Kvinde der ser smilende på sovende barn i seng

Forstyrrer iPad’en dit barns søvn?

Hiver du iPad’en frem, når der skal læses godnathistorie for dine børn? Forskning viser, at det blå lys fra iPads snyder hjernen til at tro, at det er dag. Dermed kan en iPad forhindre dit barn i at nå vigtige dybe søvnfaser. Børn føler sig desuden mindre søvnige efter brug af iPads, og det hjælper ikke just de børn, der har svært ved at falde i søvn.

Længere tid at falde i søvn

Stærkt blåt lys kan skubbe døgnrytmen, og det kan derfor have en regulerende effekt på børns søvn. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at give børn en iPad med i seng. Lyset fra iPad’en betyder, at barnet er længere tid om at falde i søvn, samtidig med at der bliver produceret op til 55% mindre af søvnhormonet melatonin.

Mindre REM-søvn

Børn drømmer mere end voksne, og de forskellige stadier af søvn bliver påvirket ved brug af en iPad inden sengetid. Det betyder, at barnet vil få mindre REM-søvn, og derfor drømmer barnet mindre. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at mindske skærmforbruget inden sengetid.
  

Begræns skærmtiden til maks. 2 timer om dagen

Uanset om der er tale om iPads, fjernsyn eller smartphones, er det vigtigt, at du forsøger at begrænse barnets skærmtid. Det anbefales, at børn på under to år har mindst muligt skærmtid, mens børn på to år og opefter ikke har mere end to timers skærmtid dagligt.

Fjern mobil, iPad og tv fra børneværelset

Ved at begrænse skærmtiden sørger du for, at dit barn ikke erstatter socialt samvær, fysiske aktiviteter og kreativ leg med elektronisk underholdning. En måde du kan minimere skærmtiden på er ved at fjerne smartphonen, iPad’en og tv’et fra børneværelset.

Brug night shift-funktion

Hvis iPad’en eller mobilen absolut skal i brug før sengetid, kan du anvende en night shift-funktion, som erstatter skærmens blå lys med brune toner, der er mere søvnvenlige.

Børns brug af iPads har sine fordele

Børn og iPads er ikke udelukkende en negativ kombination. Der findes mange gode apps til børn, som kan lære dem nyttige ting. Det kan være applikationer, der hjælper med at øve og træne barnets motorik, forbedre regne- eller stavekundskaber – alt efter barnets alder. 

Undersøg, hvilke applikationer dit barn bruger på sin iPad, så du er sikker på, at det er et acceptabelt indhold. Vær derudover også opmærksom på, at dit barn ikke kan foretage køb i app’en. På den måde undgår du, at din regning løber løbsk.

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid