Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom
Guide til rengøring af madrassen

Guide: Rengøring af madrassen

Dato:

Kategori: Soveværelse

Tags: Rengøring af madrassen

Har du helt styr på, hvordan du rengør din madras? Ellers kan du med fordel læse denne guide, hvor du får gode råd til rengøring af madrassen. Find ud af, hvordan du kan forlænge madrassens levetid, hvor ofte madrassen skal rengøres og hvordan du fjerner pletter, fugt og lugt med forskellige remedier. 

Hvorfor skal madrassen gøres ren?

Din madras er som en magnet, der samler skidt og støv. Hver nat sveder vi mellem 2-10 dl, mens vi sover. Fugten ryger lige ned i vores madras og sengetøj. Det bliver til rigtig mange liter sved på et helt år, som din madras skal absorbere, og det sætter sine spor. Fugten kan efterlade grimme skjolder, tiltrække skimmel­svamp og ulækre støvmider, som kan give dig allergi og forringe din søvn. En anden motivation for at rense og rengøre madrassen er, at det forlænger madrassens levetid.

Se også vores guide til at købe den rigtige madras

7 tips til rengøring af madrassen

Rensning af madras kan synes besværlig. Desværre kan du ikke vaske den på 60 grader i vaskemaskinen, men der er heldigvis andre måder, hvorpå du kan rense og rengøre madrassen. Med en støvsuger, lidt ren­gøringsmidler og nedenstående råd kommer du langt.  

1. Luft ud og vend madrassen

Frisk luft er et af de bedste midler mod fugt og støvmider. Du får den bedste ventilation ved at lufte ud hver dag, både morgen, eftermiddag og før sengetid. Hver 2-3 måned kan du vende madrassen for at mindske spidsbelastning på de steder, hvor kroppen er tungest. Derved slides den mere ensartet, og du mindsker sætning. Vend hele madrassen om hvis muligt. På boxmadrasser må du nøjes med at vende om på hoved- og fodende. Husk også at vende den løse topmadras. 
 

2. Vent med at rede seng

Du kan med god samvittighed udskyde sengeredningen, da det giver madrassen tid til at tørre efter det fugt, der er afgivet i løbet af natten. Sengetæpper pynter sengen og beskytter dyner og puder mod støv, men du bør vente nogle timer, efter du er stået op, med at kaste det over sengen, da sengetæppet ellers kan holde på fugten i madrassen.  

 

3. Brug støvsuger og tæppebanker  

Støvsugeren er effektivt, når det gælder rengøring af madrassen, da den får has på støvmider. Gør det til en vane at støvsuge madrassen ugentligt og mindst, hver gang du skifter sengetøj. Brug et møbelmund­stykke, som skåner stoffet. Har du mulighed for at bære din madras udenfor, så vil den have godt af en tur med en tæppebanker, som er god til at banke støv og skidt af med. Sæt madrassen på højkant, så det uøn­skede skidt kan glide af. Husk at rengøre sengebund og sengegavl, inden du sætter madrassen på plads.  

4. Skån madrassen med en topmadras

En topmadras skåner din madras for de værste pletter og fugt. Sved kan nedbryde madrassens polstring, men en topmadras kan suge sveden, så det ikke når selve madrassen. Nogle topmadrasser har et vaskbart betræk, men mange kan ikke vaskes. Derfor anbefaler vi at beskytte topmadrassen med en rullemadras, som er tyndere og tåler maskinvask og ofte også tørretumbling.

Se vores topmadrasser her

5. Særlige midler til at fjerne madraspletter

Pletter, der typisk skal renses af madrassen, stammer fra væsker som urin, gulbrun sved, opkast eller blod. Det kan efterlade skjolder og lugt. Eddike, 10 % citronsyre eller 10 % oxalsyre er gode midler til at rense madrassen for genstridige pletter. Fremgangsmåden er, at du hælder 0,5 liter varmt vand i en spand og tilsætter 0,5 liter eddike, 1 dl 10 % opløsning af citronsyre eller 1 dl 10 % opløsning af oxalsyre. Der skal være god ud­luftning, når du laver blandingen, og vandet skal i spanden først, når du blander med syre. 

Rens madrassen ved at duppe pletterne med en fugtet klud eller svamp. Madrassen må ikke gennemvæ­des. Lad det virke i ca. 10-15 minutter, og vask derefter syreopløsningen af stoffet med en klud, der er op­vredet i koldt vand. Lad det tørre i ca. 6 timer eller mere, så det er helt tør, før du lægger lagen på. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen flere gange, før pletten forsvinder. Husk at bruge gummihand­sker, så din hud ikke kommer i kontakt med syre. Vær opmærksom på, at disse midler kan blege farvede tekstiler. Følg altid vejledningen på de respektive flasker. 

