Forskellige typer af gardiner

Hvilke gardiner passer til dit hjem?

Vil du gerne skabe en mere intim, rummelig eller romantisk stemning i dit hjem? Gardiner og persienner er et vigtigt element i ethvert hjem, og du kan bruge begge typer af vinduestilbehør til at til at skabe en særlig atmosfære. De kan skabe stemning, tilføje dybde og farve og endda ændre rummets temperatur. Men er gardiner, persienner, lamelgardiner eller rullegardiner det rigtige for jer? Lad os guide dig i hvert rum.

Soveværelse og børneværelse

I soveværelset vil du sikkert gerne lukke lys og støj ude, minimere både varme og kulde udefra, og kunne klæde om i private rammer.

Tunge gardiner er gode til det hele. Det er vigtigt for din søvnkvalitet, at dit soveværelse er mørkt, så mørklægningsgardiner er et oplagt valg. Overvej dem også i børneværelserne – de kan gøre det nemmere for de små at falde i søvn og kan være sjove skjulesteder, når I leger gemmeleg i løbet af dagen.

Hvis du overvejer gardiner til små vinduer, er det en god ide at tænke sig om en ekstra gang. Gardiner dækker en del af vinduet, også når de er trukket fra. Måske er persienner en bedre løsning?


Hvis du virkelig ønsker at lukke alt lys ude, så kombiner gardiner med mørklægnings-rullegardiner. Rullegardiner skaber et minimalistisk og ryddeligt look. I modsætning til gardiner, kan de blotlægge hele vinduet, når de er rullet op, så det naturlige lys får fri adgang. 

Stue og spisestue

Gardiner skaber en "hjemlig" stemning i et rum. De kan slippe netop den rette mængde lys ind, værne om dit privatliv og i nogle tilfælde spare energi. Der er en bred vifte af stilarter og stoftyper at vælge imellem, som kan matche enhver indretning.


I en stue eller spisestue kan lette gardiner skabe en romantisk og let atmosfære. De skaber private rammer og beskytter rummet mod det skarpeste sollys, men lader alligevel noget skinne igennem. Med lette gardiner får dine rum en blød, drømmeagtig stemning.


Omvendt kan kraftigere stoffer som fx fløjl tynge et rum. De har generelt bedre isolerende egenskaber, men kan virke meget dominerende, især i mindre rum. Hvis du bruger rummet til at se tv, er tunge, mørke gardiner perfekte.

Gardiner og persienner til køkken og badeværelse

At vælge den rigtige løsning til vinduerne i køkkenet og badeværelset er svært, men vigtigt. Gardiner er ikke det bedste valg – tværtimod er persienner den bedste mulighed. De er nemme at rengøre, hvis de bliver snavsede, kan trækkes helt væk, så de ikke generer dig og er generelt nemme at bruge.


Persienner er en meget populær løsning – de er både alsidige og nemme at vedligeholde. Du kan vippe dem både for at få lidt privatliv og for at slippe dagslys ind. Områder med høj fugteksponering, som fx køkken og badeværelse, kan med fordel indrettes med persienner i aluminium, som giver skimmel dårlige vækstforhold. Støv kan være et problem, men hvis du en gang om ugen tipper persiennerne hele vejen ned og tørrer dem af med en ren klud, kan du undgå, at støvet lægger sig i tykke lag.

En løsning til kontoret

Lamelgardiner er en praktisk og klassisk løsning til dit kontor. Træk dem til siden eller vip dem for at justere både belysning og muligheden for privatliv i rummet. De er super nemme at rengøre og har en ekstra fordel, som kan være nyttig, hvis du holder forretningsmøder: De kan få kontoret til at virke mere rummeligt, da de skaber illusionen af, at vinduet er højere end egentlig er tilfældet.


Der er fordele og ulemper ved hver løsning, og mange boligejere vil opdage, at en kombination af både persienner og gardiner passer bedst til deres behov. Hvis du vil have mere hjælp til at beslutte, om gardiner eller persienner fungerer bedst i dit hjem, så læs mere her eller spørg personalet i en af vores butikker - de hjælper gerne.
 

Udforsk mere

Find det rigtige TV-bord til din stue

Find det rigtige TV-bord til din stue

I rampelyset: Egetræsstolen ARNBORG

I rampelyset: Egetræsstolen ARNBORG

Indretning af studiebolig: Få det rigtige udstyr

Indretning af studiebolig: Få det rigtige udstyr

Guide: Vælg det rigtige vitrineskab

Guide: Vælg det rigtige vitrineskab