Person, der sover i seng med synligt armbåndsur

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Om efteråret kan skiftet til vintertid gøre det svært at falde i søvn, og på forårsmorgener kan det være en udfordring at komme ud af fjerene, når vi har stillet urene om til sommertid. Så hvorfor har vi vintertid og sommertid, og hvordan kommer du bedst igennem skiftet? I dette blogindlæg kan du få vores bedste tips og læse om, hvorfor vi stiller på urene, og hvilken indflydelse det kan have på din søvn.

Hvad er sommertid/vintertid?

Vi kender det alle: Hvert halve år stiller vi på uret: Om foråret stiller vi det en time frem, og om efteråret stiller vi det tilbage igen. Når vi skifter til sommertid, får vi bedre mulighed for at udnytte de lyse timer om foråret og om sommeren. Men det kan forstyrre dit indre ur, og når det indre ur ikke passer, kan det være svært at falde i søvn, at sove uden afbrydelser og at vågne og føle udhvilet om morgenen.

Hvordan kan du undgå, at sommertid/vintertid forstyrrer din søvn?

Skiftet mellem sommertid og vintertid kan forstyrre din søvn og dine daglige rutiner, men med lidt forberedelse kan du mindske påvirkningen på dit velvære og din hverdag. Her er vores bedste tips:

  1. Begynd at justere dine dagligdags rutiner et par dage, før uret skal sættes frem/tilbage. Gå i seng og stå op 15-30 minutter tidligere (om foråret) eller senere (om efteråret) for nemmere at glide ind i en ny døgnrytme.
  2. Vær konsekvent og overhold din sengetid - selv i weekenden. Det hjælper med at regulere dit indre ur.
  3. Sørg for et sundt søvnmiljø: Hold dit soveværelse mørkt, køligt og behageligt.
  4. Vær opmærksom på, hvad du spiser og hvornår. Undgå koffein, store måltider og alkoholindtag, især tæt på sengetid.
  5. Sørg for at komme ud, så du får naturligt lys. Det hjælper med at nulstille dit indre ur. Undgå det blå lys fra elektriske enheder mindst en time før sengetid.
  6. Sørg for, at du sover med den rigtige dyne og pude

Det kan tage en uge eller mere at tilpasse sig skiftet mellem sommertid og vintertid.

Sommertid og vintertid: Hvornår?

Det er den sidste søndag i marts, at vi stiller uret en time frem for at gå over til sommertid. Den sidste søndag i oktober stiller vi uret en time tilbage for at vende tilbage til vintertid.

Hvorfor sommertid og vintertid?

Sommertid blev introduceret for at maksimere udnyttelsen af dagslys på forårets og sommerens lange dage. Dermed er vi mindre afhængige af kunstig belysning og opvarmning. Du kan se på sommertid som en invitation til at komme ud, være aktiv og hygge dig med familie eller venner efter arbejde eller skole.

Sov godt, og tjek vores andre søvnråd.

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere