Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom
Guide til rengøring af madrassen

Guide: Rengøring af madrassen

Dato:

Kategori: Soveværelse

Tags: Rengøring af madrassen

Har du helt styr på, hvordan du rengør din madras? Ellers kan du med fordel læse denne guide, hvor du får gode råd til rengøring af madrassen. Find ud af, hvordan du kan forlænge madrassens levetid, hvor ofte madrassen skal rengøres og hvordan du fjerner pletter, fugt og lugt med forskellige remedier. 

Hvorfor skal madrassen gøres ren?

Din madras er som en magnet, der samler skidt og støv. Hver nat sveder vi mellem 2-10 dl, mens vi sover. Fugten ryger lige ned i vores madras og sengetøj. Det bliver til rigtig mange liter sved på et helt år, som din madras skal absorbere, og det sætter sine spor. Fugten kan efterlade grimme skjolder, tiltrække skimmel­svamp og ulækre støvmider, som kan give dig allergi og forringe din søvn. En anden motivation for at rense og rengøre madrassen er, at det forlænger madrassens levetid.

Se også vores guide til at købe den rigtige madras

7 tips til rengøring af madrassen

Rensning af madras kan synes besværlig. Desværre kan du ikke vaske den på 60 grader i vaskemaskinen, men der er heldigvis andre måder, hvorpå du kan rense og rengøre madrassen. Med en støvsuger, lidt ren­gøringsmidler og nedenstående råd kommer du langt.  

1. Luft ud og vend madrassen

Frisk luft er et af de bedste midler mod fugt og støvmider. Du får den bedste ventilation ved at lufte ud hver dag, både morgen, eftermiddag og før sengetid. Hver 2-3 måned kan du vende madrassen for at mindske spidsbelastning på de steder, hvor kroppen er tungest. Derved slides den mere ensartet, og du mindsker sætning. Vend hele madrassen om hvis muligt. På boxmadrasser må du nøjes med at vende om på hoved- og fodende. Husk også at vende den løse topmadras. 
 

2. Vent med at rede seng

Du kan med god samvittighed udskyde sengeredningen, da det giver madrassen tid til at tørre efter det fugt, der er afgivet i løbet af natten. Sengetæpper pynter sengen og beskytter dyner og puder mod støv, men du bør vente nogle timer, efter du er stået op, med at kaste det over sengen, da sengetæppet ellers kan holde på fugten i madrassen.  

 

3. Brug støvsuger og tæppebanker  

Støvsugeren er effektivt, når det gælder rengøring af madrassen, da den får has på støvmider. Gør det til en vane at støvsuge madrassen ugentligt og mindst, hver gang du skifter sengetøj. Brug et møbelmund­stykke, som skåner stoffet. Har du mulighed for at bære din madras udenfor, så vil den have godt af en tur med en tæppebanker, som er god til at banke støv og skidt af med. Sæt madrassen på højkant, så det uøn­skede skidt kan glide af. Husk at rengøre sengebund og sengegavl, inden du sætter madrassen på plads.  

4. Skån madrassen med en topmadras

En topmadras skåner din madras for de værste pletter og fugt. Sved kan nedbryde madrassens polstring, men en topmadras kan suge sveden, så det ikke når selve madrassen. Nogle topmadrasser har et vaskbart betræk, men mange kan ikke vaskes. Derfor anbefaler vi at beskytte topmadrassen med en rullemadras, som er tyndere og tåler maskinvask og ofte også tørretumbling.

Se vores topmadrasser her

5. Særlige midler til at fjerne madraspletter

Pletter, der typisk skal renses af madrassen, stammer fra væsker som urin, gulbrun sved, opkast eller blod. Det kan efterlade skjolder og lugt. Eddike, 10 % citronsyre eller 10 % oxalsyre er gode midler til at rense madrassen for genstridige pletter. Fremgangsmåden er, at du hælder 0,5 liter varmt vand i en spand og tilsætter 0,5 liter eddike, 1 dl 10 % opløsning af citronsyre eller 1 dl 10 % opløsning af oxalsyre. Der skal være god ud­luftning, når du laver blandingen, og vandet skal i spanden først, når du blander med syre. 

