undgå en alt for minimalistisk indretning.
  • Indret med polstrede møbler og interiør.

Andre ting, som kan forbedre og ”opsuge” lyden i et rum, kan være skråvægge, skæve vinkler og en bogreol eller en rumdeler.

Stue med tæppe på gulvet og med sofa med pyntepuder og plaider


De traditionelle, lydabsorberende materialer

Har du problemer med dårlig rumakustik, kan du sætte lydregulerende plader op på store vægflader. Det kan eksempelvis være, hvis du har rum, hvor der er højt til loftet. Det er en lidt mere omfattende løsning, men det kan være nødvendigt, hvis du lyden runger i din bolig.

En anden mulighed er at vælge usynlig, lydabsorberende puds på lofter og vægge. Det er en mere besværlig og dyr løsning, men det kan være en sidste udvej, hvis andre tiltag ikke forbedrer rumakustikken i din bolig.

Du skal også huske på, at når du sikrer dit hjem mod dårlig akustik, skal dine gæster ikke længere tænke over at gå på listefødder eller tænke over deres lydniveau, når de er på besøg.