Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

Er det en god idé med hund i sengen?

Dato:

Kategori: Soveværelse

Tags: Kæledyr, Søvn

Når det kommer til diskussionen, om det er en god idé at lade hunden sove i sengen, kan du spejde længe efter enighed. Det skyldes, at der ikke er noget universalråd, som gælder for alle. Din sunde fornuft må derfor afgøre, hvad der fungerer bedst!

For og imod at sove med sine kæledyr

Hund i sengen skiller vandene; Nogle mener, at fordelene langt opvejer ulemperne og omvendt. Døm selv, når du har læst argumenterne for og imod kæledyr i sengen.  

Fordele ved hund i sengen:

  • Det er trygt og kan give en bedre søvn
  • Det kan lindre stress og angst
  • Det er hyggeligt selskab
  • Det er varmt og blødt
  • Din hund vil elske dig for det 
          

Ulemper ved hund i sengen:

  • Det kan forstyrre og forringe din søvn
  • Det kan medføre sygdom grundet bakterier
  • Det giver mere skidt og snavs i sengen
  • Det får støvmider til at trives og kan øge allergener
  • Det kræver ekstra høj sengehygiejne

Forskning peger i forskellige retninger

Hvis du stadig er i syv sind, om det er bedst at lade hunden sove i sengen eller ej, er det ikke noget at sige til. Der er lavet flere undersøgelser, der skal kortlægge det gode og dårlige ved at give menneskets bedste ven plads under dynen. Forskningen er modsætningsfuld, og taler både for og imod at have hund i sengen.

Bedre eller forringet søvn

Hundens søvnmønster er anderledes end menneskets. Hunden er derfor vågen flere gange i løbet om natten. Når hunden rumsterer i sengen, kan det forringe din søvn, især hvis du sover let. Modargumenter lyder dog, at hundens tilstedeværelse i sengen skaber gensidig tryghed, og det kan resultere i en bedre søvn!

Hyggeligt men ulækkert selskab

Det er hyggeligt, men også lidt ulækkert at have hund i sengen. Når du sover sammen med din hund, kan det lindre stress og angst, fordi hundens nærvær aktiverer oxytocin hormonet. Denne kemiske reaktion er med til at sænke blodtrykket. Mange kan derfor have glæde af, at hunden sover i sengen. 

Sover hunden i sengen, risikere du dog at få mere end bare blød pels med under dynen. Hunde og andre kæledyr kan slæbe lopper, flåter og i sjældne tilfælde sygdomsfremkaldende bakterier med i seng f.eks. ringorm, bændelorm, campylobacter, parasitter og bakterier fra urin og afføring, som sidder i pelsen.

Støvmider vil elske en hund i sengen, da de lever af døde celler og hår fra mennesker og dyr. Det giver derfor mere føde til dem. Hundens pels kan også forværre allergi. Derfor kræver det omhyggelig rengøring, når hunden sover i sengen, og det er vigtigt at være påpasselig med at skifte sengetøj ofte.

Tag en endelig beslutning om hundens soveplads

Din hund har brug for, at du træffer en enten eller beslutning, om den må sove i sengen. Lader du af og til hunden sove i sengen, kan den ikke forstå, når den ikke må. Derfor skal du tage en beslutning og holde fast ved den. Nøglen ligger i at vænne hunden til et fast sovested. Langt de fleste hunde vil trives godt, uanset om de sover i din seng eller deres egen kurv.

Har du allerede hund i sengen, men ønsker at få den til at sove i sin egen kurv, kan du gradvist vænne den til, at ligge der. I starten bør hunden lægge ved siden af din seng, og du kan lægge din hånd ned til hunden for at berolige den. Til sidst vil hunden have vænnet sig til, at den har fået ny soveplads, men det kan godt kræve nogle ugers tilvænning før den tager det som en selvfølge.

Hvor sover din hund?

Vi hører gerne, hvor dit kæledyr sover om natten. Del dine erfaringer med os i kommentarfeltet.


Kilder:

http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196%2815%2900674-6/…
http://www.akc.org/news/study-sleeping-with-pets-may-be-beneficial/
http://www.everydayhealth.com/pet-health/allowing-dogs-in-bed.aspx

Martin JYSK
Hanna

Min lille westie sover selvfølgelig i sengen hos mig <3

Anette

Zorro sover i som seng ved siden af mig, men, men når jeg er hos mine forældre sover vi sammen på en madras på gulvet. Overvejer lidt om han skal med i sengen, men evalations sengen er så høj.
Min-servicehund.blogspot.dk