Husk at være forsigtig og at prøve behandlingen af på et lille område, et usynligt sted på madrassen. 

6. Desinficer madrassen med damp

En damprenser er effektiv til rensning af madrasser. Dampen er 100-110 grader varm, hvilket desinficerer og dræber bakterier. Damp kan også fjerne dårlig lugt. Med en damprenser i huset, kan du også lettere fjerne pletter på sofaen og bilsædet. Før du damper madrassen, skal den støvsuges, og pletter skal være fjernet, så de ikke gror ind i stoffet. Følg maskinens instruktioner nøje, og pas på ikke at blive forbrændt af dampen. Madrassen skal være helt tør, inden du lægger lagen på. 

7. Fjern dårlig lugt

Dårlig lugt kan fjernes med rodalon. Bland rodalon med vand i en 1:10 opløsning. Dup rodalon på pletten med en klud eller børste, og lad det virke i ca. 30 minutter. Rens efter med rent vand. Madrassen må ikke gennemvædes med blandingen. Lad det behandlede område tørre godt, før du tager sengen i brug. Tjek altid vejledningen på flasken. Husholdningsmidlet natron er også kendt for sin evne til at fjerne lugte. Drys det på problemområdet, og lad det arbejde i ca. 10 minutter, før du støvsuger det væk. Denne løsning er mere miljøvenlig. 

 

Martin JYSK
tina

Her er opskiften på hvordan man rensermadras, men jeg er interreseret i at vide hvordan man renser en topmadras som gold t65 wellpur

Vh tina

Birgitte

Hej Tina. Jeg beklager det sene svar, men pga. en fejl i vores system er din kommentar blevet arkiveret. Når det drejer sig om WellPur topmadrasser, er det ikke så lige til, da du risikerer at ødelægge topmadrassen, hvis du vasker den. Skummet indeni i topmadrassen kan nemlig ikke tåle det. Vi anbefaler, at topmadrassen kan tørres af med en fugtig klud. /Birgitte

Heidi

Har en Wellpur topmadras 180x200.
Sønnike har tisset i den = gennemvædet.
Hvordan får jeg den ren?

Birgitte

Hej Heidi. Jeg beklager det sene svar, men pga. en fejl i vores system er din kommentar blevet arkiveret. Der er desværre ikke så meget at gøre i dit tilfælde, fordi du risikerer at ødelægge skummet i topmadrassen, hvis du vasker den i maskinen. Fremadrettet vil jeg dig anbefale at bruge en madrasbeskytter. Se vores udvalg her: http://jysk.dk/sovevaerelse/lagner/vaadliggerlagner-mm /Birgitte

Martin

Vi har præcis samme udfordring med samme madras. Der står i vaskeanvisningen, at den ikke må sendes til rens eller vaskes i maskine.

Hvad gør man så?

Kan ikke se, at nogen får svar herinde, men prøver alligevel.

Birgitte

Hej Martin. Der var desværre sket i fejl i vores system, så ovenstående kommentarer er blevet arkiveret. Det beklager jeg. Når det drejer sig om WellPur topmadrasser, er det ikke så lige til, da du risikerer at ødelægge topmadrassen, hvis du vasker den. Skummet inden i topmadrassen kan nemlig ikke tåle det. Vi anbefaler, at topmadrassen kan tørres af med en fugtig klud. Desuden anbefaler vi også, at du bruger en madrasbeskytter. Se vores udvalg: http://jysk.dk/sovevaerelse/lagner/vaadliggerlagner-mm /Birgitte

Søren Westergaard

Hej, vi har en WellPur Gold F85 madras som har aftageligt betræk. Kan man vaske eller rense selve betrækket?

Birgitte

Hej Søren Betrækket tåler hverken vask eller rens, men du kan dog tørre betrækket af med en fugtig klud, hvis det skulle blive nødvendigt. Vi anbefaler, at du bruger en madrasbeskytter, når betrækket ikke kan vaskes eller renses. Se vores udvalg her: http://jysk.dk/sovevaerelse/lagner/vaadliggerlagner-mm /Birgitte

Jesper

Hvad betyder t15 på topmadres

Birgitte

Hej Jesper. T15 er vores måde at navngivne topmadrasser på. Jo højere tal, jo bedre kvalitet, men selve tallet refererer ikke til noget bestemt i topmadrassen. /Birgitte

Janni

Jeg har en madras gold s60. Betrækket er desværre gået helt i stykker og kan derfor slet ikke bruges længere... er det muligt at købe et nyt betræk? Madrassen er ikke særlig gammel, så det er smadder ærgeligt hvis den skal ud pga det....

