Person der ligger søvnløs i sengen

Søvnproblemer er ikke altid, hvad de ser ud til

Medierne er fulde af artikler om, hvor vigtigt søvn er for vores helbred og for både den mentale og den fysiske sundhed. Det kan være helt stressende - især hvis du føler, at dine nætter er præget af manglende søvn.

De fleste af os kender nok følelsen af at vende og dreje sig i sengen, før søvnen endelig indfinder sig. Det kan være svært at sige præcis, hvornår man glider ind i drømmeland. Når man bliver søvnig, flyder grænsen mellem bevidsthed og søvn ud.

En søvnløs nat er ikke altid søvnløs

Nu viser undersøgelser, at nogle mennesker forbliver længe i dette "ingenmandsland" ud - hver aften. De føler sig søvnløse og oplever ikke at have sovet mere end et par timer om natten igennem lang tid. Et nærmere eftersyn viser, at de faktisk sover ganske meget i forhold til deres egen opfattelse. De er mentalt opmærksomme, mens kroppen sover. De føler, at det tager dem timer at falde i søvn, og at de vågner flere gange hele natten lang. Selvom de fortæller om at ligge søvnløse i timevis i løbet af natten, viser de kun få tegn på træthed i løbet af dagen. I betragtning af det massive fokus, der er på den rigtige mængde søvn og på vores søvnkvalitet, kan det være meget frustrerende at opleve at sove for lidt nat efter nat. Det viser, at det aller vigtigste er at lytte til sig selv og sin krop, før man bekymrer sig unødigt. 

Hvor meget søvn har du brug for? 

Er du bekymret for søvnproblemer?

Vi bliver hele tiden bombarderet med oplysninger om søvn, men det er vigtigt at tage sig tid til at overveje, hvordan du egentlig har det. Føler du dig træt i løbet af dagen? Eller føler du dig frisk og klar til en ny dag, når vækkeuret ringer om morgenen? Hvis det sidste er tilfældet, så stol på din egen krop.

Hvis du oplever problemer med at sove igennem længere tid, er det vigtigt, at du konsulterer en læge for at finde en løsning. En læge kan stille en diagnose og evt. sørge for, at du kommer i behandling.

Kilder
https://www.sciencefriday.com/articles/how-did-this-drool-get-on-my-shirt/
https://www.health.com/health/condition-article/0,,20191517,00.html

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere