Kvinde sover i seng med hvid pude og dyne

Skal din seng være fast, medium eller blød?

Når du køber en ny seng, skal du vælge den rigtige fasthed. Senge, og de madrasser en seng består af, har nemlig forskellige fastheder. Du har mulighed for at vælge en fasthed, som passer særligt godt til personer med lige præcis dine behov. Det gælder i forhold til støtte, komfort, soveposition og meget mere. I denne artikel kan du læse om senges fastheden, og hvad fastheden betyder for dig. Du kan blandt andet blive klogere på:

  • Hvad det betyder, om en seng er fast eller blød
  • Hvilke typer senge der som regel er de fasteste
  • Hvilke typer senge der som regel er de blødeste
  • Hvordan du finder den fasthed, som passer til dit behov

Fast eller blød seng? Det handler om komfort 

Når du skal vælge en seng med den rigtige fasthed, er det især komforten, du skal være opmærksom på: Hvor fast skal din seng være, for at du har mest komfort i din soveposition? 

Din soveposition er den position, du falder i søvn i. Tommelfingerreglen er, at hvis du falder i søvn på siden, skal du have en blødere seng med god komfortzoner, der tillader at dine skuldre og hofter kan synke ned i madrassen. Hvis du falder i søvn på ryggen, skal du have en mere fast seng. Med den rigtige fasthed i komforten falder du hurtigere i den dybe søvn, hvor du bliver udhvilet mest effektivt. Hos JYSK har vi tre forskellige fastheder i vores senge:

  • Ekstra fast
  • Fast
  • Medium

I en ekstra fast seng ligger du i høj grad oppe på madrassen. I en medium seng synker du mere ned i sengen. Hvis du prøver først at ligge i en ekstra fast seng og bagefter bevæger dig over i en medium seng, vil du opleve en markant forskel.

Læs vores ultimative guide til at vælge den rette seng

Sovepositioner

Din soveposition – den position, hvor du føler dig mest komfortabel og hurtigst falder i en dyb søvn – er altså afgørende for, hvilken fasthed du skal vælge. Forskellen på de tre fastheder er mest tydelig, når du ligger på siden. 

Når du lægger dig på siden, skal madrassen støtte din krop på en måde, så din rygsøjle er vandret.

I følgende tabel kan du se sammenhængen mellem din soveposition og hvilken fasthed, du skal vælge til din seng.

.

Ryggen

Siden

Maven

Valg af madras 

Du bør vælge en seng, som er fast eller ekstra fast.

 

Se vores udvalg af faste madrasser

Se vores udvalg af ekstra faste madrasser 

Du bør vælge en madras, som er medium eller fast.

 

Se vores udvalg af medium madrasser

Se vores udvalg af faste madrasser

Prøv en madras, der gør det behageligt at sove enten på siden eller på ryggen. 

Fordele

Forebygger nakke- og rygsmerter.

Mindsker risikoen for snorken.

God under graviditet.

.

Ulemper

Risiko for at snorke.

Pres på skuldre. 

Uhensigtsmæssig sovestilling.

Pres på ryg, lænd og nakke.

Behov for støtte i madras

Støtte ved lænden.

Støtte ved skuldre og hofte.

At sove på maven kan være en indikator for, at din nuværende madras enten er for fast eller for blød.

Hvad betyder din vægt for sengens fasthed?

Jo mere du vejer, desto fastere skal en seng være. På den måde undgår du at synke alt for langt ned i din seng, hvilket kan medføre en usund soveposition. I forhold til din vægt og din sengs fasthed er tommelfingerreglen:

  • Vejer du under 75 kg: Din madras skal være med medium fasthed
  • Vejer du 75-95 kg: Din madras skal være fast
  • Vejer du over 95 kg: Din madras skal være med ekstra fasthed

Over de seneste år har mange fået det indtryk, at jo fastere en seng er, desto bedre, og at bløde senge per definition er ergonomisk uhensigtsmæssige og skadelige for ryggen. Men det er faktisk ikke helt korrekt. Når du køber en ny seng, skal du ikke være bange for at vælge en blødere model, hvis det er den fasthed, som passer dig bedst.

"Det er en misforståelse, at en seng absolut ikke må være blød. Hvis du falder i søvn på siden, er det faktisk vigtigt, at du kan komme ned i sengen og få adgang til de dybe skulderzoner. En seng skal selvfølgelig have noget fasthed og støtte i sig, men fastere er ikke nødvendigvis lig med bedre. Du skal vælge en fasthed, som passer til lige præcis din sovestil."
– Peter, Category Manager, JYSK

Topmadras, polstring og fjedre

Rangeringen af sengetyper i det foregående afsnit er et godt pejlemærke for sengetypernes fasthed, men listen står ikke skrevet i sten. Der kan være variationer i sengenes og madrassernes opbygning, som påvirker fastheden og gør en seng fastere eller blødere, end sengetypen plejer at være. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på de dele af en seng, som har størst betydning for sengens fasthed:

  • Topmadras: Følelsen af fasthed hænger sammen med topmadrassen. Det er nemlig topmadrassen, du ligger direkte ovenpå. 
  • Fjedre: Eksempelvis pocket-fjedre bevæger sig uafhængigt af hinanden, og dermed får din seng flere komfortzoner, som støtter og giver dyb komfort til din krop. Bonellfjedre, en anden og billigere type fjeder, skaber en mere fast overflade på din seng, men ikke samme dybe komfort som pocket-fjedre. Fjedrene har altså stor betydning for din oplevelse af sengens fasthed.
Pocket-fjedre og bonell-fjedre
  • Polstring: Om komforten er fast eller blød hænger også sammen med madrassens polstring. Polstringen er det materiale, som madrassens fjedre er pakket ind i. En tynd polstring af memory-skum er et eksempel på en type polstring, som bidrager til sengens bløde komfort og dybde. Polstring i koldskum giver en høj bæreevne og mere fast komfort.

Din sengs fasthed, hvis du døjer med rygproblemer

Hvis du lider af rygproblemer, eller vil forebygge rygproblemer, kan det hjælpe at vælge en seng med den rigtige fasthed. Ellers risikerer du, at sengen kan forværre dine gener. Der er nogle tommelfingerregler, du kan følge:

  • Din rygsøjle skal gå i en lige linje, når du ligger på siden. Din rygsøjle må ikke bue, det belaster nemlig ryggen.
  • Et andet praktisk tip, når du tester en seng: Læg dig på ryggen på madrassen. Få din partner eller en ven til at føre en hånd ind under din lænd. Hvis det er nemt at føre hånden ind, er madrassen for fast. Hvis hånden skal presses ind under lænden, er madrassen for blød. Der skal være et jævnt tryk fra både madrassen og din lænd mod hånden. Er det tilfældet, har din madras den rigtige fasthed.
  • Når du tester en seng, skal du ligge i sengen i mindst 15-30 minutter. Det er en god idé at tage din jakke af, når du prøver sengen. Har du for meget overtøj på, kan det nemlig være svært at mærke en seng ordentligt.

Fast eller blød seng? Svaret afhænger af individet

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert fasthed til en seng. Den rigtige fasthed er altid et spørgsmål om dit specifikke behov. Hvis du følger anbefalingerne i denne artikel, har du allerede taget et stort skridt mod at vælge en seng, som har den rigtige fasthed til dit behov. Husk altid at prøve en seng, før du køber den. Det er den bedste metode til at vælge rigtigt.

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?