Rens madrassen ved at duppe pletterne med en fugtet klud eller svamp. Madrassen må ikke gennemvæ­des. Lad det virke i ca. 10-15 minutter, og vask derefter syreopløsningen af stoffet med en klud, der er op­vredet i koldt vand. Lad det tørre i ca. 6 timer eller mere, så det er helt tør, før du lægger lagen på. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen flere gange, før pletten forsvinder. Husk at bruge gummihand­sker, så din hud ikke kommer i kontakt med syre. Vær opmærksom på, at disse midler kan blege farvede tekstiler. Følg altid vejledningen på de respektive flasker. 

Husk at være forsigtig og at prøve behandlingen af på et lille område, et usynligt sted på madrassen. 

6. Desinficer madrassen med damp

En damprenser er effektiv til rensning af madrasser. Dampen er 100-110 grader varm, hvilket desinficerer og dræber bakterier. Damp kan også fjerne dårlig lugt. Med en damprenser i huset, kan du også lettere fjerne pletter på sofaen og bilsædet. Før du damper madrassen, skal den støvsuges, og pletter skal være fjernet, så de ikke gror ind i stoffet. Følg maskinens instruktioner nøje, og pas på ikke at blive forbrændt af dampen. Madrassen skal være helt tør, inden du lægger lagen på. 

7. Fjern dårlig lugt

Dårlig lugt kan fjernes med rodalon. Bland rodalon med vand i en 1:10 opløsning. Dup rodalon på pletten med en klud eller børste, og lad det virke i ca. 30 minutter. Rens efter med rent vand. Madrassen må ikke gennemvædes med blandingen. Lad det behandlede område tørre godt, før du tager sengen i brug. Tjek altid vejledningen på flasken. Husholdningsmidlet natron er også kendt for sin evne til at fjerne lugte. Drys det på problemområdet, og lad det arbejde i ca. 10 minutter, før du støvsuger det væk. Denne løsning er mere miljøvenlig. 

 

Martin JYSK
Anne Kirstine

Hej Louise

Tak for dit svar, og tip om at man man beskytte topmadrassen med en rullemadras.
Ved du om den tyndeste rullemadras i størrelse 180 x 200 kan være i en vaskemaskine på 7kg.? I så fald, hvad hedder rullemadrassen så? Jeg tænker om det fx er Basic T40 eller en af den andre modeller?
Mvh. Anne Kirstine

Louise

Hej Anne Kirstine. Tak for din kommentar. Alle vores rullemadrasser i 180x200 kan være i en 7 kg vaskemaskine, også dem i PLUS eller GOLD kvalitet. /Louise

Anne Kirstine

Hejsa
Vi har en Dreamzone Gold topmadras 160x180, hvor betrækket kan vaskes ved 40 grader. Det har vi tidligere gjort på møntvaskeri i en stor vaskemaskine.
Nu er vi imidlertid flyttet til udlandet hvor der ikke er møntvaskeri.
Det ville være super fikst hvis lynlåsen gik hele vejen rundt på betrækket, så det dermed kunne deles i to dele. Så ville det kunne være i en almindelig vaskemaskine.
Er det mon blevet produceret?
Har du tips til hvordan jeg så får betrækket vasket?

Mvh.

Louise

Hej Anne Kirstine. Tak for din kommentar. Vi vil anbefale dig at beskytte topmadrassen med rullemadrasser, der kan vaskes ved 60 grader, og som fylder væsentligt mindre i en vaskemaskine end betrækket på en stor topmadras. Topmadrassen kan du støvsuge for at få has på støvmider. Har du mulighed for at lægge topmadrassen udenfor, vil den have godt af en tur med en tæppebanker, som kan banke støv og skidt af. /Louise

Catharina

Hej med jer. Kan man godt vaske en topmadras der hører til en halvanden mands seng i en helt alm. vaskemaskine? :-)

Louise

Hej Catharina. Tak for din kommentar. Vi har brug for lidt flere informationer om din topmadras for at kunne svare. Du kan muligvis tage betrækket af og vaske det, men det afhænger af materialet. Du kan evt. kontakte vores Kundeservice på kundeservice@JYSK.com eller tlf. 70 80 81 90 - så hjælper de dig videre. /Louise

Helena

Hej
Nogle der kan hjælpe mig?!
Kan memory foam på nogen måde vaskes, så svedlugt forsvinder?
Håber i kan hjælpe mig :)

Louise

Hej Helena. Tak for din kommentar. Memory-skum kan desværre ikke vaskes, så det bedste, du kan gøre, er at lufte madrassen grundigt udendørs i tørvejr. /Louise

Tim

Kan man få et nyt betræk til en Gold f120 wellpur..?

