Sort lysestage, gråt lys og vase med kunstige blomster

Få effektive råd til at fjerne stearin

Hvordan fjerner man stearin, der er dryppet ned på en dug, en vindueskarm eller på et tæppe?

Det behøver ikke at være besværligt at fjerne stearin. Dette er uanset, om der er kommet stearin på bordet eller om det er løbet ned ad lysestagen.

Få de bedste råd til, hvordan du fjerner stearin ved hjælp af simple og effektive metoder.

Hvordan fjerner man stearin fra hårde overflader?

Når du fjerner stearin fra hårde overflader, som et bord eller en vindueskarm, skal du være forsigtig, da du ellers kan ødelægge overfladen på bordet eller karmen. Overfladen får let ridser, hvis du bruger en kniv eller skarpe genstande til at fjerne den indtørrede stearin. Du skal i stedet for bruge en negl og skrabe forsigtigt på stearinen.

Det er ikke nok at skrabe stearinen væk fra den hårde overflade  

Hvis stearinen ikke går væk, selvom du skraber på den, kan vask med en sæbeblanding være en mulighed.  

Er stearinen genstridig, kan du vaske overfladen på bordet eller vindueskarmen med en mild sæbeopløsning. Opløsningen består af 1 dl sæbespåner og 2 l vand, hvis du har et træbord. Er dit bord eller din vindueskarm i sten eller laminat, skal du i stedet anvende ½ dl opvaskemiddel og 2 dl vand til blandingen. Det kan være nødvendigt, at du vasker overfladen flere gange for at få stearinpletterne helt væk.

Hvordan fjerner man stearin fra en dug?

Prøv først at fryse dugen ned for at fjerne stearinpletten. Du skal lægge dugen i en plasticpose, inden du lægger den i fryseren i minimum 2 timer. I de fleste tilfælde kan du efterfølgende fjerne stearinen fra dugen ved at kradse det af med neglen.

Det er ikke nok at fryse stearinen af dugen

Prøv at stryge stearinen af dugen. Læg dugen på et strygebræt med pletten opad med et stykke køkkenrulle eller et kaffefilter både over og under dugen. Stryg efterfølgende i cirka 5 sekunder på pletten, indtil den er opsuget af køkkenrulle eller kaffefilter. Du skal huske at flytte køkkenrulle/kaffefilter, så du hele tiden suger et tørt sted. Gentag processen indtil pletten er væk. Efter strygning skal du vaske dugen efter vaskeanvisningen.

Hvordan fjerner man stearin fra tæppet?

Når stearinen er tørret helt ind, skraber du forsigtigt stearinen af tæppet. Efterfølgende placerer du fire lag køkkenrulle oven på pletten og sætter dit strygejern på den laveste varme, indtil stearinen er trukket op i køkkenrullen. Gentag indtil pletten er væk.

Du skal altid sørge for, at strygejernet ikke er varmere, end hvad gulvtæppet kan holde til. Er du i tvivl, skal du forhøre dig hos din forhandler, inden du fjerner stearin fra dit tæppe ved at stryge det væk.

Hvordan fjerner man stearin fra lysestagerne?

Den mest effektive metode til at fjerne stearin fra lysestager er, at du smelter stearinen af lysestagen. Tænd din ovn på 75 grader og placér lysestagen på hovedet. Stil lysestagen på en bageplade med bagepapir i bunden i cirka 20 minutter, så stearinen smelter ned på bagepapiret. Til sidst tørrer du eventuelle stearinrester af med et kaffefilter eller et stykke køkkenrulle.

Udforsk mere

Find den perfekte studentergave

Find den perfekte studentergave

Bedste ideer til eksamensgaver

Bedste ideer til eksamensgaver

Gaveidéer til Mors Dag

Gaveidéer til Mors Dag

Giv hjemmet et forårsboost med ny kollektion

Giv hjemmet et forårsboost med ny kollektion