Rundt spejl over et skrivebord og stort spejl lænet op ad væggen i en entre

Guide: Valg af spejl

At bruge spejle i indretningen har mange fordele. De kan blandt andet få et rum til at virke større og gøre det lysere. Der er dog også mange ting, du skal overveje, når du skal finde det rigtige spejl til dit hjem: Hvor vil du placere det, hvad er formålet med spejlet, hvilken størrelse og ramme er den rigtige osv. I denne guide kan du få vores bedste råd.

Typer af spejle

Der er vægspejle til at hænge op, og spejle, der skal lænes op af noget. Endelig er der fritstående spejle, der kan tippes. Alle kommer i forskellige stilarter og størrelser.

Størrelse

En af de første ting, du skal beslutte er, hvilken størrelse, der er den rigtige:

Hvis du hænger spejlet i en garderobe, vil du sikkert gerne se dig selv fra top til tå krop og det outfit, du prøver på. Et spejl til entreen behøver ikke at være helt så stort – bare du kan tjekke dit look på vej ud.

Selvom du bare bruger spejlet som dekoration, skal du ikke være bange for at tænke stort og gøre spejlet til et centralt element i et rum. Særligt hvis det har en dekorativ ramme.

Rundt spejl over et hjørnebord

Sørg også for at vælge et spejl, der er velproportioneret ift. de andre ting i rummet. Hvis du hænger det over en skænk eller en sofa, skal du huske, at det skal være omkring to tredjedele af møblets størrelse og aldrig bredere, end hvad der står under det.

Form på spejlet

Firkantede spejle er nok de mest almindelige, kan virke som det sikre valg – og er nemme at placere på væggen. Andre faconer har dog også deres fordele. Et ovalt eller et rundt spejl er et godt valg, der fx kan bløde en kantet sofa lidt op.

Spejl med sort ramme ved siden af lille vægskab
Spejl SPANG 40x70 sort
200,-/stk.
Kun i butik

Spejlramme

Spejle fås både uden ramme og med en række forskellige rammer: Sort, hvid, guld eller træ, brede eller smalle, enkle eller ornamenterede. Det er i høj grad spejlrammen, der definerer stilen og afgør, om spejlet er i tråd med din indretning.

Omvendt kan et spejl også være det element, der tilføjer kontrast til din indretning. Hvis din stil er meget romantisk, kan et spejl med en enkel ramme være det rigtige valg. Hvis din stil er minimalistisk, kan et spejl med en smuk, ornamenteret ramme bruges til at understrege det.

Hvis du vil have et lille værelse til at virke mere rummeligt, så find et spejl uden ramme – det er en af de bedste måder at få et rum til at virke større, end det egentlig er.

Placering på væggen

En god tommelfingerregel er at hænge spejlet med midten af spejlet cirka 150-160 cm fra gulvet.

Hvis du hænger spejlet over fx en skænk eller et konsolbord, skal du placere spejlet med bunden ca. 25-30 cm over hvad der står under det.

Rundt spejl over et skrivebord
Skrivebord EGELEV 50x121 eg
1100,-/stk.
1799,- /stk.
Laveste pris 30 dage 1350,- /stk. (-19%)
Spar 39%
Så længe lager haves

Spejlet skal centreres på væggen eller ift. møblet under det, men da spejle kan tjene mange formål, er der undtagelser fra denne tommelfingerregel – fx hvis du vil have spejlet til at reflektere en smuk udsigt.

Hvor har du brug for et spejl?

Du behøver ikke at begrænse dig til at hænge et spejl på badeværelset eller i entreen. Spejle har så mange fordele, at de også er ideelle til stuer eller spisestuer, eller et hvilket som helst lille eller mørkt rum, hvor de kan hjælpe med at åbne rummet og lyse det op. Der er dog nogle ting, du bør undgå, når du indretter med spejle:

  • Hæng ikke et spejl over for din seng. Når du lægger dig til at sove, er det vigtigt, at du ikke bliver forstyrret af dine egne eller din partners bevægelser, der reflekteres i spejlet.
  • Hæng ikke to spejle over for hinanden. Det vil få lys og refleksioner til at springe frem og tilbage igen og igen.
  • Hæng ikke et spejl direkte over for et vindue. Spejlet vil reflektere lyset ind i rummet, og det kan ende med blænde dig.
  • Vælg ikke et spejl med træramme til dit badeværelse. Spejlet skal kunne modstå fugt.

Tjek også vores guide til at vælge det rigtige vitrineskab

Udforsk mere

Hvordan vælger du den rette sofa?

Hvordan vælger du den rette sofa?

Gode råd før du køber nyt spisebord

Gode råd før du køber nyt spisebord

Valentinsgaver til mænd

Valentinsgaver til mænd

Spisebord: Vælg den rigtige størrelse

Spisebord: Vælg den rigtige størrelse