Puder i forskellige størrelser og farver og hovedpuder i en stak

Pudeguide

Den perfekte hovedpude støtter din nakke således, at nakkehvirvlerne ligger i en naturlig forlængelse af din rygsøjle. Det er langt fra sikkert, at din nuværende pude gør det, selvom du elsker den. Da vanens magt er stor, kan du godt have vænnet dig til at sove med en tyk hovedpude med fjer, selvom den ikke nødvendigvis giver dit hoved den bedste støtte. Det kan være svært at vænne sig af med en bestemt type pude, og måske kan det hjælpe, hvis du en overgang ligger med to puder, som du kan veksle mellem i nattens løb.

 

Pudens højde

En pude, der støtter korrekt er vigtig for, at du får den mest optimale søvn. Hos JYSK finder du puder i tre højder – lav, medium og høj. Når du skal vælge pudens højde, skal du gå efter en soveposition, hvor din rygsøjle ligger helt lige. Den stilling, du foretrækker at sove i, afgør, hvad du bør vælge. 

Siden

Sover du på siden, er det særligt vigtigt, at du vælger den rigtige pude for at sørge undgå, at dine nakkehvirvler får en unaturlig sidebøjning. At sove på siden skåner ryggen og nakken, hvis du sover med den rigtige hovedpude. Det kan samtidig være en god soveposition, hvis du døjer med snorken, da positionen mindsker denne tendens.


Den ideelle hovedpude til dig, der foretrækker at sove på siden, er:

  • En høj pude, der sørger for at give dit hoved støtte.
  • En fast pude, da fyldet ikke må flytte sig, så hovedet falder ned.
  • En fyldig pude, der udfylder pladsen mellem dit hoved og madrassen.
     

Ryggen

Foretrækker du at sove på ryggen, bør din pude være lav med primær støtte under nakken. Til det formål er f.eks. en ergonomisk specialpude i skum eller naturlatex velegnet. Her sørger en ekstra støtte under nakken for optimal komfort.

Maven

Hvis du hører til dem, der bedst kan lide at sove på maven, bør det første råd egentlig være, at du skal forsøge at lægge dig på siden eller ryggen i stedet for.  En sådan soveposition betyder nemlig, at din nakke som udgangspunkt får et unaturligt knæk bagover. Kan dette ikke lade sig gøre, bør din hovedpude være så flad og blød som muligt for at mindske belastningen af nakken.

Pudens indhold

Der findes 3 forskellige former for fyld. 

Naturfyld

Puder med naturfyld består primært af dun og fjer, men kan også være materialer som uld, silke, hør og kapok. En pude af naturfyld føles blød og fyldet kan nemt flyttes rundt på. Det er f.eks. en fordel, hvis du skiftevis sover på siden og ryggen og har brug for at justere pudens højde.

Syntetisk fyld

Fiberpuder har syntetisk fyld. Disse puder kan opleves mere elastiske end puder med naturfyld. Det er ofte en smagssag, om man foretrækker en pude af naturfyld eller syntetisk fyld. 

Specialfyld

Specialfyld kan f.eks. fremstilles af memory-skum eller latex. Denne type pude giver maksimal støtte, da fyldet er lavet af mere kompakte materialer.

Memory-skum er en trykaflastende skumtype, som yder minimalt modtryk på kroppen, hvilket sikrer særligt gode forhold for aflastning af dine muskler og led. Med en pude af memory-skum ligger du ergonomisk korrekt natten igennem, da skummet tilpasser sig din krop og sovestilling. Puderne støtter dig hele vejen fra skulder til nakke, så blodet strømmer frit og ubesværet, og du undgår spændinger og slipper for spændingshovedpine.

AIR memory-skum er et trykaflastende skum, der ikke påvirkes af temperatur. Det betyder, at skummet forbliver blødt og fleksibelt, selv i et køligt sovemiljø. Små, luftfyldte celler i skummet reagerer på din kropsvægt og gør at skummet former sig hurtigt og præcist efter din krop.

Pudens opbygning

Endelig skal du overveje opbygningen og dermed formen på din pude. Ønsker du en pude, der kan formes efter dit behov, skal du vælge en pude med ét kammer. Puder med flere kamre tilbyder dig forskellige egenskaber alt efter deres opbygning. De har to, tre eller fire kamre med forskellige kombinationer af dun og fjer, f.eks. blødt fyld yderst og en fastere og mere støttende kerne. Kender du din foretrukne sovestilling, kan du med fordel vælge en formet pude. Oftest er puden formstøbt og tilpasset en bestemt sovestilling. 

Udforsk mere

Hvordan vælger du en god hovedpude til nakkeproblemer?

Hvordan vælger du en god hovedpude til nakkeproblemer?

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Hvilken hovedpude skal jeg vælge? Den ultimative guide

Hvilken hovedpude skal jeg vælge? Den ultimative guide