Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom
 Her får du tips til valg af gardiner og montering af de mest almindelige gardintyper

Gode råd til valg og opsætning af gardiner

Dato:

Kategori: Gardiner

Tags: Gardiner, Lamelgardiner, Rullegardiner, Persienner

At finde de rette gardiner til dit hjem kan godt være lidt af en jungle. Der findes nemlig et væld af løsninger: Lamelgardiner, plisségardiner og rullegardiner. Foruden selvfølgelig almindelige gardiner i stof. Hvad skal du egentlig vælge? 

Og så er der jo opsætning af gardinet. Har du styr på den? Her får du tips til valg af gardiner og montering af de mest almindelige gardintyper.

Klassiske gardiner i stof

Traditionelle gardiner i stof er med til at skabe stemning i et rum, og hvis du foretrækker gode gammeldags gardiner, er du langt fra alene. Gardiner i stof behøver nemlig hverken at være tunge eller kedelige.

I et romantisk soveværelse er stofgardiner et must, og du kan evt. kombinere tynde gardiner, der lukker lyset ind, med tykke gardiner eller mørklægningsgardiner til natten. Gardiner med søde motiver er også et sikkert hit på børneværelset. Mange foretrækker også gardiner i stuen for hyggens skyld.

Når det gælder opsætningen af gardiner, kan du gøre det selv eller vælge en totalløsning med opmåling og opsætning, hvor du får det hele, ligesom du vil have det – uden at løfte en finger.

Vælg den rigtige længde og bredde

Den rette længde og bredde på dine gardiner er afgørende for en smuk løsning. Ønsker du en gardinstang, så vælg en stang, der er ca. 20 % bredere end vinduet, og placér den 8-10 cm over vindueskarmen eller i selve loftet. 

Ved et stort vinduesparti, f.eks. i stuen, kan du med fordel dele gardinet op i flere længder. Det er praktisk, både når gardinet skal sættes op, og når det skal tages ned og vaskes.

Et gardin, der går helt til gulv, bør slutte ca. 3 cm over gulvet, mens gardinet i et vindue med vindueskarm bør slutte 8-10 cm under karmen – (eller 3 cm over en evt. radiator). 

Husk uanset gardinets størrelse at være opmærksom på topafslutningen. Ved opmåling skal du måle fra stangens underkant eller – hvis du bruger gardinringe – fra ringenes underkant.

Få flere gode råd til opmåling og opsætning af gardiner her. 

Lamelgardiner – standard- eller specialmål?

Lamelgardiner er en løsning, der bliver stadig mere udbredt. Og med god grund. For lamelgardiner giver rummet et stilfuldt udtryk. Desuden er afskærmningen fleksibel, fordi lamellerne kan indstilles i forskellige vinkler, der tillader større eller mindre mængder lys at trænge ind.

De store, lodrette lameller gør sig flot i både store og mindre rum, og efterhånden er priserne kommet ned, hvor de fleste kan være med. Når du køber lamelgardiner, medfølger der beslag til montering.

Lamelgardiner fås i mange standardmål, og du kan selv afkorte både længden og bredden på dine lamelgardiner. Endelig kan du bestille lamelgardiner i specialmål klar til opsætning. 

Rullegardiner og persienner

Rullegardiner og persienner er en anden populær gardinløsning. Begge løsninger er prisbillige og praktiske. Med en persiennesaks kan du nemt afkorte en aluminiumspersienne i både længde og bredde. Rullegardiner kan kun tilpasses i bredden. Plisségardiner er en anden populære gardinløsning. 

Opsætning af rullegardiner eller persienner klarer du nemt selv ved hjælp af de medfølgende beslag. 

Gardiner i specialmål

For korte gardiner er lidt som for korte bukser, så her gælder kun ét råd: Undgå det!

Hvis du ikke er så heldig at finde færdigsyede gardiner, der passer til målene på dine vinduer, kan du bestille gardiner i specialmål. Du kan også bestille en totalløsning fra JYSK, og få Gardinbussen hjem til dig. Ved bestilling af gardinbussen du professionel rådgivning, opmåling og montering. 

