SLEEPING DAYS - SPAR OP TIL 60% PÅ VARER TIL SOVEVÆRELSETKØB NU


NU ENDNU BEDRE TILBUD PÅ HAVEMØBLERSHOP NU

Kvinde sover i seng med hvid pude og dyne

Skal din seng være fast, medium eller blød?

Når du køber en ny seng, skal du vælge den rigtige fasthed. Senge, og de madrasser en seng består af, har nemlig forskellige fastheder. Du har mulighed for at vælge en fasthed, som passer særligt godt til personer med lige præcis dine behov. Det gælder i forhold til støtte, komfort, soveposition og meget mere. I denne artikel kan du læse om senges fastheden, og hvad fastheden betyder for dig. Du kan blandt andet blive klogere på:

 • Hvad det betyder, om en seng er fast eller blød
 • Hvilke typer senge der som regel er de fasteste
 • Hvilke typer senge der som regel er de blødeste
 • Hvordan du finder den fasthed, som passer til dit behov

Fast eller blød seng? Det handler om komfort 

Når du skal vælge en seng med den rigtige fasthed, er det især komforten, du skal være opmærksom på: Hvor fast skal din seng være, for at du har mest komfort i din soveposition? 

Din soveposition er den position, du falder i søvn i. Tommelfingerreglen er, at hvis du falder i søvn på siden, skal du have en forholdsvis blød seng med god dybde. Hvis du falder i søvn på ryggen, skal du have en mere fast seng. Med den rigtige fasthed i komforten falder du hurtigere i den dybe søvn, hvor du bliver udhvilet mest effektivt. Hos JYSK har vi tre forskellige fastheder i vores senge:

 • Ekstra fast
 • Fast
 • Medium

I en ekstra fast seng ligger du i høj grad oppe på madrassen. I en medium seng synker du mere ned i sengen. Hvis du prøver først at ligge i en ekstra fast seng og bagefter bevæger dig over i en medium seng, vil du opleve en markant forskel.

Læs vores ultimative guide til at vælge den rette seng

Sovepositioner

Din soveposition – den position, hvor du føler dig mest komfortabel og hurtigst falder i en dyb søvn – er altså afgørende for, hvilken fasthed du skal vælge. Forskellen på de tre fastheder er mest tydelig, når du ligger på siden. I følgende tabel kan du se sammenhængen mellem din soveposition og hvilken fasthed, du skal vælge til din seng.

.

Ryggen

Siden

Maven

Valg af madras 

Du bør vælge en seng, som er fast eller ekstra fast.

 

Se vores udvalg af faste madrasser

Se vores udvalg af ekstra faste madrasser 

Du bør vælge en madras, som er medium eller fast.

 

Se vores udvalg af medium madrasser

Se vores udvalg af faste madrasser

Prøv en madras, der gør det behageligt at sove enten på siden eller på ryggen. 

Fordele

Forebygger nakke- og rygsmerter.

Mindsker risikoen for snorken.

God under graviditet.

.

Ulemper

Risiko for at snorke.

Pres på skuldre. 

Uhensigtsmæssig sovestilling.

Pres på ryg, lænd og nakke.

Behov for støtte i madras

Støtte ved lænden.

Støtte ved skuldre og hofte.

At sove på maven kan være en indikator for, at din nuværende madras enten er for fast eller for blød.

Hvad betyder din vægt for sengens fasthed?

Jo mere du vejer, desto fastere skal en seng være. På den måde undgår du at synke alt for langt ned i din seng, hvilket kan medføre en usund soveposition. I forhold til din vægt og din sengs fasthed er tommelfingerreglen:

 • Vejer du under 75 kg: Din madras skal være med medium fasthed
 • Vejer du 75-95 kg: Din madras skal være fast
 • Vejer du over 95 kg: Din madras skal være med ekstra fasthed

Over de seneste år har mange fået det indtryk, at jo fastere en seng er, desto bedre, og at bløde senge per definition er ergonomisk uhensigtsmæssige og skadelige for ryggen. Men det er faktisk ikke helt korrekt. Når du køber en ny seng, skal du ikke være bange for at vælge en blødere model, hvis det er den fasthed, som passer dig bedst.

