Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

SPAR 20-60% PÅ ALT TIL HAVEN*
VI HAR LÆNGERE LEVERINGSTID GRUNDET CORONA
99 BUTIKKER ER STADIG ÅBNE

LÆS SENESTE NYT
Vasketøj til tørre og vasketøj der er lagt sammen

Sådan tørrer du tøj indendørs i den kolde vinter

Dato:

Kategori: Indretning, Soveværelse

De kolde og fugtige efterårs- og vintermåneder kan gøre det til lidt af en udfordring at tørre tøj. Eksperter fraråder ofte, at du tørrer dit tøj indendørs, men du har nok allerede oplevet, hvor svært det er at undgå om vinteren.

Har du ikke andre muligheder end at tørre dit tøj indenfor, er det vigtigt, at du tager nogle forholdsregler, så du undgår allergiske reaktioner samt mug og svamp i din bolig. Vi har samlet 7 tips og tricks til, hvordan du tørrer dit tøj indenfor og samtidig tager hensyn til både luftfugtighed og indeklima i din bolig. 

1. Undgå at tørre tøj i stuen og i soveværelset

Det er en god idé at undgå at tørre tøj i de rum, hvor du opholder dig mest, som eksempelvis stue og soveværelse. I stedet bør du stille tørrestativet på badeværelset - særligt hvis du allerede har ventilation der. Alternativt kan du stille det i bryggerset, køkkenet (husk at flytte vasketøjet ud af køkkenet mens du laver mad, så stegeos og damp fra kartoflerne ikke hænger i det), i gangen eller evt. i et gæsteværelse eller en spisestue, hvor du tilbringer mindre tid. Et væghængt tørrestativ er også en mulighed, hvis pladsen er til det på badeværelset. 

2. Giv vasketøjet en ekstra centrifugering

Et godt trick er at give vasketøjet en ekstra centrifugering, så du får presset ekstra vand og fugt ud af vasketøjet. Sengetøj, håndklæder og jeans er eksempelvis lavet i materialer, som sagtens kan tåle ekstra centrifugering.

Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er alle materialer, som kan tåle ekstra centrifugering i vaskemaskinen, og du skal derfor tjekke vaskeanvisningerne, før du går i gang.

3. Ryst dit tøj en ekstra gang, når du har vasket det

Særligt tøj, som er vasket ved skånevask, indeholder overskydende vand efter vask. Du kan få bugt med noget af det ved at ryste tøjet, inden du hænger det på tørrestativet. En hurtig rystetur hjælper også til at rette folder ud, så tøjet tørrer hurtigere og er mindre krøllet. 

4. Stil vasketøjsstativet et varmt sted

Det er ikke ligegyldigt, hvor i rummet du stiller dit indendørs tørrestativ. En god idé er at overveje, hvor der er ekstra varmt. Det kan fx være foran et vindue, hvor lys og varme fra solen kan ramme dit tøj.

Derudover kan det være en god idé, at du løbende flytter lidt rundt på tøjet på tørrestativet. På den måde undgår du, at det tøj, der hænger i midten, bliver gemt mellem alt det andet våde tøj. Hvis du ikke har så meget vasketøj, så hæng det kun på hver anden line, så der er god plads mellem de enkelte stykker tøj.

5. Pas på forringet luftkvalitet

Indendørs tøjtørring forringer luftkvaliteten i dine rum samtidig med, at det giver mere støv i lejligheden. Årsagen er, at fugtigt tøj indeholder op til 2-3 liter vand, hvis det ikke er ordentligt centrifugeret. Vandet fordamper i rummet, så luften bliver tæt af fugt og vaskemiddel. Derfor er det vigtigt at lufte ud. 

6. Skab udluftning og få frisk luft ind i din bolig

Åbne vinduer er den bedste måde at give frisk luft udefra fri passage til dine rum. Den friske luft kan forebygge fugtskader og skabe et mere behageligt og friskt indeklima i din bolig.