Få praktisk hjælp til at sy selv

Hvis du er praktisk og kreativ, kan du vælge selv at kaste dig over symaskinen, når du skal have nye gardiner. 

En tommelfingeregel lyder, at bredden af dit stof skal være det dobbelte af vinduets bredde. Når du skal vurdere stofforbruget, skal du desuden tage højde for tillæg og evt. mønsterspild. I guiden her finder du masser af gode råd om gardinløsninger, opsætning og syning af egne gardiner. 

God gardinjagt!

Helle Category Buyer, Gardiner
Birte Fernando

Hej
Jeg har lige købt en gardinstang art nr. 5214103 med runde hjørner. Der medfølger et par beslag til væggen, men ingen instruktioner. Kan I hjælpe mig hermed, da jeg ikke kan se hvordan disse beslag skal skrues i samt sættes sammen med gardinstangen.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen
Birte Fernando

Ida

Hej Birte, Tak for din henvendelse. Vi beklager meget at der ikke har været en instruktion med. Vores indkøber er informeret. Du kan finde instruktionen online her: http://jysk.dk/gardiner/gardinstaenger/gardinstaenger/kirschstang-160-3… - under samlevejledning.

Lotte Justesen

Hej
Vi har en stue på 2. etage som er sydvendt og om eftermiddagen når solen står højest og vamer mest, bliver vores stue som en bageovn. Kan vi undgå varmen ved at vælge en bestemt type gardin? Vi har kigget meget på lamelgardiner. Vores vindue/dør til altanen er 200 x 200

Ida

Hej Lotte, Tak for din kommentar. Hvid slår solens stråler retur, men tror desværre ikke at det helt kan sænke temperaturen. Du kan bestille vores gardinbus hjem til dig, her kan du modtage rådgivning og bestille gardiner som passer perfekt til din stue. Læs mere om vores gardinbus her: http://jysk.dk/gardiner/gardiner-specialmal/gardinbus

ingemaje lange

Jeg har købt og monteret et mærklægningsgardin med plastbeslag og kædetræk 140 cm, ca 220 kr.
Gardinet kan imidlertid ikke rulles helt op, da sammenkoblingsledet på kæden går på inde i kædehuset.
Jeg må sige, at vejledningen er meget ringe med små billeder og i uklar rækkefølge. Jeg har forglves ledt efter en video fra Jysk om montering. Det har en del andre firmaer.

Håber I kan hjælpe.

Ida

Hej Ingemaje, Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale dig, at kontakte din nærmeste JYSK butik og informere dem om problemet med kædehuset. På hjemmesiden ligger de nyeste opdaterede samlevejledninger på rullegardiner - disse kan du finde her: http://jysk.dk/gardiner/rullegardiner/morklaegningsgardiner/rullegardin… (under Samlevejledning).

Oliver Fabien Blom Diallo

Jeg har lige købt et hven lamelgardin, men der var ikke nogen vejledning til hvordan man samler det og monterer det - hvordan gør jeg?

Ida

Hej Oliver, Tak for din henvendelse. Det er meget beklageligt, at der ikke har været en samlevejledning med dit lamelgardin. Du kan finde samlevejledning på varen under vareinformation. /ida

Erik

Hvordan monter man Splejsestykker? Når man vil samle to gardinskinner Mvh Erik

Danielle

Jeg har lige købt et Rullegardin mørklæg BOREN ovenlys hvid som ikke vil blive nede det ruller hele tiden op? Har ikke nogen brugsanvisning.

Ida

Hej Danielle, Tak for din henvendelse. Du kan finde samlevejledning på varen under vareinformation. http://cdn2.jysk.com/ttr/ai/200803.pdf /Ida

Ole

Hej

Linket i Jeres monteringsvideo til lamelgardin ROGEN virker ikke. Hverken direkte link http://rtube.nl/red115 eller QR koden.