Kattemor

Jeg har dog ikke en hund, men hos min kærestes mor, er der en hund. En miniatur gravhund. Så da min kæreste stadig boede hos hans mor, sov hundes hos os i hans seng. Den elsker og ligge nede ved fødderne og gemme sig under dynen. Jeg overtog en kat (fra min svigermor) da jeg flyttede i lejlighed, hvor min kæreste nu også bor sammen med mig. Vores (nu) kat, sover hos os i sengen, og da det er en indekat, er den stort set altid i samme rum som vi er. Så naturligvis også i soveværelset. Den ligger hver nat, mange gange inden jeg falder i søvn, ved siden af mit hoved, og somme tider ved min nakke, eller i ske med mig. Oftest vågner jeg, uden at forstå hvorfor jeg ikke kan se hvad klokken er på mit ur ved sengen, men det viser sig at det bare er katten der ligger i vejen. Det er enormt hyggeligt og da det er en gammel kat, kan jeg godt lide ideen om, at det er fordi den er tryg ved mig. Jeg elsker det :)

Vivian

Ja alle tre hunde sover i vores seng, de bærer loppehalsbånd ,da vi bor i et naturområde, derfor ingen problemer med utøj i sengen! En hund ved hovedet en hund ved benene og en hund ved fødderne, man bliver afhængig........

Michael Andersen

Min border terrier på snart 12 år, har altid sovet i sengen.
Han og mine børn nyder også, når han sover hos dem.
Min datter og jeg har støv allergi. Så valg af madrasser og sengetøj er der jo taget højde for.
Kan kun anbefale hund i sengene.

Camilla

Jeg har katte, og de er mere end velkommen i sengen. Det er så dejligt at putte sig ind til dem og lytte til deres spinnen, så skifter jeg gladelig lagen lidt oftere pga. beskidte pote aftryk. Eneste minus er, at de stjæler min hovedpude.
Mine børn nyder også, at deres firbenede venner ligger hos dem.

Anni

Vores Boxerpige Alba sover med os i sengen..nogle gange lidt varmt..men også super hyggeligt

Stina

Vores hund fik ikke lov til at sove i sengen de første par år, men han var altid meget urolig om natten. Nu sover han i sengen og er blevet mere tryg, og det giver os alle en bedre søvn.

Michelle Andersen

Min hund sover i sengen og det har han gjort fra dag et.
Vi vasker og skifter sengetøj hver uge og madrasser og topmadras bliver støvsuget ved samme lejlighed..

Malene

Min store dejlige blanding mellem schæfer og Sankt Bernhard sover sammen med mig, når min kæreste arbejder nat. Han ved bedst af alle at når far er hjemme må han ligge på sit tæppe ved siden af sengen, men han er altid den første der hopper i seng når far ikke er hjemme. Stod det til mig sov han hos os hver nat, men vi fandt en god løsning, som vores basse nemt har forstået.

Tine R. N.

Min basset-hund fik ikke lov at sove i sengen, men han fik sin egen sofa med tilhørende puder, som han selv arrangerede, så han lå bekvemt - også når han lå på ryggen med poterne ud til siden og snorkede som et savværk. Når han var syg, var det mig, der sov på hans sofa, for at kunne gribe ind, hvis sygdommen forværredes.... Sofaen havde selvfølgelig store stofstykker over, som kunne skiftes og vaskes meget hyppigt.

Vibeke

Vi har to dejlige vovser i sengen, en tysk rubåret og en FT cocker spaniel. Sover helt klart bedst når de ligger ved os. Og på trods af at jeg er astmatiker har jeg ingen gener pga hunde i sengen. Det siger sig selv at vi skifter sengetøj tit og er omhyggelig med at vaske betræk på madrasser og ropmadrasse.
Den store ruhårede sover desuden med hovedpude i begge ender af sengen...

Lis Raun

Jeg fik engang en dejlig rottweiler Walther, der som lille fik lov at sove i sengen, men den groede op og blev stor, så derfor måtte den finde et andet sted at sove.
Walther fik ejerfornemmelse for sengen, den blev gal og knurrende, når min mand skulle i seng, den ønskede ikke at dele sin plads med andre, derfor måtte han forvises. Nu er Walther desværre død 12 år gammel og der er ikke længere problemer med slagsmål i ægtesengen.
Jeg har nu fået 2 Franske Bulldog´s som sover i min seng, de er mere fredelige og indordner sig i vort liv. Det er dejligt og afstressende og urent; men det kræver en god hygiejne og mange sengeskift af lagner og betræk, Derfor tror jeg at det er en foredel for Jysk at anbefale at have hund i sengen.

Heidi

Min Elvis har sovet en del under dyne sammen med mig, men nu gider han dog ikk rigtig mere
Nu venter han som regel med at kravle under dynen, til jeg er stået op.

Lone

Vores 16 år gamle kat skifter sovested, men sover ofte på en pude på gulvet i soveværerelset, hvor den vækker os med sin snorken

Henny

Vi har vores 2 dansk-svenske gårdhunde hos os i sengen om natten. Det er hyggeligt og dejligt og beroligende. Når jeg vågner om natten kan jeg lige ligge og ae dem lidt. Dejligt. Sengetøjet skal skiftes lidt oftere og så gør vi det.

