Loungesæt på solrig terrasse

Hvor er terrassens placering bedst?

Forårets milde temperaturer og lyse dage begynder stille og roligt at vende tilbage. I takt med at temperaturen stiger, begynder vi så småt med udendørsprojekter. Planlægger du at anlægge en terrasse, men er du endnu ikke helt sikker på terrassens placering i forhold til huset, så læs med her. Vi giver råd, som er gode at have med, når du skal beslutte, hvor terrassen skal placeres. 

Sydvendt terrasse – det populære valg

Det populære valg er en sydvendt terrasse, der på solrige dage vil ligge badet i sol en stor del af dagen. Denne løsning er ideel til dig, som foretrækker at nyde eftermiddags- og aftensolen i samvær med familie og venner på din hyggeligt indrettede terrasse.

En ulempe ved den sydvendte terrasse er, at det kan være en kold fornøjelse at nyde morgenmaden på terrassen, da solen tidligt på dagen endnu ikke har varmet terrassen op. Derudover kan der på varme og solrige dage også blive meget varmt hen over eftermiddagen, og det kan gøre opholdet på terrassen anstrengt. Dette er der naturligvis råd for. For eksempel kan du anskaffe en parasol, som kan skærme for solen.

Loungesæt på balkon med to puffer og havehynder

Østvendt terrasse – perfekt til morgennydere

Vil du gerne nyde morgensolen i dine havemøbler på terrassen, bør du overveje en østvendt terrasse. Solen stiger op i øst, og placerer du terrassen i østvendt retning, vil du derfor have mulighed for at nyde morgenen og samle energi før en travl arbejdsdag.

Nordvendt terrasse – en sval oase

Foretrækker du mest mulig skygge, er en nordvendt terrasse ideel til de helt varme sommerdage, da omkringliggende huse og træer skærmer rigtig godt for den varme eftermiddags- og aftensol. Den nordvendte terrasse kan således fungere som en sval oase på de varmeste sommerdage.

Vestvendt terrasse – pas på vinden

Om du primært vil bruge terrassen morgen, middag eller aften, bør du skænke vinden en tanke. Udover at det kan være koldt, hvis der er for meget vind, er der ikke meget ved at nyde et solrigt aftensmåltid på terrassen, hvis hynder og havemøbler pludselig flyver om ørene på dig.

Anlægger du en vestvendt terrasse, skal du passe på ikke at blive blæst væk, da der ofte er mere sus i vinden fra vest! En god ide kan være at ændre retningen på terrassen en smule, så huset kan skærme for vinden. For eksempel er et populært alternativ til den vestvendte terrasse en syd-vest vendt terrasse, som kan skærme terrassen for den stride vestenvind.

Husk byggetilladelsen

Før du påbegynder byggeriet af din nye terrasse gør du klogt i at undersøge, om der er en byplanvedtægt, deklaration, tinglyst lokalplan eller lignende, som vedrører byggeri på din grund. Selvom det kan være møjsommeligt arbejde kan det vise sig at være arbejdet værd, så du undgår ubehagelige overraskelser, eller i værste fald at skulle grave terrassen op igen!

Udforsk mere

Guide: Sådan vælger du det perfekte havebord

Guide: Sådan vælger du det perfekte havebord

Guide: Sådan vælger du den rigtige havepavillon

Guide: Sådan vælger du den rigtige havepavillon

Guide: Find den helt rigtige parasol til dig

Guide: Find den helt rigtige parasol til dig

Sådan vælger du det perfekte loungesæt

Sådan vælger du det perfekte loungesæt