Louise

Hej Tim. Tak for din kommentar. Vi fører desværre ikke løse betræk til vores madrasser. /Louise 

Søren

Kan man få en wellpur topmadras til at genfinde oprindelige facon? Og hvordan?

Louise

Hej Søren. Tak for din kommentar. Hvis topmadrassen er forholdsvist ny, bør den rette sig ud fra nat til nat. Vil du vende tilbage med flere oplysninger om madrassens alder og type? Eller evt. henvende dig til vores kundeservice: kundeservice@JYSK.com eller 45 70808190. /Louise

Henning

ØV ØV hvordan får man pletten af så? må man rense med Sapur og tørre og støvsuge det eller hvordan gør man?
Med venlig hilsen
Henning

Louise

Hej Henning. Tak for din kommentar. Det bedste, du kan gøre, er at pletrense forsigtigt med vand og lufte og tørre betrækket godt, inden du lægger det på madrassen igen. Vi håber, at det lykkes at fjerne pletten. /Louise

Henning

Hej
Jeg ville spørge om man kan vaske betrækket på en Wellpur T 65 har taget skummadressen ud? Det er min gamle kat der lige lagde "Aresø" skjult med dynen så jeg først opdagede det senere.

Med venlig hilsen
Henning

Louise

Hej Henning. Tak for din kommentar. Betrækket på GOLD WELLPUR T65 kan desværre ikke vaskes, da det er quiltet med AIR gel memory-skum. /Louise

Marianne

Jeg har vasket betrækket til topmadtassen på 60 grader og tilsat noget klorin, jeg vidste ikke man ikke måtte vaske, når der var skum i det. Men det har virket og både det jordslåede og det grønne mug og lugten og en grim skjold, er væk, de er ikke engang krøbet. De blev hængt udenfor og tørre. Jeg troede, at når der var lynlås i, kunne den vaskes. Så prøv hvem der tør, før du smider det ud! Dette er et “vidste ikke” råd. Men for mig virkede det bare

Annika

Hej Marianne. Tak for din kommentar. Dejligt at det virkede dig. Det er da et forsøg værd, hvis man alligevel tænker at smide topmadrassen ud. /Annika 

Mette

Hej.
Jeg har en dreamzone topmadras med aftagelig betræk.. Der står nemlig heller ikke vaskeguide på. Kan den så heller ikke vaskes?

Annika

Hej Mette. Tak for din kommentar. Det varierer fra model til model, om du kan vaske betrækket på en topmadras. Du kan eventuelt finde din topmadras her: https://jysk.dk/sovevaerelse/topmadrasser og læse mere under "Specifikationer". /Annika

AnneMette

Jeg har en topmadras gold T110 Wellpur, som har fnuller over alt på overfladen, hvordan i alverden kan dette undgås? Det er altid brugt Kronborg lagner på topmadrassen, men til trods for forskellige andre forsøg, så kommer der så mange fnuller knuder på overfladen, som om nylon snoren i syningerne er forkerte.

Annika

Hej AnneMette. Tak for din kommentar. Det er ikke et problem vi har hørt om før. Du skal derfor henvende dig i en af vores JYSK butikker enten med billeder af betrækket eller hele madrassen. Så vil de kunne hjælpe dig videre. / Annika

Michael

Det er fint at i anbefaler brug af tæppebankere, men mærkeligt at en forretning der lever af at sælge madrasser og tæpper ikke fører en tæppebanker i sortimentet. I har udstyr til at vaske bilruder med stående i kasser, men ingen tæppebankere

Annika

Hej Michael. Tak for din kommentar. Vi giver dit input videre til vores indkøbere. /Annika

Birgit

Jeg har taget betrækket af madrassen på Dreamzone gold B 20 juni komites edition
da der desværre er tisset i sengen.
Der står kemisk rensning. Kan jeg ikke selv gøre noget for at rengøre betrækket?