HA5PV

Ja min hund, der er 4. i rækken sover i min knæhase, under dynen og katten ovenpå dynen på mig. Jeg har netop købt en fiber-dyne der er ANTI-støvmide-behandlet! den kan ligesom sommerdynen og hovedpuderne, der er af silke, vaskes på 60 grader. Silke gør også at dyne og puder er anti-støvmider.

Jeg tror aldrig hunde eller katte folk bliver enig om hvor dyret skal sove! Størrelsen har også betydning. Mine fire hunde på 22 år (3 forskellige racer) er i katte-størrelse.

Da jeg fik den første hvalp TIKI i 1968 skulle hun bestemt sove i sin kurv. Der gik en time så var hund i sengen og siden har resten af hunde og katte, selv bestemt.
Nr. 2 hund, Benny/Benjamin var 7 måneder, da vi overtog ham. Han valgte min datter og sad uden for hendes dør og hylede til hun lukkede ham ind! Han smed killingen, der var flyttet ind 3 mdr. tidligere, ud af sengen og op på skabet, hvor han opholdt sig den næste måneds tid. Siden lagde Mathias, den gråstribede kat, sig på computeren, når vi sad og skrev.

Johnny Nielsen

Min Boxer sover med mig..........

Lene

Sæ'fø'lig sover min Boxerpige sammen med mig i min seng :-)

Helle

Min hund ligger sammen med mig når jeg flader ud på sofaen men kommer ikke i min seng . Jeg har elevationsseng og han kom en dag til at lægge sig på remoten så sengen bevægede sig !!! Så nu holder han sig på mindst 2 meters afstand af den væmmelige tingest !!!

Anette

Vi har haft og har endnu en dejlig hund, men vi ikke drømme om, at lade den komme op i sengen. Den sover i sin egen kurv lige udenfor soveværelsesdøren, og passer på huset om natten. Så passer min mand og jeg på hinanden under dynen ;)

PS

Vores hund sover hvor buret eller rejseburet står. Derfor er den altid tryg uanset om vi er hjemme eller ude, eller hvis den bliver passet, og uanset hvor vi stiller buret. PT sover den i bryggers med varme i gulvet, hvilket den er særdeles godt tilpas med, og den kan ofte foretrække det fremfor kurvene i huset. Derudover må den sidde i stol eller sofa, hvis vi også sidder der og inviterer den op. På en bestemt sofa står den og holder vagt på armlænet, hvorfra den kan se hvad der sker udenfor.

Charlotte

Min hund sover i min seng med egne tæpper og egen pude. Han bruger hovedpude næsten som vi, i hans egen seng er det et par babypuder.

Kurt

Da jeg var barn havde vi en springer spaniel. Den blev også brugt som jagthund. Den havde sin soveplads i bryggerset og var slet ikke interesseret i at komme op i en seng, heller ikke, når den kom ind og vækkede os unger om morgenen.
Et gammel ord siger "Den der sover med hunde, vågner op med lopper"
Det er ikke løgn.

Tine

Jeg synes man har glemt et MEGET vigtigt argument for at hunden GERNE må sove i sengen, nemlig det at hunde er flokdyr, og at det derfor vil være helt naturligt at de sover sammen med deres ejere. At flokken sover sammen, styrker båndet imellem dem, og umiddelbart vil det være unaturligt at flokken ikke er samlet under søvn.

Derudover må jeg sige det slet ikke er min erfaring at hunde ikke kan lære at de sommetider må sove i sengen og sommetider må de ikke. Tværtimod. Hvis man vælger denne løsning skal der selvfølgelig trænes godt og grundigt på det, men det er absolut ikke umuligt.

Angående sygdomme, så tænker jeg at hvis man alligevel sidder og nusser med sin hund i de vågne timer, så vil man også have risikoen for smitte der.
Angående f.eks. lopper og flåter, så forebygger mange hundeejere i forvejen imod dette og det vil derfor ikke være et særlig stort problem. I kildeangivelserne skriver de også, at hvis man som hundeejere som ellers sørger for at holde øje med om hunden er sund og rask, ja så vil det sjældent være et problem med hensyn til smitte.

Til sidst, kan jeg ikke lade være med at smile over argumentet imod at der kan forekomme flere husstøvmider. Dette er korrekt, jo flere der ligger i sengen, jo flere udskiller husstøvmider, det gælder både mennesker som dyr. Men nu siger Jysk jo selv at de har produkter hvor husstøvmiderne ikke kan trænge igennem, så det burde vel næsten gøre argumentet positivt eller?

