Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

SUPERDAGE - SPAR OP TIL 60%

KØB NU
Soveværelse med en hund i sengen

Er det en god idé med hund i sengen?

Dato:

Kategori: Soveværelse

Tags: Kæledyr, Søvn

Når det kommer til diskussionen, om det er en god idé at lade hunden sove i sengen, kan du spejde længe efter enighed. Det skyldes, at der ikke er noget universalråd, som gælder for alle. Din sunde fornuft må derfor afgøre, hvad der fungerer bedst!

For og imod at sove med sine kæledyr

Hund i sengen skiller vandene; Nogle mener, at fordelene langt opvejer ulemperne og omvendt. Døm selv, når du har læst argumenterne for og imod kæledyr i sengen.  

Fordele ved hund i sengen:

  • Det er trygt og kan give en bedre søvn
  • Det kan lindre stress og angst
  • Det er hyggeligt selskab
  • Det er varmt og blødt
  • Din hund vil elske dig for det 
          

Ulemper ved hund i sengen:

  • Det kan forstyrre og forringe din søvn
  • Det kan medføre sygdom grundet bakterier
  • Det giver mere skidt og snavs i sengen
  • Det får støvmider til at trives og kan øge allergener
  • Det kræver ekstra høj sengehygiejne

Forskning peger i forskellige retninger

Hvis du stadig er i syv sind, om det er bedst at lade hunden sove i sengen eller ej, er der ikke noget at sige til det. Der er lavet flere undersøgelser, der skal kortlægge det gode og dårlige ved at give menneskets bedste ven plads under dynen. Forskningen er modsætningsfuld og taler både for og imod at have hund i sengen.

Bedre eller forringet søvn

Hundens søvnmønster er anderledes end menneskets. Hunden er derfor vågen flere gange i løbet om natten. Når hunden rumsterer i sengen, kan det forringe din søvn, især hvis du sover let. Modargumenter lyder dog, at hundens tilstedeværelse i sengen skaber gensidig tryghed, og det kan resultere i en bedre søvn!

Hyggeligt men udelikat selskab

Det er hyggeligt, men også lidt udelikat at have hund i sengen. Når du sover sammen med din hund, kan det lindre stress og angst, fordi hundens nærvær aktiverer oxytocin hormonet. Denne kemiske reaktion er med til at sænke blodtrykket. Mange kan derfor have glæde af, at hunden sover i sengen. 

Sover hunden i sengen, risikere du dog at få mere end bare blød pels med under dynen. Hunde og andre kæledyr kan slæbe lopper, flåter og i sjældne tilfælde sygdomsfremkaldende bakterier med i seng - f.eks. ringorm, bændelorm, campylobacter, parasitter og bakterier fra urin og afføring, som sidder i pelsen.

Støvmider vil elske en hund i sengen, da de lever af døde celler og hår fra mennesker og dyr. Det giver derfor mere føde til dem. Hundens pels kan også forværre allergi. Derfor kræver det omhyggelig rengøring, når hunden sover i sengen, og det er vigtigt at være påpasselig med at skifte sengetøj ofte.

Tag en endelig beslutning om hundens soveplads

Din hund har brug for, at du træffer en beslutning, om den må sove i sengen. Lader du af og til hunden sove i sengen, kan den ikke forstå det, når den ikke må. Derfor skal du tage en beslutning og holde fast ved den. Nøglen ligger i at vænne hunden til et fast sovested. Langt de fleste hunde vil trives godt, uanset om de sover i din seng eller i deres egen kurv.

Har du allerede hund i sengen, men ønsker at få den til at sove i sin egen kurv, kan du gradvist vænne den til, at ligge der. I starten bør hundens kurv stå ved siden af din seng, og du kan lægge din hånd ned til hunden for at berolige den. Til sidst vil hunden have vænnet sig til, at den har fået ny soveplads, men det kan godt kræve nogle ugers tilvænning, før den tager det som en selvfølge.

Hvor sover din hund?

Vi hører gerne, hvor dit kæledyr sover om natten. Del dine erfaringer med os i kommentarfeltet.


Kilder:

http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196%2815%2900674-6/fulltext
http://www.akc.org/news/study-sleeping-with-pets-may-be-beneficial/
http://www.everydayhealth.com/pet-health/allowing-dogs-in-bed.aspx