Ung mand gaber i seng

Hvad er grunden til, at vi gaber?

Hvorfor gaber man? Der er flere forskellige teorier og forklaringer som vi har samlet her på en liste i dette blogindlæg. Når du taler eller læser om at gabe, får du helt naturligt trang til at gabe. Kan du modstå fristelsen for at gabe, mens du læser med?  

Vi gaber for at køle hjernen ned

Når du gaber, øger du hjerterytmen og blodstrømningen, som hjælper med at holde din hjerne afkølet. Denne teori er blevet underbygget med en undersøgelse, der fastslår, at mennesker gaber mindre om vinteren end om sommeren. I takt med at temperaturen stiger, vil du automatisk gabe mere.

Bliver din hjerne ikke stimuleret, begynder du at kede dig, og det får temperaturen i hjernen til at stige. Derfor gaber vi også når vi keder os.

Når man bliver søvnig, stiger temperaturen i hjernen også en smule, så derfor gaber vi også, når vi er trætte.

Vi gaber for at få gang i ansigtsmuskulaturen

Når du gaber, strække du kæbe- og ansigtsmusklerne. Ligesom vi strækker os om morgenen for at få gang i kroppen, hjælper et gab med at få gang i ansigtsmusklerne.

Vi gaber, fordi kroppen mangler ilt

Når du gaber, optager kroppen mere ilt. Hvis din krop mangler ilt, kan det være en forklaring på, hvorfor du gaber. Der bliver dog stillet spørgsmålstegn ved denne teori. Årsagen er, at fostre også gaber. Fostre indånder ikke ilt gennem lungerne, så derfor hjælper det ikke på kroppens iltniveau at gabe.

Vi gaber for at justere vores døgnrytme 

Når du ser en anden person gabe, smitter det, så du også selv kommer til at gabe. En af forklaringerne er, at det formentligt skyldes menneskets urinstinkt om, at det er vigtigt, at ”flokken” har den samme døgnrytme: når en af os gaber og signalerer vi til andre at sengetid og de bliver smittet med trætheden.   

Vi gaber for at skabe sammenhold

Når du ser en anden person gabe og selv bliver smittet, udviser du empati og for urmennesket blev der dermed skabt sammenhold i flokken.

Der er forskel på, hvem du ser gabe. Er du sammen med din familie, venner eller kollegaer, er sandsynligheden for, at du vil gabe større, end hvis en fremmed gaber foran dig. Derudover er børn under 6 år heller ikke lige så tilbøjelige til at ”blive smittet af et gab”, som voksne er. Det skyldes børns manglende evne til at føle empati, som de først lærer senere i livet.

Vi gaber for at øge vores velvære

Når vi gaber, udløses hormonet dopamin. Dopamin har bl.a. betydning for vores evne til indlæring, humør og hukommelse, og kaldes også for ”lykkehormonet” fordi det øger vores følelse af glæde og velbehag.

Vi gaber for udligne tryk

Når vi er ombord på en flyvemaskine ændres lufttrykket både omkring os og i vores ører. Mange mennesker gaber for at udligne dette tryk.

Er der sammenhæng mellem migræne og at gabe?

Lider du af migræne, vil du formentligt være tilbøjelig til at gabe mere. Det skyldes, at ved migræneanfald samles der blodansamlinger af blod i hjernen, som bliver nedkølet, når du gaber.

Gabte du?

Hvorfor man gaber er der altså flere teorier om. Kunne modstå fristelsen til at gabe, mens du læste med? 

Udforsk mere

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan falder du hurtigt i søvn

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere