Soveværelse med seng, dyner og puder og lup der forstørrer husstøvmider

Sådan slipper du af med husstøvmiderne

Er du urolig for husstøvmiders bid? Det er der ingen grund til, for husstøvmider bider ikke. Vågner du med kløe eller udslet er det altså ikke pga. husstøvmiders bid, men husstøvmider kan alligevel forårsage allergiske reaktioner. Husstøvmider er skadelige for helbredet, fordi enzymer fra støvmidens afføring ender i vores lunger. Derfor bør du kende symptomerne på støvmideallergi og vide, hvordan du bekæmper de små dyr.

Hvad er husstøvmider?

Du kan ikke se den hvide husstøvmide, også kaldet støvmide, med det blotte øje, da den er mikroskopisk med en størrelse på 0,1 til 0,6 mm. Den lever kun i 3-5 måneder, men i den tid lægger hunnerne 40-80 æg.

Husstøvmider elsker at boltre sig i polstrede møbler, soveværelset og især i sengen, hvor de lever af døde hudceller og afstødt hår fra mennesker og kæledyr. Med husstøvmidens evne til at formere sig kan der hurtigt blive tusindvis af de små ottebenede mider i sengen.

Husstøvmider i sengen

Husstøvmiderne er hverken er giftige eller bider, men tanken om, at vi deler seng med dem er frastødende. Bedre bliver det ikke af, at enzymer fra støvmidens afføring ender i vores lunger og kan forårsage allergiske reaktioner. Derfor bør du kende symptomerne på støvmideallergi og vide, hvordan du bekæmper de små dyr.

Sådan kan du undgå husstøvmider i soveværelset

Den vigtigste metode til at undgå husstøvmider er at lufte ud og gøre rent. Du kan aldrig slippe helt af med husstøvmiderne, men kan du gøre en del for at mindske antallet af dem:

1. Luft ud og lav gennemtræk 3 gange dagligt i 5-10 minutter
Udluftningen er særlig vigtig efter badning og madlavning. Sørg også for god ventilation i køkken og bad. Husstøvmider skyr dagslys og kold luft. En temperatur på 25 grader er ideelt for støvmider. Temperaturen i soveværelset bør derfor maks. være 20 grader.

2. Undgå at tørre tøj indenfor, da det øger luftfugtigheden 
Ved en lav luftfugtighed på 45% og derunder tørrer støvmiderne ud.  

4. Gør rent hver uge
Støvsug godt i alle kroge og særligt grundigt på tæpper og andre tekstiler. Husk at støvsuge madrassen grundigt hver gang du skifter sengetøj. Der bor mange støvmider i din madras, fordi den samler støv og ikke kan vaskes. Er din madras ældre end 4 år, kan den indeholde mider nok til at give problemer for allergikere.

5. Minimer rod og opbevaring under sengen
Der bør være luft og lameller under din madras, da det betyder for at fugt kan slippe væk. Læg aldrig madrassen direkte på gulvet. Husk også at fjerne støv fra gardinerne, som er et godt gemmested for støvmider.

6. Skift sengetøj mindst hver 14. dag
Vask dit sengetøj ved 60 grader, så husstøvmiderne dør.

7. Vask din dyne og pude 4 gange om året
Din dyne og pude skal også vaskes ved 60 grader, og det er også en god idé at lufte og ryste dem udenfor jævnligt. Visse dyner og puder har et betræk, der er så tætvævet, at hjælper med at reducere indtrængningen af støvmider. Disse puder og dyner bærer NOMITE mærket. Læs mere i vores Dyneguide.

8. Undgå støvfangere
Bogreoler, tørrede blomster og bamser kan samle meget støv. Tæppebelagte gulve er også et yndet opholdssted for miderne, og bør derfor undgås.

9. Frys børnenes bløde legetøj, som ikke kan vaskes
Efter 2 døgn med frost dør støvmiderne.

10. Undgå kæledyr i sengen
Husstøvmider lever af hår og hudskæl fra både mennesker og dyr.

Symptomer på støvmideallergi

Astma-Allergi Danmark skønner, at antallet af voksne danskere med støvmideallergi er steget markant siden 1998, hvor en stor undersøgelse fastslog, at over 7% af danskere over 16 år er plaget af allergi for husstøvmider. 

Støvmiderne kan genere dine slimhinder og fremprovokere en allergisk reaktion. De kan forårsage astma, luftvejsgener og andre overfølsomhedsreaktioner. De typiske symptomer på støvmideallergi er en tilstoppet eller løbende næse, kløe omkring øjne og næse, hoste, eksem og luftvejsbesvær. Symptomerne er værst først på dagen og om natten. Støvmideallergi kan derfor gøre det svært for dig at sove, og det forringer din livskvalitet.   

Ifølge speciallæge Jane Frølund Thomsen, kan husstøvmiden være skyld i, at flere danskere får allergi og allergiske sygdomme. Støvmiden kan også forværre symptomerne hos personer, der i forvejen har allergi. Du behøver dog ikke være allergisk over for støvmider, hvis dine luftveje er irriterede. Det kan godt skyldes almindeligt støv, som indeholder partikler fra hud, tekstiler og røg.

Hos JYSK finder du et stort udvalg af allergivenlige dyner og puder med fiber- og dunfyld. Når det drejer sig om støvmideallergi, er dyner og puder i dun lige så egnede som dem med fiberfyld. Det afgørende er, at dyne og pude kan vaskes ved 60 grader, da det fjerner støvmiderne. Læs mere om allergi og dyner her.

 

Udforsk mere

Sådan tørrer du tøj indendørs i den kolde vinter

Sådan tørrer du tøj indendørs i den kolde vinter

Få et bedre og sundere indeklima

Få et bedre og sundere indeklima

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Både allergi og komfort er vigtige for dit dynevalg

Både allergi og komfort er vigtige for dit dynevalg