Louise

Hej Birgit. Tak for din kommentar. Det er vigtigt at rette sig efter den vaskeanvisning, der er på madrassen. Hvis der står, at madrassen skal renses kemisk, så er det løsningen. Du kan evt. kontakte vores kundeservice på kundeservice@JYSK.com eller tlf. 70808190 og få yderligere vejledning. /Louise

Benny Henriksen

Hej kan man vask stoffet af topmadrasser selv i

Louise

Hej Benny. Tak for din kommentar. Det varierer fra model til model, om du kan vaske betrækket på en topmadras. Du kan eventuelt finde din topmadras her: https://jysk.dk/sovevaerelse/topmadrasser og læse mere under "Specifikationer". /Louise

Henrik

Hej!

I giver følgende rengøringsråd:

"5. Særlige midler til at fjerne madraspletter
Pletter, der typisk skal renses af madrassen, stammer fra væsker som urin, gulbrun sved, opkast eller blod. Det kan efterlade skjolder og lugt. Eddike, 10 % citronsyre eller 10 % oxalsyre er gode midler til at rense madrassen for genstridige pletter. Fremgangsmåden er, at du hælder 0,5 liter varmt vand i en spand og tilsætter enten 0,5 liter eddike, 10 % opløsning af citronsyre eller 1 dl 10 % oxalsyre. Der skal være god ud­luftning, når du laver blandingen, og vandet skal i spanden først, når du blander med syre."

Jeg kan imidlertid ikke helt gennemskue blandingsinstruktionen. Er det vand og ENTEN eddike ELLER citronsyre ELLER oxalsyre? Eller er det vand OG eddike PLUS enten citronsyre eller oxalsyre?

Desuden: Hvor meget citronsyre? I skriver 1 dl for oxalsyre men ingen mængdeangivelse for citronsyre.

Louise

Hej Henrik. Tak for din kommentar. Der er flere muligheder. Prøv først med en opløsning af en halv liter vand og en halv liter eddike. Du kan også prøve med en opløsning af en halv liter vand, en halv liter eddike og en 1 deciliter 10 % citronsyre ELLER 10% oxalsyre. Sørg for at blande syren i vandet og ikke omvendt. Held og lykke med pletfjerningen. /Louise

Dina Pehrson.

Det ville være god service, AT HUSKE !!! At informere kunderne om at disse welpur topmadresser HVERKEN KAN VASKES ELLER RENSES !!!! MAN ER VIRKELIG PÅ SKIDEREN , HVIS UHELDET ER UDE.
ALLE BETRÆK BURDE KUNNE VASKES ELLER RENSES. DET ER JO MANGE ÅR DEN SKAL BRUGES. !!!
DETTE ER VIRKELIG DÅRLIG SERVICE.
HÅBER AT Lars Larsen LÆSER VORES KOMMENTAR!!!

Louise

Hej Dina. Tak for din kommentar. Den er givet videre til vores indkøbere, som fortæller, at Wellpur topmadrasserne er quiltet med skum for at øge komforten. Derfor kan betrækket ikke vaskes eller renses. Det er en fast del af vores kommunikation i forbindelse med topmasdrasserne. Desuden har vi netop opdateret dette blogindlæg med en direkte anbefaling om at beskytte topmadrasserne med en rullemadras. /Louise

Inger

Hej Louise. Vi har en : Dream-zone tm GOLD B 20 topmadras produced by Huma/Lama. Den er er af latex. Kan betrækket, der er aftageligt mon vaskes eller renses?

Annika

Hej Inger. Tak for din kommentar. Der bør være en vaskelabel inde i madrassen. Hvis du har klippet denne ud, kan vi desværre ikke hjælpe uden et varenummer. Vi anbefaler at du bruger en rullemadras fremover. En rullemadras er spændt godt fast til madrassen med stropper, men kan nemt tages af og vaskes. https://jysk.dk/sovevaerelse/topmadrasser / Annika

Lisa

Hej der er kommet en plet på betrækket på min topmadras, er det sådan så jeg kan vaske det i vaskemaskinen?