Birgitte

Hej Ole.Tak for din kommentar. Jeg beklager naturligvis, at linket i samlevejledningen ikke virker. Her er det korrekte link https://www.youtube.com/watch?v=-2AhiYgrmYg. Vi sørger for at få rettet fejlen i samlevejledning. Mvh. Birgitte 

Sanne

Hvis vi bestiller gardinbussen til at komme og opmåle flere vinduer, koster det så 199 kr per vindue eller 199 kr i alt?
Hvad koster det at få gardinerne sat op herhjemme ?
Mvh Sanne

Birgitte

Hej Sanne.Det koster 199 kr. for at gardinbussen kommer ud og måler  op – uanset om det er 1 eller 20 vinduer. Hvis du vælger at købe gardiner, trækker vi de 199 kr. fra din ordre.Pris for monteringMontering opstart (pr. adresse): 995 kr.Montering af persienner, plissé-, rulle- og foldegardiner og gardinerstænger: 250 kr. pr. stk.Montering af lamelgardiner og gardinfag: 350 kr. pr. stk./Birgitte  

Pia Dam

Hej. jeg er meget interesseret i de folde gardiner i har. Men enter er de 80 cm brede, eller også hopper de op til 100 cm.. Og jeg skal jo så bruge dem i 90 cm.. Hvor nemt er det at tag de 10 cm af den på 100 cm ??
Mange hilsner Pia

Birgitte

Hej Pia. Er man lidt ferm til at sy, så kan man godt tage af dem i siderne, men der skal tages lige meget af i hver side. /Birgitte

Dorit

Vores lamelgardiner hænger over radiatorskjulere og de lameller, der hænger over ventilationshullerne, buer. Lamellerne, der hænger i enderne, er stadig lige. Kan det være rigtigt at de ikke kan tåle varmen fra radiatorerne?

Birgitte

Hej Dorit. Hvis der er tale lameller med mørklægning, er de mere følsomme over for temperaturudsving end lameller uden mørklægning, fordi de har fået en speciel overfladebehandling. Men det bør dog ikke påvirke lamellerne så meget, at de ikke kan lukke tæt. I så fald er du velkommen til at henvende dig i en af vores butikker eller kontakte kundeservice på tlf. 70 80 81 90, som vil hjælpe dig. /Birgitte

Adm

Hej jeg har købt rullegardiner, 80 cm i bredden. Men da jeg får dem op kan jeg se de ikke er brede nok. Da jeg måler selve gardinen er de faktisk 77 cm.
Det er lige de 3 cm jeg mangler for at dække ordenligt til.
Hvordan kan det være at det ikke passer i cm som der stårmi beskrivelsen?

Birgitte

Hej. Alle vores mål på rullegardiner og andre former for blinds er det fuldemål, dvs. også inkl. beslag. Derfor skal man regne med, at stoffet på et rullegardin er ca 2-3 cm mindre end målet, som står på pakken. /Birgitte

Parvin

Den instruktion der er med til plissegardinerne fra jer, er uduelige. Er der en video eller andet hvor man kan se hvordan man monterer gardinet? :-)

Birgitte

Hej Parvin. Jeg er ked af at høre, at du ikke kan bruge den instruktion, der følger med. Jeg håber, at du kan bruge videoen om montering her: https://gardiner.jysk.dk/faq-plissegardiner /Birgitte

Jørn Okbo

Vil gerne sætte persienne op på min altandør. Rammen er af plastic og må ikke boret i. Hvad gør jeg?

Birgitte

Hej Jørn. Du kan bruge dette beslag, som limes på din altandør: http://jysk.dk/gardiner/tilbehoer-vaerktoej/tilbehoer/multibeslag-med-t… eller du kan bruge dette beslag, hvor du sætter det over kanten på døren: http://jysk.dk/gardiner/tilbehoer-vaerktoej/tilbehoer/multibeslag-til-p… /Birgitte

Mette

Hvordan monterer man jeres gardin wire? det er bare en lang wire med øskner og kroge... hvordan skal enderne side fast?