Birgitte

Hej Janni Tak for dit spøgsmål. Henvend dig i din nærmeste JYSK butik, hvor de kan hjælpe dig med at bestille et nyt fra vores leverandør. Bemærk, at det er dog ikke alle vores madrasser, hvor det er muligt at bestille et nyt betræk. Drejer det sig om andre madrasser, kan du kontakte Kundeservice på 70 80 81 90, som kan fortælle om det er muligt. /Birgitte

Ida

Hej. Jeg har en PLUS B60 DREAMZONE seng, hvor der kommet pletter på madrassen.
Jeg har prøvet forsigtig med en fugtig klud at få det af, uden held. Må jeg vaske den i maskine?

Birgitte

Hej Ida. Hvis du mener topmadrassen, så kan du tage betrækket af og vaske det ved 40 grader i maskinen. /Birgitte

Mette

Hej Jysk
Selve madrassens betræk på vores elevationsseng er aftageligt, men der er ingen vaske anvisning påsyet (som der er på topmadrassen). Kan dette betræk så ikke vaskes? Den er af mærket Nordisk Fjer.
Hilsen Mette

Birgitte

Hej Mette Da det er over 15 år siden, at vi har haft Nordisk Fjer elevationssenge i vores sortiment, har vi desværre ikke vaskeinformationer. /Birgitte

Pia Nordentoft

Jeg har en kontatinal seng fra jer. Det betræk som sidder ud på madrasser kan tages af. Men kan det vaskes og tørretumbler.

Birgitte

Hej Pia Hvilken kontinentalseng er der tale om? /Birgitte

Karina

Hvordan gøres en dunlopillo topmadras ren (tisselagen flyttede sig...) var dog en rullemadras på så den har taget noget.

Birgitte

Hej Karina Hvis der tale om denne topmadras https://jysk.dk/sovevaerelse/topmadrasser/gold/topmadras-180x200-dunlop…, kan du vaske betrækket ved 60 graders skånevask. /Birgitte

Isabella Plambæk

kære brigette Seest hvad hvis man har tisset i sengen Skal man så støvsuge den

Birgitte

Hej Isabella Se vores anbefaling under pkt. 5. /Birgitte

Jane Caspersen

Hej Jeg har en box seng som har stået i et gammelt hus og modtaget fugt og støv. Den bliver ved med at lugte selv om jeg har taget betrækket af top madrassen og vasket det. Jeg har støv suget og luftet ud. Den ser ikke snavset ud, men lugter gammelt. Er der et middel som kan fjerne denne lugt.
Hilsen Jane

Birgitte

Hej Jane. Der findes desværre ikke noget middel, som kan fjerne lugten. Det eneste du kan gøre er at lufte madrassen, og sørge for, at den ikke får mere fugt. /Birgitte

Belinda lieu

Hejsa ..

Jeg har en temprakon split topmadress og har været uheldig med at sønnen har tissede på den, hvad kan jeg gøre for at rense den ?

Camilla

Hej Belinda. Der er desværre ikke andet at gøre end at duppe kernen med en våd klud og derefter vaske betrækket efter vaskeanvisningerne. Se punkt 5 for yderligere info. Jeg vil anbefale at benytte et vådliggerlagen fremadrettet for at beskytte din madras mod eventuelle fremtidige uheld. /Camilla

Inger

Hvordan får jeg pletter af en memory skum madras? der kommer brune pletter,hvis man bruger vand på den

Louise

Hej Inger. Den korrekte måde at rengøre memory-skum på, er at bruge en fugtig klud. Den må ikke overhældes med vand. /Louise

Maiken Pedersen

Hej Jysk
Hvilke madrasser kan tåle damprenseren? Er det selve boksmadrassen? Damprenseren må vel ikke bruges på memoryskum?
Mvh. Maiken

Louise

Hej Maiken. Vi har ikke erfaringer med brug af damprenser på memoryskum, men vi forventer ikke, at det er skadeligt. Prøv den af på et lille område først, for at være på den sikre side. /Louise

kristina

Jeg har i dag kontaktet jeres kundeservice. De kunne oplyse at Jysk har valgt IKKE at sælge betræk til topmadrasser.
Det er dybt beklageligt, da skum mv. sagtens kan bruges i mange år. Betrækket bliver dog hurtigere slidt og beskidt (også selvom man har en lille rullemadras over).
Det klæder ikke Jysk at modarbejde genanvendelse og miljøhensyn.
(OBS kundeservicemedarbejder Betina giver modsat oplysning højere oppe i tråden)

