Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom

NYHEDER OG ANDRE GODE TILBUD - SPAR OP TIL 60%

KØB NU
Rødvin spildt på et gulvtæppe

Rengørings-hacks: Rødvin på tæppet

Dato:

Kategori: Indretning, Inspiration

Det er lørdag aften. Du har venner på besøg, I sludrer og hygger jer. Pludselig ser du, nærmest i slowmotion, et glas, der falder til gulvet. Et sekund senere er der en stor rødvinsplet på dit tæppe. Men bare rolig, hjælpen er her. Med disse tips, og ved hjælp af midler du allerede har derhjemme, kan du slippe af med rødvinspletter, så du behøver ikke at smide tæppet ud.

Hvordan fjerner man rødvinspletter?

Det er vigtigt at handle så hurtigt som muligt for at øge chancen for at komme helt af med pletten. Rødvinspletter er meget besværlige, men hvis du begynder at fjerne dem, inden de er helt absorberet i tæppet, er der en god sandsynlighed for at du kommer helt af med dem.

Som det første: Tag et stykke køkkenrulle eller en klud og sug så meget væske op som muligt, før den synker ned. Hvis du dupper pletten godt, suger du det meste af vinen ud af tæppet, men sandsynligvis ikke det hele.
Dernæst: Hæld lidt koldt vand direkte på pletten. På den måde fortynder du rødvinen. Dup den igen for at suge væsken op.

Herfra er der forskellige metoder, som du kan bruge:

Salt-metoden

1. Hæld salt på pletten, mens den stadig er våd
Dæk pletten med masser af salt. Saltet trækker fugt ud af tæppet lidt efter lidt. Hvis din plet allerede er tør, så hæld lidt vand på først og tilsæt derefter saltet.
2. Lad saltet virke
Saltet vil gradvist blive rosa, efterhånden som det absorberer rødvinen. Lad saltet virke i et par timer eller endda natten over.
3. Fjern så meget salt som muligt og støvsug tæppet
Pletten vil nu være helt væk eller i det mindste mindre synlig.

Stain removal

Bagepulver-metoden

1. Forbered en pasta af bagepulver og vand
Bland tre dele vand og en del bagepulver.
2. Spred pastaen i et tykt lag over pletten
3. Dæk pletten med en ren klud og lad den virke natten over
Sæt en tungt genstand på kluden for at sikre et konstant tryk. Bagepulveret skubbes ned i pletten og renser tæppet i dybden.
4. Støvsug bagepulveret, når det er tørt
Når bagepulveret har opsuget det meste af fugten fra pletten, så støvsug tæppet. Pletten vil nu være helt væk eller i det mindste mindre synlig.

Eddike-metoden

Både salt og bagepulver er basiske i modsætning til eddike, som er surt. Så hvis hverken salt eller bagepulver virker, kan du prøve denne metode:
1. Forbered en opløsning af vand, hvid/klar eddike og opvaskemiddel
Bland to kopper varmt vand med en spiseskefuld hvid/klar eddike og en spiseskefuld opvaskemiddel.
2. Dyp en svamp i opløsningen og påfør direkte på rødvinspletten
Blandingen trænger ind i tæppefibrene og løsner pletten. Skift mellem at duppe eddikeopløsningen på og tørre den op. Slut med at tørre den op.
3. Hæld lidt koldt vand på hele pletten
Hæld lidt vand direkte på pletten eller gennemblød ren klud med koldt vand og dryp det på pletten for at fortynde rødvinen. Sug vandet op ved at duppe med en ren, tør klud.
4. Gentag, indtil pletten er væk

Sådan dupper du

Tro det eller ej, der er en god og en dårlig måde at duppe på. Her er nogle tips:
  • Dup altid i en op- og nedadgående bevægelse. Hvis du gnider fra side til side, absorberer kluden kun en del af rødvinen, men resten trænger endnu dybere ind i tæppefibrene. I værste fald bliver pletten større når du gnider på den.
  • Begynd med at duppe kanterne af pletten og arbejd så ind mod midten. Det forhindrer pletten i at blive større, end den allerede er, og at pletten udvikler sig til en grim skjold.


Vigtigt: Prøv altid disse råd af på en skjult del af tæppet, så du er sikker på at de ikke gør større skade end gavn. 

Har stearinlysene dryppet på tæppet? Se vores tips til at fjerne stearin her.