Birgitte

Hej Mette Krogen skal skrues ind i væggen, og øsken skal skrues ind i wiren, og derefter hænger man wiren op. /Birgitte

Heidi

Jeg kunne godt tænke mig at købe rullegardin Duo ALSTEN til stuen. Her har jeg vinduespartier, som ville kræve, at jeg valgte 2 sektioner 120 x 180, hvor det ville være nødvendigt, at bredden justeres til 116 x 180 pr. gardin, kan man selv justere bredden, og hvad så med topskinnen?

Birgitte

Hej Heidi. Rullegardinet Duo ALSTEN kan desværre ikke afkortes i bredden. Du kan i stedet bestille et lignende rullegardin i specialmål: https://gardiner.jysk.dk /Birgitte

Tobias

Jeg købte igår, i samråd med en medarbejder, et GLAN lamelgardin på 300cm, da der ikke var flere af den ønskede længde på 250cm på lager.

Jeg står og skal til at korte den af med godt en meter, kan jeg godt det? Vejledningen viser op til 50cm, hvor mange lameller der skal fjernes.

Birgitte

Hej Tobias Ja, det kan du godt. Du skal bare tage dobbelt så mange lameller af som der er skrevet til 50 cm. Vi har kun skrevet op til 50 cm i vejledningen, da lamellerne springer med 50 cm i mål på, det vi sælger. Alle lameller kan afkortes ned til ca 30 cm i bredde. /Birgitte

Susanne

Jeg har lige købt plissé- og rullegardiner til hele huset hos jer (Anholt, Saltholm og Tomma), og sidder nu og prøver at finde ud af, hvordan de skal monteres.
Alle vejledninger ser mega-komplicerede ud - både mht. evt. forkortelse og selve opsætningen,. Selv emballagen er håbløs at åbne uden at ødelægge helt (og så kan jeg jo ikke returnere?), og desuden misvisende: Der står uden på, at man skal bruge boremaskine, skruetrækker + saks, men inden i kan man så se, at man også skal have nedstryger og 'skalpelkniv'... hmm, lidt sent at få den information....

Jeg vil derfor se, om man kan få professionel hjælp, men kan ud fra denne tråd se, at I opkræver 250 kr per plissé/rulle-gardin? Det kan da ikke være rigtigt? Hvis det er SÅ kompliceret for jeres professionelle montører at sætte et gardin op, at I skal kræve 250 kr for det, så bør I da slet ikke sælge gardinerne til almindelige kunder? Er der ingen andre muligheder for hjælp?

Mvh. Susanne

Birgitte

Hej Susanne 1) Vejledningen med værktøj uden på er kun for at vise, hvad man skal bruge for at montere varen ikke for at afkorte. 2) På ANHOLT er der QR kode, som linker ind til en video, hvor du kan se, hvordan varen monteres. 3) Det er lidt kompliceret at afkorte især ANHOLT, da der er snoretræk som er mere advanceret end på andre plissegardiner. Der er miniature modeller af alle rulle- og plisségardiner i butikken, hvor du kan se, hvordan de er monteret. 4) Pakningerne er lukket på denne måde for at sikre, at vi ikke får mange pakninger i butikken, som bliver brudt. Aftal evt med butikken om varen kan returneres, hvis pakken har været åben. 5) JYSK yder ikke hjælp til opsætning af de varer vi har i butikken, kun af vores specialmålsgardiner. Prisen på montering af specialmål er til en montør, som er ekstern. 6) Har du ikke prøvet at afkorte rulle- eller plisségardiner før, så er det lidt af en opgave, men med tålmodighed kommer man lagt. De nyeste monteringsvejledninger kan findes på JYSK.dk inde på selve varen. /Birgitte

Merry

Jeg har købt et foldegardin. der sidder 3 små ringe om hver snor. skal de fjernes, hvis ikke hvad så? De er meget svære at rykke ned. venlig hilsen Merry

Birgitte

Hej Merry. De 3 ringe er med til at børnesikre gardinerne. I samlevejledningen kan du se, hvordan de skal monteres. På JYSK.dk på det gardin, du har købt, kan du finde samlevejledningen. /Birgitte

Jørgen

Hvordan monteres splejsestykker på gardinstængerne når de skal monteres på vægbeslag, der er ingen vejledning nogen steder