Louise

Hej Kristina. Vi har madras-beskyttere i vores sortiment, der kan anvendes over topmadras og den almindelige madras.Du kan se et eksempel her: https://jysk.dk/sovevaerelse/lagner/speciallagner/madrasbeskytter-90x20… Du kan finde madrasbeskyttere i andre størrelser, hvis du skriver "madrasbeskytter" i søgefeltet øverste her på siden. /Louise

sarah

hej, jeg har en memory skum madras, som der er blevet spildt på et par gange desværre, da den bruges til min sovesofa i stuen. jeg har fulgt jeres anbefalinger med kun at tørre af med en fugtig kuld. men den har desværre mistet dens memory effekt. kan jeg komme op i butikken med den og få en ny? jeg har stadig kvitteringen på den :)

Louise

Hej Sarah. Hvis du kontakter vores kundeservice på e-mail: kundeservice@JYSK.com eller telefon 70808190, kan de hjælpe dig med et svar. /Louise

Lene

Hej
Har købt dreamzone gold s55
Kan man vaske betrækket hvis det bliver nødvendig
Mvh Lene

Louise

Hej Lene. Tak for dit spørgsmål. Betrækket kan vaskes ved 40°C. /Louise

Steffen

Må/kan denne renses? Foldemadras 60x120 PLUS F10 DREAMZONE

Louise

Hej Steffen. Madrassen tåler desværre ikke kemisk rens eller anden vask. /Louise

carina

Hvad sker der, hvis man vasker en skum barnevognsmadras, der ikke kan tåle det i maskinen? (helsemadras) Vil den smuldre og ødelægge vaskemaskinen? Eller vil den "bare" knække" (altså selve madrassen)??

Louise

Hej Carina. Du risikerer at ødelægge skummet i madrassen, hvis du vasker den i maskine, så det kan vi ikke anbefale. Vi anbefaler i stedet, at du fremover bruger en madrasbeskytter om fx denne: https://jysk.dk/sovevaerelse/lagner/baby-junior/vaadliggerlagen-50x90cm /Louise

Leena

Har en welpur silpur madras med blodplettet på, kan jeg vaske betrækket?

Louise

Hej Leena. Tak for din kommentar. Du kan desværre ikke vaske betrækket, da det er quiltet med skum. I stedet kan du følge det råd, som vi beskriver i blogindlægget. Held og lykke med pletrensningen. /Louise

Povl Brørup

Jeg har haft betrækkene fra 2- S 20 madrasser på vaskeri og de er blevet helt rene. Har I et godt råd til hvordan jeg jeg sætter betrækkene på madrassen igen eller har I et servicecenter. mvh Povl Brørup

Louise

Hej Povl. Tak for din kommentar. For at vi kan hjælpe dig, har vi brug for at vide, præcist hvilken madras der er tale om, dvs. dens fulde navn eller varenummer. Alternativt kan du henvende dig i af vores butikker og få hjælp af personalet. /Louise

Povl Brørup

Tak for dit svar: madrassens navn er: Dream Zone Plus S 20 Spring (made by Huma/Lama). Håber du så kan komme med et godt råd så jeg kan få betrækkene sat på madrassen.

Louise

Hej Povl. Vi har ikke umiddelbart et godt tip til at lægge betrækket på, så det bedste du kan gøre er at henvende dig i en butik og bede personalet hjælpe dig. /Louise

Lene

Hej! Jeg har en DreamZone topmadras. Jeg mener den er latex (skummet materiale med hul-perforering)

Den lugter surt helt ned i skummet - sur mælk agtig. Jeg har vasket betrækket, så det er fint. Jeg har luftet latexen i 7 timer udenfor i skyggen, men det har ikke hjulpet og latexen lugter stadig.

Min indskydelse er at sprøjte latexen med rodolon og skylle efter og lade den lufte indtil den er tør. Men der må da være en bedre løsning???

Louise

Hej Lene. Tak for din kommentar. Du vil få den bedste hjælp i en af vores butikker eller ved at henvende dig til vores Kundeservice: kundeservice@JYSK.com eller tlf. 70 80 81 90. /Louise

Inge

Jeg har købt en dermed zone topmadras den lugter rigtig grimt man kan ikke sove på den hvad gør jeg Inge

Louise

Hej Inge. Tak for din kommentar. Du vil få den bedste hjælp i en af vores butikker eller ved at henvende dig til vores Kundeservice: kundeservice@JYSK.com eller tlf. 70 80 81 90. /Louise

Comments