Mand der betragter sin partner

Min partner taler i søvne

I nattens mulm og mørke hører du pludselig lyde og snak fra din sovende bedre halvdel. Måske er han/hun i gang med en uddybende forklaring af sammenhængen mellem tryk og temperatur, eller måske bliver der snakket rent volapyk. Din partner taler i søvne uden selv at være bevidst om det, og det er et helt almindeligt fænomen, som ses specielt hos mænd og børn.

Ofte kan personen, der taler i søvne ikke huske, hvad han eller hun har sagt i løbet af natten, og der er ingen garanti for, at noget af det er sandt. For det meste giver det slet ingen mening. Andre gange vil personen, der snakker i søvne referere til tidligere begivenheder, oplevelser og forhold, der ikke nødvendigvis har en relevans for personen længere.

At tale i søvne er ganske almindeligt

At tale i søvne er ganske almindeligt. Det kan ske en gang i mellem, men der findes også tilfælde, hvor personen taler i søvne hver nat. Måske fortsætter det blot nogle uger eller en måned, men det kan være kronisk og fortsætte i årevis. Kun omkring 5% af voksne taler regelmæssigt i søvne. 2/3 dele af alle voksne taler dog i søvne et par gange om måneden. 

Man taler normalt ikke i søvne i mere end 30 sekunder ad gangen, men nogen personer kan opleve disse korte tale-perioder mange gange i løbet af en enkelt nat. Det er svært at sige, hvorfor nogle taler i søvne og andre ikke gør. Det ser ud til at forekomme mere i nogle familier end andre, og man ved, at søvnmangel kan forårsage, at folk begynder at snakke i søvne.

Man kan tale i søvne i alle søvnstadier

Overraskende nok kan man tale i søvne i alle søvnstadier - og ikke kun når man drømmer. Det ser ud til, at fænomenet opstår i overgangen mellem de forskellige stadier af søvn. Du kan altså tale i søvne, når du går fra vågen tilstand til søvntilstand eller i overgangen mellem let søvn og dyb REM søvn. Jo lettere søvn, jo mere intelligente samtaler kan man føre med personen, der taler i søvne. I den lette søvn kan man føre hele samtaler med den sovende person, men i den dybe søvn kommer der højest sandsynligt ikke andet end nonsens ud.

En partner der taler i søvne kan forårsage søvnbesvær

Hvis du deler seng med en partner, der taler i søvne, kan det være så forstyrrende, at det forhindrer dig i at få en god nats søvn. Det bedste, du kan gøre for at forbedre din søvn, er at have en regelmæssig søvnrutine, få nok søvn og udøve ordentlig søvnhygiejne. Dette gælder både dig selv og din partner. Undgå også alkohol og tunge måltider før sengetid for at reducere risikoen for, at en af jer kommer til at tale i søvne.

Hvis det ikke hjælper, kan du prøve at se på om din seng kan forbedres, så begge parter får mere nattero. Anskaf en madras der reducerer effekten af din partners bevægelser i sengen såsom en af memory-skum eller latex. Du kan også investere i støjreducerende tiltag som fx en maskine, der afspiller "hvid støj", eller du kan hente en "hvid støj"-app til din smartphone.

Læs her flere råd, hvis det støjer, hvor du skal sove.

Kilder:

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid