Rundt spisebord med fire grå stole og firkantet spisebord med fire grå stole med armlæn

Gode råd før du køber nyt spisebord

Spisebordet er familiens samlingspunkt, og det er midtpunktet i det moderne hjem. Spisepladsen er der, hvor familien mødes til aftensmad og taler om dagens oplevelser.  Læs vores guide til at vælge spisebord og bliv godt forberedt.

1. Hvor stort skal spisebordet være?

Størrelsen på spisebordet afhænger både af, hvor mange der skal sidde om det, og af hvor det skal stå. Skal det stå relativt uforstyrret i en spisestue, eller måske i et trafikeret køkken-alrum? Og hvor meget plads har du til spisebordet? Hvis pladsen er trang, eller hvis der er meget trafik i rummet, er det en ide at overveje et rundt spisebord, som det kan være nemmere at manøvrere omkring.

Rundt spisebord med 4 stole
MARSTRANDSpisebord MARSTRAND Ø110/110x200 hvid/natur
1850,-/stk.
2999,- /stk.
Laveste pris 30 dage 2999,- /stk. (-38%)
JONSTRUPSpisebordsstol JONSTRUP gråt stof/egefarve
150,-/stk.
299,- /stk.
Laveste pris 30 dage 299,- /stk. (-50%)

Hvis du har god plads til spisebordet, er det flot med et spisebord, der fylder lidt og har blikfang - måske et solidt træbord, eller et bord der skiller sig ud i farven. 

2. Hvor mange skal der sidde om spisebordet?

De fleste spiseborde har fint plads til fire personer. Hvis du en gang imellem får gæster, kan du overveje et spisebord med udtræk, så du får plads to eller fire ekstra personer ved bordet. Det er også praktisk, hvis du skulle få brug for ekstra bordplads i en periode – fx hvis du arbejder hjemme og bruger spisebordet til kontorplads.

3. Spisebord på ben eller sokkel?

Et spisebord med en centreret base i stedet for fire ben har flere fordele. Det kan være meget praktisk, at du ikke skal tage hensyn til bordben, når du placerer spisebordsstolene, og designet er moderne og har et let udtryk. Omvendt kan spiseborde på fire ben være mere stabile og har et mere klassisk look.

4. Hvilket materiale er godt til et spisebord?

Materialet på dit spisebord hænger i høj grad sammen med den funktion, som dit spisebord skal have. Har du små børn, skal du have et spisebord i et materiale, som ikke er sart, og som er nemt at rengøre.

En mulighed kan være, at du vælger et spisebord med en laminatbordplade, et spisebord med glasplade eller et med en bordplade af melamin. Det er materialer, som er nemme at rengøre med en fugtig klud.

Vælger du i stedet et spisebord med en bordplade i massivt træ, kan det kræve lidt mere vedligeholdelse. Til gengæld kan det være mere robust og stå bedre fast i kraft af sin vægt.

5. Rektangulært, ovalt eller rundt spisebord?

Størrelsen og formen på dit spisebord skal matche rummet, og du skal tænke over, hvilken placering dit spisebord skal have. Har du meget plads, er et stort firkantet spisebord et oplagt valg. Kniber det med pladsen, er det en god idé at vælge et mindre spisebord med udtræk.

Et rundt spisebord er et bord, som både matcher små og store rum. Du skal blot huske at vælge materiale og spisebordsstole, som harmonerer med både bordet og rummet, hvor det skal stå.

Et rundt bord skaber også en særlig dynamik i et rum med de runde kanter og den bløde form. Ved et rundt spisebord sidder folk tættere på hinanden, og det er nemmere for alle at deltage i samtalen ved bordet.

6. Skal spisebordet have flere funktioner?

Et spisebord står i mange hjem i spisestuen, hvilket ofte er et rum med flere funktioner. Det er her, hvor I sidder sammen og spiser om aftenen og deler dagens begivenheder. Men det er nok også her, hvor børnene tegner og laver lektier, og hvor forældrene måske har en hjemmearbejdsplads.

Det er også en god ide at vælge et spisebord med en vis tyngde, hvis der skal laves lektier, tegnes og viskes ud ved bordet. 

Når du skal vælge et nyt spisebord, bør du derfor tænke over, hvilken funktion dit spisebord skal have. Det har betydning for den placering, som dit spisebord har, og det har også betydning for størrelsen på dit spisebord.

7. Stilrent, praktisk eller moderne spisebord?

Et spisebord kan være rustikt, enkelt, stilrent, moderne eller praktisk – eller en kombination. Mulighederne er mange, og det vigtigste er, at du vælger et spisebord, som matcher din stil og dit behov. Et spisebord kan være et statement i et rum, eller det kan spille en mere afdæmpet rolle. Inden du investerer i et nyt spisebord, er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilken stil du ønsker til dit nye spisebord.

Udforsk mere

Spisebord: Vælg den rigtige størrelse

Spisebord: Vælg den rigtige størrelse

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Rullegardiner eller gardiner?

Rullegardiner eller gardiner?

Sådan vælger du spisebordsstole

Sådan vælger du spisebordsstole