Vasketøj til tørre og vasketøj der er lagt sammen

Sådan tørrer du tøj indendørs i den kolde vinter

De kolde og fugtige efterårs- og vintermåneder kan gøre det til lidt af en udfordring at tørre tøj. Eksperter fraråder ofte, at du tørrer dit tøj indendørs, fordi det kan påvirke indeklimaet i din bolig, men du ved nok allerede, hvor svært det er at undgå om vinteren i regn eller sne.

Regner eller sner det, eller har du ikke andre muligheder end at tørre dit tøj indenfor, er det vigtigt, at du tager nogle forholdsregler, så du undgår allergiske reaktioner samt mug og svamp i din bolig.

Vi har samlet 7 tips og tricks til, hvordan du tørrer dit tøj indenfor og samtidig tager hensyn til både luftfugtighed og indeklima i din bolig. Allerførst skal du dog tjekke vejrudsigten. Hvis det er koldt men klart vejr, kan det være en god ide at hænge vasketøjet ud. Blæst og solskin hjælper med at tørre tøjet, og selv frostvejr kan være godt tørrevejr - her er luftfugtigheden nemlig lav. Omvendt tørrer tøj langsomt eller slet ikke i tåge og dis. Af og til kan det være nødvendigt at tage tørrestativet indenfor, før tøjet er helt tørt, men den indendørs tørretid bliver minimeret, og du sparer din bolig for den fugt, der allerede er fordampet fra tøjet. 

Nu til vores tips: 

1. Undgå at tørre tøj i stue og soveværelse

Det er en god idé at undgå at tørre tøj i de rum, hvor du opholder dig mest, som eksempelvis stue og soveværelse. I stedet bør du stille tørrestativet på badeværelset - særligt hvis du allerede har ventilation der. Alternativt kan du stille det i bryggerset, køkkenet (husk at flytte vasketøjet ud af køkkenet mens du laver mad, så stegeos og damp fra kartoflerne ikke hænger i det), i gangen eller evt. i et gæsteværelse eller en spisestue, hvor du tilbringer mindre tid. Et hængende tørrestativ er også en mulighed, hvis pladsen er til det på badeværelset. 

2. Giv vasketøjet en ekstra centrifugering

Et godt trick er at give vasketøjet en ekstra centrifugering, så du får presset ekstra vand og fugt ud af vasketøjet. Sengetøj, håndklæder og jeans er eksempelvis lavet i materialer, som sagtens kan tåle ekstra centrifugering.

Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er alle materialer, som kan tåle ekstra centrifugering i vaskemaskinen, og du skal derfor tjekke vaskeanvisningerne, før du går i gang.

3. Ryst dit tøj en ekstra gang, når du har vasket det

Særligt tøj, som er vasket ved skånevask, indeholder overskydende vand efter vask. Du kan få bugt med noget af det ved at ryste tøjet, inden du hænger det på tørrestativet. En hurtig rystetur hjælper også til at rette folder ud, så tøjet tørrer hurtigere og er mindre krøllet. 

4. Stil vasketøjsstativet et varmt sted

Det er ikke ligegyldigt, hvor i rummet du stiller dit indendørs tørrestativ. En god idé er at overveje, hvor der er ekstra varmt. Det kan fx være foran et vindue, hvor lys og varme fra solen kan ramme dit tøj.

Derudover kan det være en god idé, at du løbende flytter lidt rundt på tøjet på tørrestativet. På den måde undgår du, at tøj, der hænger i midten, bliver gemt mellem alt det andet våde tøj. Hvis du ikke har så meget vasketøj, så hæng det kun på hver anden line, så der er god plads mellem de enkelte stykker tøj.

5. Pas på forringet luftkvalitet

Indendørs tøjtørring forringer luftkvaliteten i dine rum samtidig med, at det giver mere støv i lejligheden. Årsagen er, at fugtigt tøj indeholder op til 2-3 liter vand, hvis det ikke er ordentligt centrifugeret. Vandet fordamper i rummet, så luften bliver tæt af fugt og vaskemiddel. Derfor er det vigtigt at lufte ud. 

6. Skab udluftning og få frisk luft ind i din bolig

Åbne vinduer er den bedste måde at give frisk luft udefra fri passage til dine rum. Den friske luft kan forebygge fugtskader og skabe et mere behageligt og friskt indeklima i din bolig.

Det er derfor vigtigt, at du lufter ekstra ud i din bolig på de dage, hvor du har fugtigt tøj stående til tørre indendørs. Den friske luft ”erstatter” den eksisterende luft i rummet og bidrager til, at du får et sundere og bedre indeklima. Glem ikke at skrue ned for radiatoren, mens du lufter ud, og at skrue op igen bagefter. 5 minutter kan gøre underværker, hvis du sørger for at skabe gennemtræk. Skab træk ved at lukke vinduer op i flere rum, så den fugtige luft forsvinder ud og erstattes af frisk luft.

7. Planlæg din tid, så du tørrer tøj, mens du ikke er hjemme 

Når du tørrer dit tøj indenfor, vil luftfugtigheden i dine rum automatisk blive påvirket. Det er derfor vigtigt, at du overvejer en ekstra gang, hvordan du undgår fugtskader i din bolig, da de kan resultere i både allergi og hovedpine. Det er også en god ide at undgå at være hjemme, mens tøjet tørrer. Hæng det op om morgenen, hvor du lige har luftet ud. Tag på arbjde og luft ud igen, når du kommer hjem. 

Kilder
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

Udforsk mere

Få et bedre og sundere indeklima

Få et bedre og sundere indeklima

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Både allergi og komfort er vigtige for dit dynevalg

Både allergi og komfort er vigtige for dit dynevalg

Sådan reducerer du allergier i soveværelset

Sådan reducerer du allergier i soveværelset