Det er sikkert de færreste, som tænker over, hvor gammel deres madras er, og hvorvidt den måske i virkeligheden er blevet for gammel – for ligesom med så mange andre ting, så ”lever” din madras ikke for evigt. Men hvor mange år holder din madras egentlig, og kan du selv gøre noget for at forlænge dens levetid?
Hvor tit skal madrassen skiftes?
Det er meget forskelligt, hvor længe du bør beholde din madras. Madrassens holdbarhed afhænger af flere faktorer.
- Kvalitet: Kvaliteten er en af de faktorer, som spiller en afgørende rolle for, hvor lang tid din madras kan holde – det vil sige, jo bedre kvalitet desto længere holdbarhedstid.
- Vægt: Belastningen på madrassen er meget forskellig. En tungere person vil derfor også tilføre en større tyngde til madrassen end en lettere person, og derfor vil madrassen hurtigere skulle skiftes.
- Sved: Hver nat afgiver vores kroppe affaldsstoffer, der blandt andet kommer ud igennem vores sved. Vi kan svede mellem en halv og halvanden liter om natten. Sved nedbryder madrassens polstring.
- Vedligeholdelse af madrassen: Passer du godt på din madras, kan den holde i længere tid. Læs mere om hvordan du bedst vedligeholder din madras længere nede.
En god indikator for om din madras er for gammel er at mærke godt efter, om du ligger godt på madrassen og føler dig veludhvilet og tilpas, når du vågner om morgenen. Er madrassen gammel og slidt, er det ikke sundt for din krop og dit velvære. Det kan både give dig en dårlig nattesøvn, men også være til stor gene for ryggen og lænden, og du bør derfor gå på jagt efter en ny madras. Som hovedregel anbefaler vi at skifte madras efter 10-12 år af hygiejniske og fysiologiske årsager.
Pleje og vedligeholdelse
Du kan forlænge levetiden på din madras, hvis du passer godt på den. Der er forskellige tiltag, du selv kan gøre for at vedligeholde din madras. Følg disse enkle råd og få mere ud af dine madrasser.
Brug en rullemadras
Når du sover med en rullemadras, absorberer den sveden og skåner din madras. Rullemadrassen er nem at vaske og skal gerne vaskes minimum seks gange om året og gerne oftere, hvis du lider af husstøvmideallergi. Skift din rullemadras ud med to-tre års mellemrum.
Brug en topmadras
Suppler gerne din madras med en topmadras, fordi topmadrassen både beskytter madrassen og øger komforten. Vær dog opmærksom på, at topmadrassen ikke holder lige så længe som madrassen, og derfor bør udskiftes oftere. Levetiden afhænger dog af den daglige belastning.
Vend din madras
Springmadrasser, skummadrasser og topmadrasser bør vendes 3-4 gange årligt. Ikke kun de to liggeflader, men også hoved- og fodende. Husk at tjekke om din madras er vendbar. Boxmadrassers hoved- og fodende bør bytte plads 3-4 gange årligt, så former madrassen sig ikke for kraftigt efter din anatomi.
Støvsug alle slags madrasser jævnligt
For hygiejnens skyld er det vigtigt at støvsuge din madras jævnligt for at undgå, at støv og snavs trænge ind og lukke strukturen i quiltningen.
Hav luft under madrassen
På den måde bliver madrassen ventileret nedefra, så fugten kan slippe væk fra madrassen. Spring- og skummadrasser bør ligge på en lamelbund i en sengeramme, så du sikrer, at kondensvand kan komme væk.
Undgå sengetæppe
Undgå at rede sengen som det første, når du står op om morgenen. Det er vigtigt, at den fugt, der er blevet dannet i løbet af natten fra sved og damp, kan komme væk fra madrassen, og at madrassen får luft.
Luft din topmadras og madras, hvis muligt
Du behøver ikke lufte topmadras og madras på månedsbasis, men blot med jævne mellemrum. Husstøvmider trives i fugtige miljøer, og en fugtig madras eller topmadras er udsatte steder. Derfor er det vigtigt, at din madras og topmadras får masser af frisk luft.