Modellen er Kontinental 140x200 gold C35 Dreamzone

Louise

Hej Lisa. Tak for din kommentar. Betrækket kan desværre ikke vaskes i vaskemaskine, men du kan få det renset ved professionel kemisk rens i tetrachlorethen og alle opløsningsmidler, der er anført for symbolet F - mild proces. Læs mere her: https://jysk.dk/sovevaerelse/kontinentalsenge/gold/kontinental-140x200-… /Louise

Lene

Hej Louise

Opfølgning på dit tidligere svar til mig...
Det var kundeservice der havde fortalt mig at lufte den, hvilket så ikke havde effekt. Kan I spørge producenten?

Venligst
Lene

Louise

Hej Lene. Tak for din kommentar. Prøv at kontakte Kundeservice igen og fortæl dem, at du har fulgt deres råd uden effekt: kundeservice@JYSK.com eller tlf. 70 80 81 90. Du kan også henvende dig og få vejledning i din lokale JYSK-butik. /Louise

Inge

Jeg har købt en dermed zone topmadras den lugter rigtig grimt man kan ikke sove på den hvad gør jeg Inge

Louise

Hej Inge. Tak for din kommentar. Du vil få den bedste hjælp i en af vores butikker eller ved at henvende dig til vores Kundeservice: kundeservice@JYSK.com eller tlf. 70 80 81 90. /Louise

Lene

Hej! Jeg har en DreamZone topmadras. Jeg mener den er latex (skummet materiale med hul-perforering)

Den lugter surt helt ned i skummet - sur mælk agtig. Jeg har vasket betrækket, så det er fint. Jeg har luftet latexen i 7 timer udenfor i skyggen, men det har ikke hjulpet og latexen lugter stadig.

Min indskydelse er at sprøjte latexen med rodolon og skylle efter og lade den lufte indtil den er tør. Men der må da være en bedre løsning???

Louise

Hej Lene. Tak for din kommentar. Du vil få den bedste hjælp i en af vores butikker eller ved at henvende dig til vores Kundeservice: kundeservice@JYSK.com eller tlf. 70 80 81 90. /Louise

Povl Brørup

Tak for dit svar: madrassens navn er: Dream Zone Plus S 20 Spring (made by Huma/Lama). Håber du så kan komme med et godt råd så jeg kan få betrækkene sat på madrassen.

Louise

Hej Povl. Vi har ikke umiddelbart et godt tip til at lægge betrækket på, så det bedste du kan gøre er at henvende dig i en butik og bede personalet hjælpe dig. /Louise

Povl Brørup

Jeg har haft betrækkene fra 2- S 20 madrasser på vaskeri og de er blevet helt rene. Har I et godt råd til hvordan jeg jeg sætter betrækkene på madrassen igen eller har I et servicecenter. mvh Povl Brørup

Louise

Hej Povl. Tak for din kommentar. For at vi kan hjælpe dig, har vi brug for at vide, præcist hvilken madras der er tale om, dvs. dens fulde navn eller varenummer. Alternativt kan du henvende dig i af vores butikker og få hjælp af personalet. /Louise

Leena

Har en welpur silpur madras med blodplettet på, kan jeg vaske betrækket?

Louise

Hej Leena. Tak for din kommentar. Du kan desværre ikke vaske betrækket, da det er quiltet med skum. I stedet kan du følge det råd, som vi beskriver i blogindlægget. Held og lykke med pletrensningen. /Louise

carina

Hvad sker der, hvis man vasker en skum barnevognsmadras, der ikke kan tåle det i maskinen? (helsemadras) Vil den smuldre og ødelægge vaskemaskinen? Eller vil den "bare" knække" (altså selve madrassen)??

Louise

Hej Carina. Du risikerer at ødelægge skummet i madrassen, hvis du vasker den i maskine, så det kan vi ikke anbefale. Vi anbefaler i stedet, at du fremover bruger en madrasbeskytter om fx denne: https://jysk.dk/sovevaerelse/lagner/baby-junior/vaadliggerlagen-50x90cm /Louise

Kommentarer