Selvoppustelig dobbelt luftmadras foran TV-møbel med låger af træ

Find den rette luftmadras til netop dine behov

Hvad enten det er til børnene, der får en legekammerat på besøg til overnatning, et familiemedlem, der skal overnatte, en campingtur eller måske en musikfestival, så er en selvoppustelig luftmadras den perfekte løsning til de situationer, hvor du står og mangler en ekstra seng eller et sted at sove, når du er på farten.

En luftmadras er en budgetvenlig og transportabel løsning, som er simpel at tage i brug. Den fylder ikke meget, når den er med på tur, den er nem og hurtig at tage frem og puste op – og når den ikke længere skal bruges, er den nem at folde sammen, så den kan lægges til side til næste gang. En luftmadras med pumpe, som kan være både indbygget og elektrisk, er særligt praktisk: Den er selvoppustelig og kræver derfor endnu mindre opsætning. 

Sådan vælger du den rette luftmadras 

En luftmadras er lavet til at være en fleksibel seng, der passer til stort set alle situationer, og derfor kommer den naturligvis i en lang række størrelser. Med et stort udvalg har du rig mulighed for at finde netop den luftmadras, der passer perfekt til dine ønsker og behov. Leder du efter en nem og praktisk seng til en telttur i baghaven med børnene, eller en selvoppustelig luftmadras du kan bruge som en ekstra seng i hjemmet? For at finde den helt rigtige løsning til dig, er der nogle forskellige elementer, du skal overveje:

  • Størrelse: Vægter du det praktiske ved en luftmadras højest – hvis du eksempelvis skal på festival eller campingtur – er en enkeltmandsluftmadras ideel. Har du derimod brug for en mere komfortabel og luksuriøs seng, vil en dobbelt luftmadras sandsynligvis være det rette valg. Luftmadrasserne kommer også i forskellige højder – jo højere luftmadrassen er, jo højere vil komforten være – men samtidig vil en høj madras også være større og tungere. Om du prioriterer komforten eller det praktiske er helt op til dig og de situationer, du vil bruge sengen i.    

  • Materiale: Luftmadrasser er lavet af materialet PVC, der er utroligt blødt og fleksibelt. Mange luftmadrasser er dækket af velour på toppen, hvilket giver en øget komfort og blød fornemmelse, og nogle madrasser er endda også dækket af velour på siderne.

  • Struktur: Den interne konstruktion, samt overfladestrukturen i både en enkeltmands- eller dobbelt luftmadras, har indflydelse på madrassens komfort. Disse paneler – runde, vertikale, horisontale og bølgede – har afgørende betydning for, hvordan du vil opleve at ligge og sove på madrassen. Hvilken type, du bør vælge, er op til dig, og hvad du foretrækker.

  • Oppustning af en luftmadras med pumpe: Luftmadrasser pustes op via en pumpe, men hvilken type pumpe kan variere. Mange luftmadrasser kommer med en indbygget pumpe, mens andre kræver en ekstern pumpe for at blive pustet op. Med en elektrisk pumpe vil luftmadrassen blive selvoppustelig – og tømningen automatisk – hvilket gør den meget nem og praktisk at håndtere. Skal du bruge luftmadrassen i en situation, hvor du ikke har adgang til en stikkontakt, er en manuel håndpumpe eller fodpumpe en god og trofast løsning.

Føles din luftmadras flad?

De fleste af os har på et tidspunkt oplevet at sove på en luftmadras og senere vågne op til følelsen af, at den har mistet luft eller ligefrem er blevet flad. Da en luftmadras er lavet af PVC, der er et yderst fleksibelt materiale, kan den nemt udvide sig efter den er blevet pustet op. Dermed kan en luftmadras, der umiddelbart efter oppustningen føles helt fast, efter noget tid ende med at føles mere flad – til trods for den ikke er utæt og dermed reelt ikke har mistet luft.

Dette er ofte tilfældet, når man skal sove på en helt ny luftmadras. Efter første oppustning vil den nemlig typisk udvide sig en smule. Derudover kan temperaturændringer i omgivelserne også medvirke til, at madrassen føles fladere, da kold luft har mindre volumen end varm luft.

Det er ganske naturligt at formode, at en luftmadras er flad, fordi den er punkteret eller defekt. I de fleste situationer er dette dog ikke tilfældet – madrassen trænger simpelthen bare til at blive pustet op endnu en gang.

Sådan lapper du en punkteret luftmadras

Hvis din luftmadras – efter adskillige oppustninger – fortsat ikke holder på luften, kan det være, at den er punkteret. Er dette tilfældet, behøver du dog ikke skille dig af med den – at lappe en luftmadras er simpelt og ligetil, og dermed kan du nemt forlænge levetiden på din madras.

Mange luftmadrasser kommer i dag med en eller flere selvklæbende lapper, du kan bruge til at lappe luftmadrassen på præcis samme måde, som du ville lappe et cykeldæk på. Først skal du rengøre området omkring punkteringen, hvorefter du kan påføre lappen. Lappen vil klæbe sig fast, og herefter vil din luftmadras, efter en sidste oppustning, være så god som ny. 

Hvis du har problemer med at finde det præcise sted, hvor luftmadrassen er punkteret, kan du blande en gang sæbevand, vride en klud op i vandet og tørre det generelle område med kluden. Herefter vil du kunne se, at der dannes sæbebobler eller -skum, hvor luften siver ud af madrassen, og dermed ved du også præcis, hvor du skal påføre lappen.

Vær opmærksom på kun at bruge den selvklæbende lap på madrassens PVC-overflader, da den ikke vil kunne klæbe sig ordentligt til velouroverfladerne.

Selvoppustelig dobbelt luftmadras foran grå sofa

Undgå at din luftmadras tager skade

For at undgå, at din luftmadras tager skade i brug, er der flere foranstaltninger, du kan tage. Du bør altid sikre, at luftmadrassen placeres på et jævnt underlag – gerne på et liggeunderlag – uden at være i nærheden af hårde eller skarpe objekter. Er du indendørs, kan du lægge et tæppe ud under madrassen for at minimere risikoen for skader. Du kan også dække toppen af madrassen med et tæppe, som kan være med til at beskytte den mod genstande som bukseknapper og bæltespænder.

Med en smule omhu og simple foranstaltninger er det meget ligetil at forlænge levetiden på din luftmadras. Dermed sikrer du også, at den vil være en komfortabel og trofast soveløsning for dig fremover.

Udforsk mere

Trampoliner: 7 ting du bør overveje, inden du køber

Trampoliner: 7 ting du bør overveje, inden du køber

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvilken type haveejer er du?

Hvilken type haveejer er du?

JYSK vælger ansvarligt skovbrug – og det kan du også

JYSK vælger ansvarligt skovbrug – og det kan du også