Sengelampe på et sengebord

Husker du at tænke over belysningen i soveværelset?

I mange hjem er soveværelset et multifunktionelt rum, hvor man ikke kun sover, men også har fx garderobe eller kontor. I soveværelset er det derfor en god ide at kombinere flere lyskilder for at få den ideelle belysning til alle rummets formål. Derudover skal du vælge farver på din belysning, som ikke alene er varme, behagelige og afslappende, men som også er stærke og klare – på den måde har du de bedste forudsætninger både for at få en god nattesøvn og for at kunne bruge rummet til andre ting end søvn.

Tre lyskilder til den optimale soveværelse-belysning

Når du skal sammensætte lyskilderne i dit soveværelse, bør du overveje lysets farve. Samtidig skal du huske på, at belysningen skal opfylde dine praktiske behov. Du vil typisk have brug for mindst tre forskellige lyskilder for at få den optimale belysning i soveværelset:

  1. Det generelle lys – også kaldet diffust lys 
  2. Direkte lys – også kaldet rettet/koncentreret lys
  3. Indirekte lys 

1. Det generelle lys i soveværelset

Det generelle lys i soveværelset bruger du, når du eksempelvis skal gøre rent eller redde seng. Her er der tale om, at lyset er skærmet af. Dette diffuse lys er din grundbelysning og den primære lyskilde i soveværelset. Du kan eksempelvis vælge en loftslampe, der spreder lyset i hele rummet. 

2. Direkte lys i soveværelset

Ved sengen er det en god ide at sætte en lampe med et direkte/koncentreret lys, så det ikke spredes i rummet og forstyrrer din partner. Samtidig skal du kunne se nok til at læse inden sengetid. Din læselampe ved sengen bør udsende lys i varme, rødlige farver for, at din krops produktion af melatonin ikke bliver nedsat. En god idé kan være at købe en specialpære med et varmt lys til din bordlampe

Der, hvor du skal kunne se farver og detaljer, er det også vigtigt med direkte lys, men her skal du sørge for lyset har en god farvegengivelse. Dagslys eller naturligt lys giver perfekt farvegengivelse, men med den rette pære i din lampe til soveværelset kan du også få en naturtro farvegengivelse.

Særligt ved klædeskabet er det en fordel med direkte lys, der gengiver farverne bedst muligt. En god løsning er at installere LED-spots ved klædeskabet. LED-pærer er samtidig meget energibesparende – læs mere i Energistyrelsens guide til elpærer.

3. Indirekte lys i soveværelset

Indirekte belysning er et godt supplement til den direkte og den generelle belysning. Indirekte belysning opstår når en lyskilde bruger baggrunden til at reflektere lyset, ved enten at pege op i loftet, nedad eller ind i en væg. Denne form for lys kan fungere som hyggebelysning. 

Væglamper og gulvlamper er glimrende til at skabe supplerende indirekte lys, fx ved sengen eller læsehjørne.

Blåt lys i soveværelset modarbejder søvnen

Lys har forskellige farver, som påvirker din krop forskelligt. Ved højlys dag har det naturlige lys en kold, blålig farve. Derfor bør du reducere mængden af blåt lys i dit soveværelse, da det fortæller din krop, at det er dag og kan gøre det sværere at falde i søvn. 

Soveværelsesbelysningen bør i stedet være i varme, rødlige nuancer. Modsat blåt lys modarbejder rødt, varmt lys ikke din søvn og er derfor en oplagt farve på lys til soveværelset. Derudover er det farver, som giver en behagelig og afslappende belysning i soveværelset.

Særligt lys fra smartphones og iPads udsender et kraftigt blåt lys, der forstyrrer din søvn. Du kan læse mere om, hvordan lyset fra iPads og smartphones påvirker din og dit barns søvn.

Prøv dig frem

Det er individuelt, hvilken belysning vi foretrækker i vores hjem. Derfor kan det være en god ide at eksperimentere med forskellige løsninger for at finde, det der passer til dig og din familie. Husk også at det er vigtigt drage nytte af det naturlige lys i løbet af dagen. Når du kommer udenfor i dagens lyse timer, fremmer du en sund døgnrytme.

Udforsk mere

Indkøberens favoritter indenfor sengetøj

Indkøberens favoritter indenfor sengetøj

Isolerende gardiner kan hjælpe mod støj, varme og kulde

Isolerende gardiner kan hjælpe mod støj, varme og kulde

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Rullegardiner eller gardiner?

Rullegardiner eller gardiner?