Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

SPAR 10% EKSTRA PÅ ALLE VARER

Co-sleeping: Skal børn sove hos deres forældre?

Co-sleeping: Skal børn sove hos deres forældre?

Dato:

Kategori: Søvnråd

Tags: Soveværelse

Co-sleeping er, når børn sover hos deres forældre og den tryghed og fysiske nærkontakt, som det kan skabe. Co-sleeping gør sig både gældende for både små og store børn. Det er forskelligt, om forældre ønsker at dele sengen med deres børn – og der findes ikke et rigtigt eller forkert svar på emnet.

Vi har samlet en række fordele og ulemper omkring co-sleeping, som måske kan hjælpe dig med at afklare, om dit barn skal sove i sin egen eller i din seng.  

Små børn ønsker tryghed

Med co-sleeping har du dit spædbarn inden for en rækkevidde, hvor du kan bruge din instinktive reaktionsevne som nybagt forælder til at opfylde dit barns behov, når barnet græder.

Du kan eksempelvis amme, mens du ligger i sengen, hvilket ofte er en fordel for både dig og dit barn. Det betyder nemlig, at selvom du er træt, kan du stadig udvise omsorg og nærvær for dit barn, uden at du skal ind på børneværelset op til flere gange i løbet af natten. Det gør, at du og dit barn forhåbentligt får mere og bedre søvn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn sover i deres egen seng i forældrenes soveværelse. Hvis du sover i samme seng som dit spædbarn, så anbefales det, at sengen skal være så bred, at barnet har lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng. 

Fordele og ulemper ved co-sleeping

Co-sleeping styrker båndet mellem børn og forældre

Det kan være svært at få dit barn til at sove, men med en let fysisk berøring sænker du barnets hjerterytme, puls og blodtryk. Det har den positive effekt, at dit barn får lettere ved at falde til ro.

Når du ligger med et spædbarn, udviser du samtidigt vigtige signaler om vejrtrækning, som minder barnet om, at han/hun skal huske at trække vejret efter hver udånding. Det er en af grundene til, at co-sleeping øger tilknytningen mellem dig og dit barn.

Skal børn sove hos deres forældre?

Et fælles soveværelse til både forældre og børn

Co-sleeping er dog ikke nødvendigvis kun en fordel. Der er mulighed for, at du risikerer, at din søvnkvalitet forringes, hvis du vågner ved selv den mindste lyd eller bevægelse i sengen. Derudover kan du risikere at opleve, at dit barn får svært ved at vænne sig til at sove i sin egen seng igen senere i livet.

En løsning er derfor, at du placerer dit barns seng inde i soveværelset. På den måde kan du stadig sørge for omsorg og nærvær, men du har stadigvæk muligheden for at brede dig i din egen seng - når du sover med dit barn, skal du nemlig altid sørge for, at barnet har mindst lige så meget plads, som du selv har.

Co-sleeping: En god idé, at børn sover hos forældrene?

Børn kan have glæde af et fælles værelse

Co-sleeping gælder dog ikke kun, når det handler om børn, der sover hos deres forældre. Søskende der deler samme værelse, har en tendens til at udvise mindre søskendejalousi.

Når børn sover i samme rum eller deler køjeseng, føler de sig ofte mere trygge, end hvis de sover alene på deres eget værelse. At dine børn sover på samme børneværelse, gør derfor, at de lærer at vise hensyn til hinanden. Det hjælper samtidigt med, at de får opbygget et stærkt følelsesmæssigt bånd til hinanden.    

Det vigtigste er blot, at du ikke lader dit barn græde sig selv i søvn. Det kan gøre, at dit barn bliver trist, hysterisk og derved skabe unødvendig usikkerhed. Husk derfor, at tryghed og fysisk nærkontakt er det vigtigste uanset, om I foretrækker co-sleeping eller ej.

Fordele og ulemper ved co-sleeping