"Det er en misforståelse, at en seng absolut ikke må være blød. Hvis du falder i søvn på siden, er det faktisk vigtigt, at du kan komme ned i sengen og få adgang til de dybe skulderzoner. En seng skal selvfølgelig have noget fasthed og støtte i sig, men fastere er ikke nødvendigvis lig med bedre. Du skal vælge en fasthed, som passer til lige præcis din sovestil."
– Peter, Category Manager, JYSK

Forskellige sengetypers fasthed

Når du skal købe en ny seng, står dit valg mellem fem forskellige typer senge:

 • Elevationsseng
 • Kontinentalseng
 • Boxmadras
 • Springmadras i sengeramme
 • Skummadras i sengeramme

Sengeguide: Få det fulde overblik over de fem sengetyper 

Som en tommelfingerregel kan sengetypernes fasthed – fra mest fast til mindst fast – rangeres således:

 1. Skummadras i sengeramme
 2. Springmadras i sengeramme
 3. Elevationsseng
 4. Boxmadras
 5. Kontinentalseng

Med tre lag madrasser kan en kontinentalseng skabe fremragende dyb komfort. I princippet kan en kontinentalseng opbygges til en fast sengekonstruktion, men tre madrasser er ideelt til dyb komfort og støtte til at absorbere kroppen. En kontinentalseng er velegnet til dem, der falder i søvn på siden. En elevationsseng er en mere fast seng end en kontinentalseng. Det samme gør sig gældende for en skummadras i sengeramme, som er den mest faste sengetype, og en springmadras i sengeramme. En springmadras i sengeramme er på grund af sine fjedre ikke helt lige så fast som en skummadras i sengeramme. En boxmadras placerer sig et sted mellem en kontinentalseng og de tre andre sengetyper. En boxmadras kan være blødere end en springmadras og en skummadras, men det afhænger af boxmadrassens opbygning og især fjedringen i boxmadrassen.

Topmadras, polstring og fjedre

Rangeringen af sengetyper i det foregående afsnit er et godt pejlemærke for sengetypernes fasthed, men listen står ikke skrevet i sten. Der kan være variationer i sengenes og madrassernes opbygning, som påvirker fastheden og gør en seng fastere eller blødere, end sengetypen plejer at være. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på de dele af en seng, som har størst betydning for sengens fasthed:

 • Topmadras: Følelsen af fasthed hænger sammen med topmadrassen. Det er nemlig topmadrassen, du ligger direkte ovenpå. 
 • Fjedre: Eksempelvis pocket-fjedre bevæger sig uafhængigt af hinanden, og dermed får din seng flere komfortzoner, som støtter og giver dyb komfort til din krop. Bonellfjedre, en anden og billigere type fjeder, skaber en mere fast overflade på din seng, men ikke samme dybe komfort som pocket-fjedre. Fjedrene har altså stor betydning for din oplevelse af sengens fasthed.
Pocket-fjedre og bonell-fjedre
 • Polstring: Om komforten er fast eller blød hænger også sammen med madrassens polstring. Polstringen er det materiale, som madrassens fjedre er pakket ind i. En tynd polstring af memory-skum er et eksempel på en type polstring, som bidrager til sengens bløde komfort og dybde. Polstring i koldskum giver en høj bæreevne og mere fast komfort.

Din sengs fasthed, hvis du døjer med rygproblemer

Hvis du lider af rygproblemer, eller vil forebygge rygproblemer, er det særligt vigtigt at vælge en seng med den rigtige fasthed. Ellers risikerer du, at sengen kan forværre dine gener. Der er nogle tommelfingerregler, du kan følge:

 • Jo tungere du er, desto fastere skal en madras være.
 • Din rygsøjle skal gå i en lige linje, når du ligger på siden. Din rygsøjle må ikke bue, det belaster nemlig ryggen.
 • Et andet praktisk tip, når du tester en seng: Læg dig på ryggen på madrassen. Få din partner eller en ven til at føre en hånd ind under din lænd. Hvis det er nemt at føre hånden ind, er madrassen for fast. Hvis hånden skal presses ind under lænden, er madrassen for blød. Der skal være et jævnt tryk fra både madrassen og din lænd mod hånden. Er det tilfældet, har din madras den rigtige fasthed.
 • Når du tester en seng, skal du ligge i sengen i mindst 15-30 minutter. Det er en god idé at tage din jakke af, når du prøver sengen. Har du for meget overtøj på, kan det nemlig være svært at mærke en seng ordentligt.

Fast eller blød seng? Svaret afhænger af individet

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert fasthed til en seng. Den rigtige fasthed er altid et spørgsmål om dit specifikke behov. Hvis du følger anbefalingerne i denne artikel, har du allerede taget et stort skridt mod at vælge en seng, som har den rigtige fasthed til dit behov. Husk altid at prøve en seng, før du køber den. Det er den bedste metode til at vælge rigtigt.

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvilken kontinentalseng er bedst? Her er vores bud

De bedste elevationssenge - her er vores bud

Størrelsesguide: Hvilken størrelse seng skal jeg vælge?