Havemøbeldage - Spar op til 50%

Kvinde hygger med børn ved et julebord

Danske juletraditioner du ikke må glemme

For mange danskere er julen noget helt særligt, hvilket i høj grad hænger sammen med alle de hyggelige danske juletraditioner. Julen, og alle traditionerne der følger med, er for mange også synonym med varme og glæde, hvilket kan gøre det lidt nemmere at komme igennem de mørke og kolde vintermåneder.

Den danske jul fejres gennem december, og for de fleste starter julen først for alvor i løbet af december. Nogle tager dog forskud på juleglæderne og juletraditionerne allerede i løbet af november.

Julemus på hyde med julenisser

Advent – en gammel dansk juletradition

Advent handler om adventskranse og gudstjenester i kirken. Første søndag i advent betegner begyndelsen på det danske kirkeår. I gamle dage var adventstiden en fastetid, men i de mere moderne juletider er faste ikke længere en juletradition.

I dag handler advent om de fire hyggelige søndage op til juleaften. Den traditionelle adventskrans består af fire lys, hvor du hver søndag i advent tænder endnu et lys i adventskransen. Dette understreger, at vi nærmer os den sidste søndag i advent. Den flotte adventskrans er samtidigt et symbol på adventstiden, og mange familier mødes om et hyggeligt julebord og klipper julepynt til advent.

Lillejuleaften – dagen før dagen

Den 23. december er lillejuleaften, hvilket særligt for børnene kan være en lidt lang dag, da de er spændte på at skulle åbne pakker juleaften. Men der findes mange forskellige juletraditioner, som bidrager til at gøre den 23. december til en hyggelig dag, hvor familien tilbringer tid sammen. Og måske samtidig får indhentet noget af den forsømte tid, som kan være smuttet i løbet af juleræset i december: 

  • Juletræspyntning: Det er blevet en fast tradition hos mange familier, at de pynter juletræet sammen lillejuleaften. Det er både hyggeligt, og det er en god måde at få lidt kvalitetstid sammen med familien på.
     
  • Risengrød til nissen: En anden juletradition, som børnene elsker, er at stille risengrød med kanel og en smørklat frem til nissen for at undgå, at den laver ballade! Det er også praktisk, hvis desserten er risalamande juleaften, da grundstenen i denne ret netop er risengrød.
     
  • Julefilm og julekalender: I løbet af lillejuleaftensdag kommer der mange julefilm, og der er med garanti både noget for børn og voksne. Det er også et must for mange at se julekalender, da det sidste afsnit af den årlige julekalender løber over skærmen den 24. december.  

Juleaftensdag – en af de hyggeligste dage på hele året

Juleaften er uden tvivl et af julens højdepunkter. De danske juletraditioner er forbundet med glæde, hygge og lækker mad, og juleaften – den 24. december – er bestemt ingen undtagelse. Juleaften er traditionelt set en højtidsfest, hvor Jesus fødsel fejres.

Hvordan juleaften holdes varierer fra familie til familie. Nogle tager i kirken i løbet af dagen, andre vælger at bruge dagen på hygge og klargøring til aftenens festmåltid. Selve juleaften består dog hos de fleste af en lækker og velsmagende julemenu. Menuen består oftest af and eller flæskesteg til hovedret og risalamande til dessert, der selvfølgelig toppes med en mandelgave til den heldige, som finder mandlen i risalamanden.

Juleaftens højdepunkt er dog for de fleste at danse omkring juletræet, og for børnene er det selvfølgelig det tidspunkt på aftenen, hvor de får lov til at pakke deres julegaver op. I familier med små børn vil der også ofte være en, der klæder sig ud som julemand, for at give børnene en fantastisk og uforglemmelig juleaften.

Få også inspiration til, hvordan du får styr på din udendørs julebelysning.

Udforsk mere

Hvordan vælger du den rette sofa?

Hvordan vælger du den rette sofa?

Gode råd før du køber nyt spisebord

Gode råd før du køber nyt spisebord

Valentinsgaver til mænd

Valentinsgaver til mænd

Spisebord: Vælg den rigtige størrelse

Spisebord: Vælg den rigtige størrelse