Soveværelse med stor dobbeltseng, topmadras og to runde sengeborde

Sådan vælger du en topmadras, der ikke er for varm

Vågner du ofte op om natten med en fugtig seng, fordi du får det for varmt, når du sover? Du er absolut ikke den eneste. En del mennesker kæmper med varmegener eller ligefrem svedeture om natten, og det kan være særdeles forstyrrende for en god nats søvn.

Der kan være flere årsager til, at dit sengemiljø er for varmt. Din dyne, dit sengetøj og temperaturen i dit soveværelse, er de største årsager til nattesved, men din topmadras har også betydning for, hvor god sengen er til at lede overskydende varme væk om natten. 

Hvilken topmadras skal du vælge, hvis du sveder meget?

Er du generet af nattesved, skal du først og fremmest være opmærksom på, at løsningen afhænger af, hvornår du er generet af varmen:

  • Hvis du har en tendens til at vågne svedende op om natten, er det sandsynligvis ikke topmadrassen, som er problemet. I det scenarie vil det oftest være din dyne eller sengetøjet, som i virkeligheden gør, at du sveder. Kan du nikke genkendende til at vågne svedende op om natten, bør du begynde med at udskifte din dyne frem for din topmadras.
  • Hvis du har en tendens til at have svært ved at falde i søvn om aftenen, fordi du har det for varmt, så kan en ny topmadras være svaret. En topmadras kan hjælpe med at forberede din krop til en god nats søvn ved at reducere din kropstemperatur, men effekten aftager kort tid efter, du falder i søvn.

"Når du sover, er din kropstemperatur først og fremmest defineret af dynen og rummets temperatur. En afkølende og åndbar topmadras kan hjælpe i begyndelsen af søvnfasen, hvis du har problemer med at falde i søvn på grund af varme, men hvis du vågner svedig op om natten, er det formentlig dynen, der er problemet."
– Peter, Category Manager, JYSK

Materialet afgør, hvor varm en topmadras føles

En ny topmadras kan være løsningen, hvis du har svært ved at falde i søvn, fordi du har det for varmt i din seng. Det er dog lang fra alle topmadrasser, der kan hjælpe dig med at reducere varmen. Denne egenskab hænger nemlig sammen med, hvilket materiale topmadrassen er lavet af. Latex er det mest åndbare materiale, en topmadras kan være lavet af, mens memory-skum er det mindre åndbart.

  • En topmadras i memory-skum kan ligefrem forstærke din følelse af at have det for varmt i sengen. Med en topmadras i memory-skum synker du ned i sengen. Du bliver nærmest omsluttet af memory-skummet, hvilket bidrager til et lukket sovemiljø, hvor varmen har svært ved at slippe ud.
  • En latextopmadras er mere fast i materialet. Den vil snarere give dig en følelse af, at du ligger ovenpå madrassen. Derudover strømmer varme og luft mere frit gennem latex. Med en topmadras i latex har varmen derfor lettere ved at slippe ud, så du kan få en mere behagelig kroptemperatur.

Vælg en latextopmadras, hvis du synes, at din nuværende topmadras er for varm, eller hvis du vil være sikker på, at din nye topmadras ikke forværrer dine varmegener.

Læs mere om forskellene mellem en topmadras lavet af memory-skum eller latex.

Undgå memory-skum, hvis du har det varmt

Selvom en topmadras af memory-skum er et populært valg, og denne type topmadras er behagelig at ligge på, er memory-skum generelt ikke et godt materiale til at lede overskydende varme væk. Det samme gør sig gældende for topmadrasser af purskum.

Hvis du har det varmt eller sveder om natten, bør du i udgangspunktet ikke vælge en topmadras af memory-skum eller purskum.

Hvad med topmadrasser, der indeholder en kølende gel?

Både en topmadras af latex og en topmadras af memory-skum kan indeholde kølende geler eller andre former for afkølende materialer. En topmadras med afkølende materialer kan give en mere effektiv afkøling i den indledende fase af din søvn, men effekten vil aftage i løbet af natten i takt med, at din krop opvarmer sengen. Selvom en topmadras ikke har stor indflydelse på din kropstemperatur og varmegener, når du er faldet i søvn, så er det i alle tilfælde en god idé at beskytte din madras mod den fugt, der opstår, når du sveder.

Både en topmadras og et vådliggerlagen kan beskytte en madras mod sved og fugt, men det er kun topmadrassen, som samtidig tilbyder en øget komfort. 

Udforsk mere

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Hvordan undgår du, at din topmadras glider af sengen?

Sengeguide

Sengeguide

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Hvad koster en topmadras?

Hvad koster en topmadras?