Person der dækker sit hoved med en pude

Sov selvom der er støj

Dryp, dryp, dryp. Du har ikke bemærket det i løbet af dagen, men nu, hvor det er tid til at sove, er lyden af den løbende vandhane forfærdeligt høj. Hvis du genkender dette, ved du, at støj har en massiv effekt på din evne til at sove. Også evnen til at sove igennem bliver påvirket af støj - for eksempel, når du vågner ved, at din partner snorker.

Vi reagerer alle forskelligt på forskellige former for støj. Mens trafikstøj ikke forstyrrer byboere, vil motorlarm og bilhorn holde landboere vågne. Usædvanlige lyde som naboen, der fester til langt ud på natten vil forhindre mange mennesker i at sove, og lyden af røgalarmen vækker heldigvis også de fleste.

Men også stilhed kan være en udfordring: Hvis du er vant til, at der er lidt støj, når du skal sove, måske fra andre menneskers lavmælte snak, vil det sikkert holde dig vågen, hvis lyden af hyggesnak mangler.

Så både typen og niveauet af støj er vigtige, lige som dine personlige præferencer. Støj har tendens til at være mest forstyrrende, lige før du går i seng, og i tilbagevendende perioder i løbet af natten, når du går gennem lettere faser af søvn.

Her er 4 lyddæmpende tips til den søvnløse:

1. Hold støjen ude af soveværelset

Luk dine vinduer, så støj udefra begrænses. Læg tæpper på gulvene og hæng gardiner for vinduerne. Det dæmper støj udefra og fra resten af huset.

Sørg for at slukke for al elektronik, før du lægger dig i seng, så du undgår summen og bippen.

2. Lyt til afslappende lyde eller "hvid støj"

Hvis du ikke kan kontrollere støjen omkring dig, kan du bruge ørepropper. De er overkommelige i pris, og efter et stykke tid vænner du dig til dem - bare sørg for, at de er bløde og fleksible. De vil dæmpe støjen omkring dig, så du kan falde i søvn.

Hvis ørepropper ikke hjælper, så prøv at downloade en app med "hvid støj". Hvid støj er lyd med jævn styrke og samme frekvens - en uafbrudt monoton lyd eller jævn baggrundstøj, som kan medvirke til at blokere omgivende lyde, og som kan hjælpe dig med at falde i søvn og sove igennem hele natten. Sæt i dine høretelefoner i, åbn app'en, og lad den beroligende, statiske lyd dysse dig i søvn.

Hvis du ikke bryder dig om hvid støj, så kan mere velkendte lyde være sagen: Lyden af bølger der slår mod stranden, af regn der falder eller af blade der rasler i vinden. Du kan også finde smartphone-apps med disse former for afslappende lyde, som kan føre dig direkte til drømmeland.

3. Lad ikke støjen forstyrre dig

Det værste du kan gøre er at fokusere på støjen omkring dig - så lad være med det. I stedet skal du prøve at acceptere, at der er støj omkring dig, og derefter foretage et bevidst valg om at ignorere det. Hvis du kender til principperne i mindfulness, er dette ikke nyt for dig: Erkend og accepter (men undlad at dømme) dine tanker, dine fysiske fornemmelser og dine omgivelser.

4. Slap af i krop og sind

Åndedrættet er meget vigtigt: Fokus på rytmen i din vejrtrækning kan hjælpe dig til at slappe af. Prøv enten 4-7-8 teknikken eller koncentrer dig om dit eget åndedræt og følelsen af, at brystet hæver og sænker sig.

Selv lyde, der ikke vækker dig helt, kan have en negativ effekt på din søvnkvalitet. Din hjerne fortsætter med at registrere lyde, mens du sover, og støjen kan skabe uro, selvom du ikke vågner helt op. Afbrydelserne påvirker din søvnkvalitet, så hvis du har problemer med at sove igennem længere tid, er det en god ide at konsultere en læge.

Sov godt!

Kilder
https://sleep.org/articles/sleep-in-noisy-environments/

https://www.ressleep.com.au/articles/having-trouble-sleeping-due-to-noise-tips

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere