Soveværelse med en hund i sengen

Er det en god idé med hund i sengen?

 Må hunde sove i sengen? Får du lopper i sengen, hvis hunden sover der sammen med dig? Hvor meget sover en hund, hvis den ligger i sengen? Og hvor ofte skal du vaske sengetøj, hvis din hund sover i sengen? Det er nogle af de emner vi tager op i dette blogindlæg.

Der er både fordele og ulemper ved at lade hunden sove sammen med dig i sengen, og det er også et spørgsmål, som der er mange holdninger til. Det skyldes, at der ikke er et svar, som gælder for alle. Dit forhold til din hund og din egen sunde fornuft må afgøre, hvad der fungerer bedst.

For og imod at sove med sine kæledyr

Hund i sengen skiller vandene: Nogle mener, at fordelene langt opvejer ulemperne og omvendt. Døm selv, når du har læst argumenterne for og imod kæledyr i sengen.

Fordele ved hund i sengen

 • Hvis din hund må sove i sengen hos dig, kan det dels være en fordel for den, dels en fordel for dig selv.
 • Hvor meget sover din hund? Hvis du synes den sover for lidt, kan du prøve at lade den sove i sengen. Måske sover den mere og bedre der.
 • Nyder du følelsen af den bløde pels? Det kan virke beroligende at ae hunden inden sengetid
 • Bor du alene? En hund i huset eller sågar i sengen får mange til at føle sig mere trygge.
 • Nyder du lyden af en andens dybe åndedrag? En let snorkende hund er hyggeligt selskab
 • Har du svært ved at overholde dine sengetider? En hund er et vanedyr og kan hjælpe dig med at holde dig til din søvnrutine.
 • Er det svært at komme op om morgenen? En hund skal luftes flere gange om dagen og kan hjælpe dig med at komme ud af fjerene.

Ulemper ved hund i sengen

 • En hund kan sprede lopper i sengen. Har din hund lopper, vil loppernes æg falde af i sengen.
 • En hund i sengen kan forstyrre din søvn, når den vender sig eller snorker
 • Hunden kan sprede bakterier fra sin mund, poter og pels
 • Der kan sidde snavs i hundens pels, som tørres af eller drysser af i sengen
 • Husstøvmider lever af hudskæl fra ikke bare mennesker, men også dyr. I sengen har miderne et ideelt levested med fugt og varme, og hvis sengen også rummer en hund, har de endnu bedre forhold med masser af føde.
 • Du skal vaske sengetøj oftere, hvis din hund sover i sengen. Normalt anbefaler vi at vaske sengetøj hver anden uge, men med hund i sengen er det en god ide at vaske lagen, pude- og dynebetræk hver uge.

Forskning peger i forskellige retninger

Hvis du stadig er i syv sind, om det er bedst at lade hunden sove i sengen eller ej, er der ikke noget at sige til det. Der er lavet flere undersøgelser, der skal kortlægge det gode og dårlige ved at give menneskets bedste ven plads under dynen. Forskningen er modsætningsfuld og taler både for og imod at have hund i sengen.

Bedre eller dårligere søvn

Der er forskel på hvor meget en hund sover – det afhænger af dens race og temperament. I gennemsnit sover hunde 13-14 timer i døgnet. Hundens søvnmønster er anderledes end menneskets. Hunden er ofte vågen flere gange i løbet af natten, og når den rumsterer i sengen, kan det forstyrre din søvn, især hvis du sover let. Omvendt kan hundens tilstedeværelse i sengen virke beroligende og skabe gensidig tryghed. Det kan betyde bedre bedre søvn for jer begge. Hvis du bliver vækket tidligt hver morgen af din hund, kan det også være, at en plads i sengen kan lokke den til at sove lidt længere.

Hyggeligt men udelikat selskab

Det er hyggeligt, men kan også være lidt udelikat at have hund i sengen. Sover hunden i sengen, risikerer du at få mere end bare blød pels med under dynen. Hunde og andre kæledyr kan være årsag til flåter og lopper i sengen. I sjældne tilfælde kan de også tage ringorm med i seng, eller bændelorm, campylobacter, parasitter og bakterier fra urin og afføring, som sidder i pelsen.

Støvmider vil elske en hund i sengen, da de lever af døde celler og hår fra såvel mennesker som dyr. Det betyder derfor endnu mere føde til dem. Hundens pels kan også forværre allergi. Derfor kræver det omhyggelig rengøring, når hunden sover i sengen, og det er vigtigt at være påpasselig med at skifte sengetøj ofte – gerne en gang om ugen.

Tag en endelig beslutning om hundens soveplads

Din hund har brug for, at du træffer en beslutning, om den må sove i sengen. Lader du af og til hunden sove i sengen, kan den ikke forstå det, når den ikke må. Derfor skal du tage en beslutning og holde fast ved den. Nøglen ligger i at vænne hunden til et fast sovested. Langt de fleste hunde vil trives godt, uanset om de sover i din seng eller i deres egen kurv.

Har du allerede hund i sengen, og ønsker du at den sover i sin egen kurv i stedet, kan du gradvist vænne den til et nyt sovested. I starten sætter du hundens kurv ved siden af din seng, så du kan lægge hånden ned til hunden for at berolige den. Til sidst vil hunden have vænnet sig til, at den har fået ny soveplads, men det kan godt kræve nogle ugers tilvænning, før den tager det som en selvfølge.

Udforsk mere

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Indret dit hjem med gardiner til mange formål

Rullegardiner eller gardiner?

Rullegardiner eller gardiner?

SMART indretning og intelligente opbevaringsløsninger

SMART indretning og intelligente opbevaringsløsninger

Indkøberens 3 favoritnyheder inden for sengetøj

Indkøberens 3 favoritnyheder inden for sengetøj