Det er derfor vigtigt, at du lufter ekstra ud i din bolig på de dage, hvor du har fugtigt tøj stående til tørre indendørs. Den friske luft ”erstatter” også den eksisterende luft i rummet og bidrager til, at du får et sundere og bedre indeklima. Glem ikke at skrue ned for radiatoren, mens du lufter ud, og at skrue op igen bagefter. 5 minutter kan gøre underværker, hvis du sørger for at skabe gennemtræk. Luk vinduer op i flere rum, så den fugtige luft forsvinder ud og erstattes af frisk luft.

7. Planlæg din tid, så du tørrer tøj, mens du ikke er hjemme 

Når du tørrer dit tøj indenfor, vil luftfugtigheden i dine rum automatisk blive påvirket. Det er derfor vigtigt, at du overvejer en ekstra gang, hvordan du undgår fugtskader i din bolig, da de kan resultere i både allergi og hovedpine. Det er også en god ide at undgå at være hjemme, mens tøjet tørrer. Hæng det op om morgenen, hvor du lige har luftet ud. Tag på arbjde og luft ud igen, når du kommer hjem. 


Kilder
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-clothes-indoors-11364164594857
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

Hvad er dine bedste tips til at tørre tøj i vintermånederne? Del dem med os i kommentarfeltet nedenfor! 

 

Louise Content Specialist
Maj-Brit

Invester i en god steamer. Og brug den i steden for at vaske fx uldtrøjer. Hvis de kun er lidt brugt. Det frisker op og sparer en vask. Jeg bruger min til fx uldtrøjer eller alm trøjer. Ikke det inderste lag, men yderste. Bukser,jeans. Alt det kun er brugt lidt og ikke svedt i.

Annika

Hej Maj-Brit. Det var da et rigtigt godt råd – tak for deling! :-) Vi har faktisk en steamer i vores sortiment, hvis nogen gerne vil gøre brug af dit råd: 

https://jysk.dk/indretning/vask-og-stryg/strygeudstyr/toejsteamer-reime…

/Annika

Benny

Hæng vasketøjet over to “tråde”. Så der kommer luft ind i tøjet.
Det gøre hurtigere. Og du undgår lugt. Tøjet tørre fra alle sider, så går det også hurtigere. 👍🏻👍🏻

Louise

Hej Benny. Tak for din kommentar og fordi du deler dine gode råd med os andre! /Louise 

Ulla Reffstrup

Kan man købe den “pind”skjorterne hænger på

Louise

Hej UIla. Det er dette tøjstativ, du kan se på billedet: https://jysk.dk/opbevaring/toejstativer/toejstativ-jennet-natur-sort. /Louise

Mads Rahmberg

Hej Louise
Det lyder rigtig fornuftigt at man undgår at bringe fugtigheden uhensigtsmæssigt op.
Når du siger at der skal luftes ud tager du så højde for at der kan værer en ventilationssystem i huset hvor et at parametrene for hvor meget anlægget skifter luften i huset er luftfugtigheden? eller er der kun tale om ældre huse uden ventilationsanlæg?
Jeg har gennem længer tid haft diskussionen kørende med fruen at det ikke er nødvendig at lufte ud på samme måde som i et moderne hus og hvis man gør det er det forbundet med et uhensigtsmæssigt varmetab.
MHV
Mads Rahmberg

Louise

Hej Mads. Tak for din kommentar. Indlægget indeholder nogle generelle gode råd ifm. tørring af tøj indendøre. Du kan evt. kontakte en lokal energikonsulent for at få vejledning specielt ift. jeres hus. /Louise

C Andersen

Husk at rummet skal varmes godt op efter vinduerne har været åbne, luften indendørs og udendørs har sjældent samme temperatur der dannes derfor fugt når vinduer åbnes og kold luft møder varm luft denne fugt skal tørres ellers sætter den sig i bygningen og skaber skimmelsvamp, så frisk luft og derefter varme hvis man vil udgå skimmel.

Louise

Tak for din kommentar, jeg har tilføjet dit råd til indlægget. /Louise

Kommentarer