Behøver jeg sige jeg har sovet med hund i sengen i stort set hele mit liv, og aldrig haft problemer, tværtimod bliver min søvn bedre. Korrekt det kræver lidt oftere sengetøj skift, men rengøringen er generelt forøget når man holder hund, og det samme gælder vel hvis man har børn...

bernd

jeg elsker min meget han er en lille terier på 12år
han sover ikke ivors seng jeg kenner en som har sin hund med i seng .så bev han meget syg og lægerne kunne ikke finde ud af hvad han feijlede

menså fortalte han at hunden sov hos ham i sengen
så undersøgte de ham for borelia og det viste sig at han var bit af en skovflåt
han har haft det dårligt imange år siden
mvh bernd

Mette Nielsen

Jeg har både en Jack Russel og en hankat hos mig i en enkeltmandsseng på 9.år og det vil ingen af os undvære. Utroligt at de kan holde mit snorkeri ud :) Sengetøjet skiftes også ofte. De begynder forresten også at vimse rundt og stirre på mig sidst på aftenen og tja så er det altså sengetid :D

Hanne

Min lille Bella sover i vores seng og hun nyder det og det gør vi også hun elsker at ligge imellem os eller i vores arme det er en lille schæfer hund hun sover fra kl 12 til 10-11 tiden næste morgen hun er helt bestemt en senge putte hund

Suzanna Delfs

Ja begge hunde. Nr 1 en Dværg Pinscher var der et krav for at overtage ham da han var 6 år,at han måtte sove i sengen. Da nr 2 En Meget petit Boston Terrier kom skulle hun ikke sove ved siden af,men med os andre.Har en meget lille lejlighed hvor der ikke er plads til større seng. Der bliver skiftet sengetøj oftere.

Ernst

Vores hvalp sover i kurven ved siden af sengen, dog elsker den at komme op i sengen om morgenen, hvad vi tillader, vi holder hund fordi vi holder af den.

Hvad angår urenheder, så opholder hunden sig inden døre og dermed får vi både bakterier og andet godt ind i huset og det styrker vores imumforsvar at det kommer på arbejde, vi er ikke blevet syge af at hunden er i sengen når den vil og alle de fordomme omkring dyrs "farlighed" blæser vi højt og flot på.

Ergo køber vi nyt sengetøj lidt oftere end før, men så tjener Jysk jo lidt på det.

Anne

Min hund sover altid i sin kurv lige ved siden af min seng. Når han vil i kontakt lægger han hovedet op ad madrassen og 'rokker' med hovedet indtil jeg reagere. (og han er meget tålmodig og vedholdende) men skønt at vågne og se ned på en rygliggende sovende Schæfer, med alle fire poter lodret op i luften :-)

charlotte

Både min hanhund Hr. Nelson og tæven Futte sover i sengen. Det har ikke nogensinde været et problem - kun lige når han snorker, det er temmelig højt. Men trygheden og nærheden betyder meget - de trives og jeg trives. Jeg vasker gerne sengetøj ofte - glæden ved at have dem i sengen er større end besværet med at vaske sengetøj.

Merete

Vores sov i soveværelset indtil hun blev 4 år og ofte i vores seng, nu har hun sovet under trappen lige udenfor vores soveværelse i 7 år

karin

Ja begge hunde :-)

Olga Lausten

Hov, glemte lige at fortælle, at da jeg fik Westien, havde jeg kun en enkeltmadras, men da han jo ikke ville sove alene i sin kurv, ja så måtte jeg i Jysk og købe en 3/4-seng, så vi begge kunne være der.

Olga Lausten

Jeg havde for maaange år siden en blandingshund, schäfer/labrador, og mens han var hvalp var han velkommen i sengen. Efterhånden blev han dog for stor til at være i sengen, og han fik sin egen.
Da han var væk, fik jeg ikke hund igen, men har haft adskillige katte :-) og ingen af dem har sovet i min seng. Ikke fordi de ikke gerne ville, men fordi jeg har kattelem, og så kommer de altså stolt en gang imellem og viser, at de har fanget alverdens kryb, som jeg bestemt ikke vil have i min seng.
Nu har jeg så overtaget en skilsmisse-hund, en Westie, som har været vant til at sove i sengen. Jeg forsøgte at sætte hans kurv ved siden af min seng, men han var virkelig ulykkelig, og ingen af os fik sovet. Nu ligger han sammen med mig i sengen, der er ro og tryghed, og jeg skifter bare sengetøj lidt oftere. Herregud, vi skal ikke være så bakterie-forskrækkede.
Vær glad for dine kæledyr, og lad dem sove hvor de er mest trygge :-)

Linette Laurberg

Min sover hvor det lyster. Nogle gange i sengen, nogle gange på gulvet, kurv eller i min seng. Hun vælger helt selv

Wivi Hjorth

Min lille dværg puddel sover ved min mand og jeg og vi syndes at det er hyggelig. Jeg skifter tit sengetøj

Kommentarer