Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

DYNE- OG MADRASDAGE - SPAR 20-60%*

KØB NU

Hvornår drømmer vi?

Dato:

Kategori: Søvnråd

Tags: Drømme, Drømmestadier, Søvncyklus, Babyers søvnstadier

Søvnen kan inddeles i flere stadier, og en søvncyklus varer et sted imellem 90 minutter og 110 minutter. Søvncyklussen gentages, indtil vi vågner. Ofte når vi op til fire-seks gentagelser i løbet af natten.

En søvncyklus har fire stadier og spænder lige fra den lette døs til søvnen, hvor vi drømmer – den såkaldte REM-søvn. Længden på søvncyklussen er den samme i løbet af natten, hvorimod de fire stadiers længde og karakter ændrer sig i takt med natten. Den dybe og behagelige søvn (stadie 2) vil ofte blive kortere i løbet af natten, hvorimod REM-søvnen (stadie 3) vil blive længere.

Stadie 1: Døs

Første stadie er døsen, som er en form for overgangsstadie. I dette stadie begynder vores kroppe at slappe af, og det er her, vi bliver søvnige. Det er også i døsen, din krop kan finde på at give pludselige spark eller ryk.  Stadiet varer 5-10 minutter. Bliver man vækket af døsen, vil halvdelen sige, at de sov, imens den resterende halvdel vil påstå at have været vågen hele tiden.

Stadie 2: Let søvn

Når vi når til den lette søvn i stadie 2, er vi ikke længere i tvivl om, at vi er trætte. Hjernebølgerne bliver langsommere, og vi har ikke længere nogen forbindelse til bevidstheden, når vi når dette stadie. Hos voksne mennesker fylder dette stadie omkring halvdelen af søvncyklussen.

Stadie 3: Dyb søvn

Dette stadie er her, hvor vi virkelig sover tungt og dybt. Hjernebølgerne er meget langsomme, og kroppen restituerer. Det er i den dybe søvn, nogle mennesker går i søvne, og andre taler i søvne.

Vækkes man, imens man er i den dybe søvn, vil man opleve at være meget søvndrukken, og i mange tilfælde vil man have svært ved at lokalisere, hvor man er. Det er dog svært at blive vækket i den dybe søvn.

Stadie 4: REM-søvnen

Imens de tre første stadier i søvncyklussen kaldes for N-REM (Non Rapid Eye Movement), kaldes det fjerde stadie for REM-søvnen (Rapid Eye Movement).

Hjernebølgerne går hurtigere og minder om dem, man oplever i første stadie. Øjnene bevæger sig, som navnet også antyder.

Det er også i dette stadie, at vi drømmer. Vi vågner lettere i fjerde stadie, og derfor oplever vi sommetider, at vi vågner midt i en drøm. Stadiet varer som oftest ¼ del af søvnen hos et voksent menneske.

Drømmer babyer?

De fleste forældre vil sikkert kunne nikke genkendende til, at en nyfødt baby sover meget – faktisk sover en nyfødt ca. 16 timer i døgnet.

Babyer har præcis ligesom voksne en søvncyklus, som gentages under deres søvn. Indtil barnet er ca. tre måneder gammelt, er en søvncyklus på omkring 50-60 minutter.

Babyers søvnstadie 4 varer væsentligt længere sammenlignet med voksne. Ca. 50 % af babyens søvn tilbringes i REM-stadiet. Reelt set betyder det, at en baby kan drømme op til 8 timer, hvorimod voksne drømmer op til to timer om natten.

Herudover er rækkefølgen af de forskellige stadier i søvncyklussen anderledes end hos voksne.

Døs er stadig 1. stadie. Hernæst bevæger babyen sig over i 2. stadie, som er REM-søvnen. REM-søvnen er cyklussens længste stadie. Det er i dette stadie, hvor du kan opleve, at babyens øjne bevæger sig under de lukkede øjenlåg, og bene og arme kan spjætte lidt. Stadie 3 er den lette søvn, som til sidst bevæger sig over i de sidste stadier, 4 og 5, der er den dybe søvn. Befinder babyen sig i disse sidste søvnstadier, er han/hun svær at vække.

Kilder: 
http://www.babycentre.co.uk/a558727/understanding-your-babys-sleep
http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Phases-of-Sleep.aspx
http://psychcentral.com/lib/stages-of-sleep/0002073