Birgitte

Hej Jørgen. Vi sørger for at lægge en vejledning ind på produktet hurtigst muligt. /Birgitte

Søren

Jeg har købt et rullegardin Roller Blind Blackout Boren Skylight mål: 61,3 x 121,5 White. Produkt nummer: 5510502.
Brugsvejledninger oplever jeg er mangelfuldt, og vanskelig at tyde.
Hvor på Jysk.dk kan jeg finde en video eller tydelig og klar brugsvejledning?
Mvh
Søren

Birgitte

Hej Søren. På produktet kan du se en mere udførlig samlevejledning end den er i pakken: https://jysk.dk/gardiner/rullegardiner/moerklaegningsgardiner/rullegard…. Vi har desværre ingen videoguide til dette gardin, men vi arbejder på at få det. /Birgitte

Thilde

Hej. Jeg står og mangler mørklægninggardiner (rullegardiner) i soveværelset. Jeg skal bruge en på 76cm i bredden og en på 81,5cm i bredden. Kan jeres gardiner på 80cm tilpasses det eller hvad kan jeg gøre her?
Mvh

Birgitte

Hej Thilde Alle vores rullegardiner kan afkortes ned til 30 cm i bredden, så det kan du godt. /Birgitte

Persiennenewbie

Jeg skal havde persienner op, og kan godt matche bredden men længden er snarre et problem, hvordan forkorter man en persienne? og hvor nemt er det hvis man er mere håndværker en håndarbejdeværker?

Birgitte

Hej Ja, du kan godt forkorte persienner i længden, men det kræver lidt snilde. Tag endehætterne af den nederste skinne og løsn snoren forneden. Fjern den nederste skinne og pil persiennerne ud af snoren. Sæt den nederste skinne og snoren på igen. Sæt endehætterne på skinnen igen, klip snoren af til den rigtige længde og bind enderne sammen igen. Pt. indeholder vores samlevejledninger ikke en guide til at afkorte i længden, men vi sørger for at få opdateret dem hurtigst muligt. /Birgitte

Martin

Hej Jysk,

Jeg har lige købt nogle rigtig flotte lameller hos jer som jeg egentlig er meget tilfreds med! Men jeg kan dog ikke få selve lamellerne til at "dreje" ret meget når der er rullet for, hvilket vil sige jeg ikke kan lukke ret meget lys ind når der er rullet for og jeg river i kæden med perler på? Hvordan løser jeg dette? Eller kan de kun åbnes meget lidt.

Med venlig hilsen
Martin :-)

Birgitte

Hej Martin Det lyder umiddelbart som en reklamation. Kontakt butikken, hvor du har købt dem eller ring til vores kundeservice på tlf. 70 80 81 90. /Birgitte

Tina

Hej
Jeg er lige flyttet ind i en fremlejet lejlighed, og kunne godt tænke mig nogle mørklægnings rullegardiner. Der må ikke bores i lejligheden. Så har i nogle beslag der evt. Limes på eller et andet alternativ så jeg Lan lukke lys ude?

Birgitte

Hej Tina Ja, du kan bruge disse beslag med tape: https://jysk.dk/gardiner/tilbehoer-vaerktoej/tilbehoer/multibeslag-med-… /Birgitte

Peder Pedersen

Hej. Jeg har for få dage siden modtaget mine nye lamelgardiner i specialmål. Der er vedlagt en monteringsvejledning, som er på størrelse med en halv a4 side. Derudover er den med meget små og utydelige billeder og måske nok lidt mangelfuld. Har I en monteringsvejledning online, eller en video?

Birgitte

Hej Peder Du kan se en videoguide til montering her https://gardiner.jysk.dk/faq-lamelgardiner /Birgitte

Pia Andersen

Købt gardinstænger dd. Og der skal monteres et splejsestykke. I skriver den 8.2 at I vil lægge en vejledning ind hurtigst muligt. Kan ikke den findes. Vil I linke til vejledningen, så jeg kan få sat stængerne op

Comments