Du kan gøre dine gæster godt tilpas og få dem til at føle sig velkomne ved at invitere dem til at sætte sig ved et flot dækket bord. Se hvordan du skaber de bedste rammer om en hyggelig aften eller en god fest.
Regler for korrekt borddækning
Har du ikke helt styr på etikette og regler for borddækning, så kan du lære det vigtigste i et snuptag.
Bordet skal dækkes, så tallerkenen til hovedretten, dvs. den største tallerken, placeres nederst.
Sæt så en mindre tallerken eller skål ovenpå til forretten.
Læg en serviet imellem de to tallerkener.
Skal I også have appetizer eller brød til jeres menu, så kan der eventuelt placeres en sidetallerken til venstre for gaflerne.
Har du planlagt at anrette maden på tallerkenerne og først servere, når gæsterne sidder ved bordet, kan du sagtens det. Brug servietter til at markere de enkelte kuverter.
Placer bestikket, så du er sikker på, at der er plads til det, uden at det kommer i karambolage med glassene, som placeres til sidst.
Læg bestikket korrekt
Hovedreglen inden for korrekt borddækning er, at du skal placere bestikket, så gæsten starter udefra og bevæger sig ind mod tallerkenen. Bestikket til den første ret ligger altså altid yderst, og bestikket til hovedretten skal være nærmest tallerkenen.
Kniven skal altid ligge til højre for tallerkenen, og knivens skær skal vende ind mod tallerkenen. Reglen for knivens skær gælder dog ikke smørkniven på sidetallerkenen, da skæret her skal vende væk fra tallerkenen. Gafler skal altid ligge til venstrefor tallerkenen. Dessertske, kagegaffel eller ostekniv placerer du oven for tallerkenen.
Sæt glassene i den rigtige rækkefølge
Det er ofte placeringen af glas, der giver panderynker ved borddækning. Her er reglen for korrekt borddækning enkel: Du starter med det glas, du først skal bruge og sætter det længst mod højre, så gæsten arbejder sig udefra og ind mod tallerkenen. En korrekt rækkefølge kan dermed være vandglas, hvidvinsglas, rødvinsglas og til sidst glas til dessertvin. Placeringen af vandglasset er dog op til dine personlige præferencer. Glassene kan stå skråt, som illustreret, eller på en lige linje. Husk at glassene skal skinne og være nypudsede.
Udsmykning af bordet
Bordpynt skaber blikfang, og sjove detaljer er med til at give gæsten en god oplevelse. Bordpynt har også den fordel, at det kan skjule de pletter, som uundgåeligt ender på dugen i løbet af middagen. Farver er med til at skabe rød tråd i borddækningen, men hold dig til 2-3 forskellige. Det giver en flot effekt, hvis du har én farve, som du supplerer med pynt i flere nuancer af samme farve.
Idéer til borddækning med blomster og stearinlys
Blomster tilfører bordet noget ekstra, men pas på, at de ikke bliver for høje og dominerende - en kæmpe buket står bare i vejen og bliver ofte flyttet. En lille blomsteranretning i små vaser pynter uden at genere. Brug blomster, lys og anden pynt, som er i sæson. Du kan f.eks. plukke grene og blomster fra haven eller finde kogler, blade og andet godt fra naturen i skoven.
Levende lys er uundværlige i borddækningen, da de skaber en hyggelig stemning. Sørg dog for, at lysestager ikke står i vejen for dine gæsters udsyn og mulighed for at tale sammen hen over bordet.
Dug og servietter
En voksdug er praktisk, men en tekstilvoksdug eller en stofdug ser mere eksklusiv og hyggelig ud i borddækningen. Dugen må ikke være for lang. Dine gæster skal nemt kunne sætte sig med benene under bordet. Ca. 20-30 cm dug på hver side af bordet er optimalt.
Hvis du ønsker at gøre noget ekstra, så overvej en bordløber. Brug den til at skabe fokus i din borddækning og til at lege med farverne. Få flere tips til at vælge dug, bord løber og dækkeservietter til dit middagsbord.
Servietter er et vigtigt element, når du dækker et smukt bord. Papirservietter findes i forskellige farver og designs, men til en flere retters middag er det en god ide at overveje stofservietter.
Bordkort og plads ved bordet
Hvis bordkort er en del af din borddækning, kan du placere dem over glassene og lidt til venstre.
Når du dækker bord, skal du sørge for, at dine gæster har albuerum, så de kan spise uden at støde ind i hinanden. Hvor meget plads hver gæst have, er ret enkelt: mindst 60 cm, eller mere, hvis du vil have plads til kaffekopper i borddækningen fra starten. Få flere tips til spisebordsstørrelse i dette blogindlæg.
Flere ideer til borddækning
Der er et væld af festlige lejligheder, hvor vi gerne vil gøre noget ekstra ud af borddækningen. Se vores blogindlæg med fokus på jul, nytår og fødselsdage.
Planlægning er nøglen til at arrangere et godt middagsselskab. Bordet kan dækkes god tid i forvejen, endda dagen før, så der er én ting mindre at gøre på selve dagen. Sæt tallerkener, glas, bestik, bordkort og stearinlys på bordet på forhånd, men vent så længe som muligt med de friske blomster i vaser. Fyld vand i karafler og køl det ned i køleskabet. Anret salater, dressinger og lignende i dekorative skåle. Grundig forberedelse og ideerne i dette blogindlæg giver dig mere tid til at nyde middagsselskabet og underholde dine gæster.