Juletid er lysenes tid, og udendørs belysning er en hyggelig juletradition, som vi ser frem til på mørke vinteraftener. Men før du pynter haven, indkørslen eller altanen med julelys, er der et par ting, du bør tage højde for. Sørger du eksempelvis for, at dine udendørslys tager hensyn til naboen? Er du sikker på, at din julebelysning er monteret korrekt, og er den energibesparende?
Vi har samlet 9 gode råd til, hvordan du får en flot og sikker udendørs julebelysning – uden at din elregning løber løbsk, eller din nabo bliver blændet. Se hele listen i bunden af blogindlægget.
Udendørs belysning varmer i en kold tid
Lyskæder og lysnet er én af de nemmeste måder at skabe udendørs julehygge på. Det er en overkommelig måde at pynte på, da lyskæder og lysnet kan vikles omkring det meste. De er derfor velegnede til altaner, buske, træer og sågar flagstænger. Går du efter at få vejens flotteste og mest imponerende udendørs julebelysning, kan du kombinere lyskæder med små lystræer og lyskæder med istapper.
En flot udendørs julebelysning kræver ikke nødvendigvis, at du har en have. Har du en altan eller et mindre udeareal, kan du sagtens hænge lyskæder på altanens gelænder eller stille et mindre lystræ op. En anden måde at dekorere et udeareal på, er med hyggelige lanterner – de er både flotte ved hoveddøren eller på en altan. Husk at dine lanterner skal stå på et sikkert underlag og gerne lidt i læ, så lyset ikke bliver blæst ud.
Brug kun egnede lyskæder udendørs
Når du sætter udendørs julelys op, er det vigtigt, at du bruger lyskæder, der er beregnet til udendørs brug. Indendørs lyskæder hører ikke til udenfor, da der let kan trænge fugt ind i kæden, som kan få den til at kortslutte. Udendørs julebelysning er af en mere robust kvalitet, der bedre kan modstå fugt, frost og kraftig blæst.
Hvis en lyskæde er egnet til udendørs brug, vil det tydeligt fremgå på emballagen. Du bør desuden vælge en lyskæde, der er CE-mærket, hvilket betyder, at den lever op til lovpligtige sikkerhedskrav.
Energibesparelse med LED-julelys
Udendørs lys bringer en smule glæde i de mørke efterårs- og vintermåneder, og du kan lyse dit hjem op med et lille forbrug af elektricitet.
Alle udendørslamper i JYSKs sortiment er lavet med LED lys. En LED-lyskæde har en levetid på omkring 50.000 lystimer, og bruger op til 90% mindre strøm. Ved at kombinere LED-lysene med en timerfunktion, sørger du for, at elregningen for den udendørs julebelysning holdes på et minimum.
Du skal være opmærksom på, at der findes forskellige hvide nuancer af LED-lys; eksempelvis varm gullig hvid og kold blålig hvid. Det er derfor en god idé at teste, at din udendørs lyskæde har den farve, du ønsker. Den nemmeste måde at sikre det på, er ved at se lyset tændt, før du vælger din julebelysning.
Vis hensyn – sluk for julelyset
Udendørs julelys skal sprede en hyggelig julestemning. For at bevare julefreden og hyggen, er det vigtigt, at du tænker over placeringen af dine julelys og lyskæder, så belysningen ikke chikanerer din nabo. Det er en god ide at sørge for, at dine julelys ikke lyser direkte ind i naboens stue eller soveværelse.
Ved at benytte lyskæder med timerfunktion, slukker og tænder julelyset automatisk. På den måde sikrer du, at lyset altid er tændt på ønskede tidspunkter, samtidig med at dine naboer ikke bliver forstyrret af lys i løbet af natten. En anden fordel ved udendørs julebelysning med tænd/sluk-funktion er, at du kan sænke energiforbruget i løbet af dagen, hvor lyset alligevel ikke ses.
De 9 råd til udendørs julebelysning
Følger du nedenstående råd, er du godt og sikkert klædt på til at opsætte årets udendørs julebelysning:
- Tjek altid om lyskæden er beregnet til udendørs brug, og at den er CE-mærket.
- Spar på elregningen ved at pynte med LED-julelys og anvend timerfunktion, så lyset ikke er unødigt tændt.
- Inden køb af lyskæde: Tjek at farven er den nuance, du ønsker.
- Et jordstik med tre huller er mere sikker til udendørs julelys end et almindeligt stik.
- Test at HFI/HPFI afbryderen virker på dit udendørs lys, inden du slår strømmen til – derved kan du undgå at få stød ved opsætning af julelyset.
- Bruger du en forlængerledning eller en transformer til dine udendørs julelys, skal samlinger slutte tæt for at udstyret er beregnet til udendørs brug.
- Undgå at få ledningerne i klemme i dør- og vinduesåbninger, da du risikerer at der gå hul på ledningen, hvilket kan resultere i stød eller kan forårsage brand.
- Skal julelyset tilsluttes en udendørs stikdåse, skal den monteres af en autoriseret installatør, da det er ulovligt selv at gøre.
- Når du har afmonteret din udendørs julebelysning, bør du opbevare julelysene i tørre omgivelser – gerne i lyskædens originale emballage, som beskytter optimalt