Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

Sengevædning – et problem for både børn og voksne

Dato:

Kategori: Søvnråd

Tags: Søvn

De fleste forbinder nok det at tisse i sengen – eller sengevædning, som det også hedder – med små børn. Realiteten er dog en anden. Desværre er emnet tabubelagt, og derfor skammer mange, der oplever sengevædning, sig over deres problem, hvilket der naturligvis slet ikke er grund til.

Læs videre her, bliv klogere på emnet og få gode råd om sengevædning.

Om sengevædning

Den lægelige betegnelse for natlig sengevædning er enuresis nocturna, men det bliver ofte bare kaldet enuresis. Der findes flere forskellige årsager til sengevædning, og der er også forskel på sengevædning hos børn og voksne.

Enuresis skyldes som regel ikke noget alvorligt. Vi anbefaler dog, at du kontakter din læge, hvis du eller dit barn oplever problemer med enuresis.

Enuresis nocturna hos børn

Sengevædning hos mindre børn er meget almindeligt. Faktisk er det først omkring 7-års alderen, man kan tale om reel enuresis nocturna.

Grunden til, at mindre børn ofte tisser i sengen, er, at de endnu ikke har fuld kontrol over deres blærefunktion samtidig med, at de har meget små blærer. De fleste voksne kan sikkert også mindes at have tisset i sengen som barn.

Primær og sekundær sengevædning

Der findes to typer af enuresis hos børn: Primær sengevædning og sekundær sengevædning. Ved primær sengevædning har barnet aldrig været tørt om natten i en længere periode.

Børn udvikler sig i forskellig hastighed, og at holde sig om natten kræver kontrol over mange forskellige ting. Primær sengevædning skyldes oftest, at barnet endnu ikke har udviklet evnen til at holde sig i søvne.

Ved sekundær sengevædning har barnet været tørt om natten i minimum 6 måneder, hvorpå det er begyndt at tisse i sengen igen. Denne type af sengevædning er langt mere sjælden, og der er ofte en fysisk eller en psykisk årsag til sengevædningen. Hvis dit barn pludselig ”glemmer”, hvordan det holder sig om natten, er det en god idé at søge læge.

 Enuresis nocturna: Få gode råd om sengevædning

Enuresis nocturna hos voksne

Sengevædning hos voksne er enormt tabubelagt, fordi dét at tisse i sengen ses som noget børn gør. Det er synd, for sengevædning er ikke noget, du kan gøre for. Tværtimod er sengevædning hos voksne arveligt, så hvis du har problemer med enuresis som voksen, er der god mulighed for, at en af dine forældre har haft samme problem.

Enuresis nocturna hos voksne kan også forårsages af en lille blære. Den faktiske størrelse af blæreren er dog ikke mindre end normalt, men den kan holde på mindre urin af gangen. Sengevædning kan også skyldes adskillelige forskellige sygdomme. Igen – konsultér din læge for en sikkerheds skyld.

Gode råd til at hjælpe barnet, der tisser i sengen

Uanset om der er tale om primær eller sekundær sengevædning, så gælder det, at børn ikke tisser i sengen med vilje. De fleste børn synes, det er rigtigt ubehageligt at have problemer med sengevædning.

Du kan hjælpe dit barn ved ikke at problematisere sengevædningen og ved ikke at snakke om det foran andre. Anerkend dit barns problem og undgå at vise irritation eller frustration omkring problemet foran barnet.

Undgå desuden at give barnet noget at drikke den sidste time inden sengetid.

Gode nætter på trods af sengevædning

At tisse i sengen giver afbrudt søvn og frustrerende nætter. Der findes heldigvis ting, du nemt kan gøre for at forbedre nætterne.

Et vådliggerlagen kan gøre underværker om natten. Lagenet har en blød overside og en vandtæt underside. På den måde undgår du, at hele sengen bliver våd. Det betyder, at du altid har en tør seng at sove i. Læs mere om at holde sengen tør her.

Et andet godt tip er at have en ekstra dyne samt rent sengetøj liggende inden for rækkevidde af din seng. Gør det nemt for dig selv at komme videre i søvnen, så du ikke vågner for meget op. Og husk, at du ikke er alene med problemet.

 

Kilder:

http://www.netdoktor.dk/centre/inkontinens/natligvandladning.html
http://www.nafc.org/adult-bedwetting/
https://sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems/bedwetting-and-sleep