GREEN WEEK - SPAR OP TIL 60%

Persienner, lamelgardiner og rullegardin

Sådan rengør du dine gardiner og persienner - lidt nemmere

Når det gælder den daglige rengøring, har du sikkert udviklet nogle faste vaner, som fungerer for dig: En støvsuger hen over gulvet et par gange om ugen, en klud over flader, paneler og lamper.

Men hvad gør du, når du skal gøre rent lidt ud over det sædvanlige – når persiennerne trænger til en rengøring eller gardinerne til en vask? Tænker du, at det er for besværligt og udsætter det … igen? Det er der ingen grund til. Vask af gardiner eller rengøring af persienner og lamelgardiner er faktisk ikke så vanskeligt. Men som med al anden rengøring gælder det, at det godt kan betale sig at tage støv og fedt i opløbet.

Vask af gardiner                                

Selv om det kan virke som en større opgave, er det ikke anderledes at vaske dine gardiner end andre sarte stoffer. Der er dog én væsentlig forskel: Det er værre, hvis dine gardiner krymper, end hvis din T-shirt gør det. Derfor er der god grund til at tænke sig om, før du kaster dig ud i gardinvasken. Det gælder uanset, om du vælger at vaske dem i hånden eller i maskinen.

Vask dine gardiner i maskinen

Hvis der er vaskeanvisninger på dit færdigsyede gardin, bør du naturligvis følge den. Vælg det anbefalede skåneprogram – typisk et uldprogram med lav centrifugering. Det er vigtigt, at vandstanden er høj. En høj vandstand skåner stoffet. Hvis der er tale om store gardiner, så overvej, om du hellere bør vaske to gange i stedet for at lægge gardinstykkerne i samme vask. 

Eller i badekarret

Er du i tvivl, om gardinerne kan klare en tur i vaskemaskinen, så vælg i stedet badekarret. Har du ikke har et badekar, kan børnenes (rene) badebassin og en vandslange bruges om sommeren. Du kan lede vandet væk fra bassinet ved hjælp af en slange. Sug med munden i slangen, indtil (og helst lidt før) vandet begynder at løbe igennem slangen.

Leder du vandet direkte ud i f.eks. haven, så sørg for at bruge et fuldt nedbrydeligt, gerne økologisk, vaskemiddel, og lad dine blomsterbede eller buske få gavn af skyllevandet. Dine børn vil sikkert synes, at det er sjovt at være med til at vaske gardiner på denne måde. Til nød kan du naturligvis også vaske dine gardiner i brusekabinen.

Uanset om du vasker dine gardiner i hånden eller i maskinen, er det en god idé at hænge dem op mens de er fugtige, så du undgår unødige folder og rynker, mens de tørrer. De skal naturligvis ikke dryppe.

Rengøring af persienner

Hvis du har valgt persienner i dit hjem, ved du sikkert, at persienner er sande støvmagneter. Sådan kan det i hvert fald se ud. Sandheden er nok snarere, at vi ofte springer dem over, fordi rengøringen af dem er så besværlig. For det er den da, ikke? Jo, især hvis du udsætter den. Gør det derfor til en vane at støvsuge persiennerne, når du alligevel har støvsugeren fremme. Brug en blød børste på mundstykket. Der findes også særlige persiennebørster, som du kan supplere med.

En anden overkommelig måde at holde støv og fedt væk fra persiennerne er at bruge vådservietter. På den måde behøver du ikke at finde hele rengøringsarsenalet frem, når persiennerne trænger til en hurtig rengøring. En hårdt opvredet klud kan også bruges. Brug rent vand, eller tilsæt lidt opvaskemiddel. Kradse rengøringsmidler er helt unødvendige.                                                                                                                                                                  

Persienner kan også tages ned og vaskes. Det gælder både persienner i metal og plast. Læg persiennerne forsigtigt i badekaret eller i bunden af brusekabinen, og vask dem med en blød børste i lunt vand (ikke mere end lillefinger-temperatur), tilsat lidt opvaskemiddel og husholdningseddike. Tilsæt evt. lidt afspændingsmiddel til det vand, du skyller persiennerne i. Det forhindrer pletter efter vanddråber. Hæng persiennerne op, og lad dem tørre, inden du sætter dem tilbage i beslagene over vinduet.

Persienner kan være lidt sarte, så vær ekstra forsigtig, når du manøvrerer persienner af aluminium eller plastik rundt.

Rengøring af lamelgardiner

Lamelgardiner bliver stadig mere udbredt, og med god grund, for lamelgardiner er flotte – ikke mindst på et stort vinduesparti. Samtidig betyder størrelsen, at de er udsatte, og ikke så handy, når de skal rengøres.

Den mest regelmæssige rengøring af lamelgardiner bør ske ved hjælp af støvsugning, men kan lamelgardinerne egentlig vaskes, hvis uheldet er ude, og de bliver plettede eller gulnede?

Visse lamelgardiner kan vaskes i koldt vand, men det sikreste er at pletrense dem med vand i stedet. Ved vask risikerer man at fjerne lamellernes overflade-behandling, og dermed mister de noget at den stivelse, som får dem til at hænge glat og pænt. Vælger man alligevel at vaske sine lamelgardiner, skal det foregå skånsomt, og man skal huske, at lamellerne ikke må foldes direkte. Læs derfor instruktionen grundigt igennem.

 

Udforsk mere

Ideer til årets temafest: Eurovision Song Contest

Indkøberens favoritter inden for boligtekstil

Valentinsgaver til mænd

Indkøberens 3 favoritnyheder inden for lamper

Find din lokale JYSK-butik

Få råd og vejledning fra vores butikspersonale, og se vores brede udvalg i butikken.