Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom
Soveværelse med seng, dyner og puder og lup der forstørrer husstøvmider

Sådan slipper du af med husstøvmiderne

Dato:

Kategori: Soveværelse

Tags: Husstøvmider, Allergi, Dyner, Puder

Husstøvmider elsker at boltre sig i polstrede møbler, soveværelset og især i sengen, hvor de lever af døde hudceller og afstødt hår fra mennesker og kæledyr. Du kan ikke se den hvide husstøvmide, også kaldet støvmide, med det blotte øje, da den er mikroskopisk med en størrelse på 0,1 til 0,6 mm. Den lever kun i 3-5 måneder, men i den tid lægger hunnerne 40-80 æg, og derfor kan der hurtigt blive tusindvis af de små ottebenede mider i sengen.

Selvom husstøvmiderne hverken er giftige eller bider, så er tanken om, at vi deler seng med dem ret frastødende. Bedre bliver det ikke af, at enzymer fra støvmidens afføring ender i vores lunger og kan forårsage allergiske reaktioner. Derfor bør du kende symptomerne på støvmideallergi og vide, hvordan du bekæmper de små dyr.

Bekæmp husstøvmider i soveværelset

Hvis du slækker på udluftning og rengøring i soveværelset, vil der sandsynligvis florere mange støvmider i dit sovemiljø. Men fortvivl ikke. Selvom du aldrig slipper helt af med husstøvmiderne, kan du selv gøre en del for at mindske antallet af dem.

  • Luft ud og lav gennemtræk 3 gange dagligt i 5-10 minutter. Udluftningen er særlig vigtig efter badning og madlavning. Sørg også for god ventilation i køkken og bad. Husstøvmider skyr dagslys og luft, der er kold og tør.
  • Ved en lav luftfugtighed på 45% og derunder tørrer støvmiderne ud. Undgå derfor at tørre tøj indenfor, da det øger luftfugtigheden. En temperatur på 25 grader er ideelt for støvmider. Temperaturen i soveværelset bør derfor maks. være 20 grader.
  • Gør rent hver uge og minimer rod og opbevaring under sengen. Der bør være luft og lameller under din madras, da det sørger for at fugt kan slippe væk. Læg aldrig madrassen direkte på gulvet. Husk også at fjerne støv fra gardinerne, som er et godt gemmested for støvmider.
  • Skift sengetøj mindst hver 14. dag og vask det ved 60 grader. Husk at støvsuge madrassen grundigt hver gang. Der bor mange støvmider i din madras, fordi den samler støv og ikke kan vaskes. Er din madras ældre end 4 år, kan den indeholde mider nok til at give problemer for allergikere.
  • Vask din dyne og pude ved 60 grader 4 gange om året. Det er en god idé at lufte og ryste dem udenfor jævnligt.
  • Undgå støvfangere, som er svære at tørre af for støv i soveværelset. F.eks. bogreoler, tørrede blomster og bamser. Tæppebelagte gulve er også et yndet opholdssted for miderne, og bør derfor undgås.
  • Frys børnenes bløde legetøj, som ikke kan vaskes. Efter 2 døgn med frost dør støvmiderne.
  • Undgå kæledyr i sengen, da de spreder husstøvmider og giver dem næring.

Symptomer på støvmideallergi

Astma-Allergi Danmark skønner, at antallet af voksne danskere med støvmideallergi er steget markant siden 1998, hvor en stor undersøgelse fastslog, at over 7% af danskere over 16 år er plaget af allergi for husstøvmider. 

Støvmiderne kan genere dine slimhinder og fremprovokere en allergisk reaktion. De kan forårsage astma, luftvejsgener og andre overfølsomhedsreaktioner. De typiske symptomer på støvmideallergi er en tilstoppet eller løbende næse, kløe omkring øjne og næse, hoste, eksem og luftvejsbesvær. Symptomerne er værst først på dagen og om natten. Støvmideallergi kan derfor gøre det svært for dig at sove, og det forringer din livskvalitet.   

Ifølge speciallæge Jane Frølund Thomsen, kan husstøvmiden være skyld i, at flere danskere får allergi og allergiske sygdomme. Støvmiden kan også forværre symptomerne hos personer, der i forvejen har allergi. Du behøver dog ikke være allergisk over for støvmider, hvis dine luftveje er irriterede. Det kan godt skyldes almindeligt støv, som indeholder partikler fra hud, tekstiler og røg.

Hos JYSK finder du et stort udvalg af allergivenlige dyner og puder med fiber- og dunfyld. Når det drejer sig om støvmideallergi, er dyner og puder i dun lige så egnede som dem med fiberfyld. Det afgørende er, at dyne og pude kan vaskes ved 60 grader, da det fjerner støvmiderne. Læs mere om allergi og dyner her.