Møbeldage - Spar op til 50%

Forskellige typer af dun og fjer

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

Kvaliteten af dun afhænger helt af råmaterialet. Sunde, voksne fugle giver højere dunkvalitet og dermed bedre isoleringsevne. Jo længere fuglens liv har været, og jo koldere klimaet er, desto bedre er kvaliteten af dunet, og jo bedre isolerer det. Hvis du sammenligner det bedste gåsedun med det bedste andedun, er gåsedun bedst.

Dun er verdens bedste isoleringsmateriale og regulerer samtidig varme og fugt i en dyne virkelig godt. Kvaliteten af dun er bliver mest præcist udtrykt i et produkts bæreevne.

Hvad er gåseduns bæreevne?

Bæreevne er et udtryk for dunets isoleringsevne og kvalitet. Jo højere dunkvaliteten er, desto højere er bæreevnen, og jo bedre isolerer det.

Dun har ingen stilk eller skaft, men består af en mikroskopisk kerne, hvorfra tusinder af små, bløde fibre stråler ud. Mellem disse fibre dannes der små luftlommer. Det er denne luft mellem fibrene, der skaber dunets isolerende evner.

Nedenfor ses fem forskellige dun. Det store, fyldige er det bedste. Det har masser af fibre og den højeste bæreevne.

Hvad er gåsedun?

Gåsedun er generelt større og stærkere end andedun, og derfor har dyner med 100% gåsedun en bedre bæreevne. Årsagen er, at gæs er større end ænder og generelt har en længere levetid.

Læs mere om indsamling af dun til vores produkter

Hvad er edderdun?

Edderdun er verdens letteste og bedst isolerende råmateriale. Dunet samles fra reden, efter at æggene er udklækket, og ællingerne har forladt reden. Herefter renses og sorteres edderdunene manuelt. Edderdun er et meget eksklusivt materiale og en begrænset ressource på verdensmarkedet.

Der er andre typer af andedun, for eksempel moskusdun, med egenskaber der minder om edderduns. Moskusanden kendes og sælges også under navnet Berberi-and.

Hvad er bedst – andedun eller fjer?

Gåse- eller andedun er det, der gør dynen eller puden blød. Fjer giver støtte i en pude og tyngde i en dyne.

I puder med ét kammer er det bedst at bruge en god blanding af dun og fjer. Hvis puden kun indeholder dun, bliver den flad og giver ingen støtte.

I puder med 3 kamre består kernen typisk af småfjer, og de to ydre kamre er fyldt med dun for blødhedens skyld.

I en dyne isolerer dunet, og skaber forudsætningen for at fugt kan absorberes væk fra kroppen. Fjerene giver dynen tyngde i kombination med stoffet. Komfort er individuelt, men mange mennesker med en rastløs søvn kan have nytte af en tung dyne. En lettere dyne er god, hvis du foretrækker, at den blødt omslutter din krop. 

Udforsk mere

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Hvilken dyne størrelse er den rette?

Hvilken dyne størrelse er den rette?