Møbeldage - Spar op til 50%

Person med nakkesmerter tager sig til nakken

Hvordan vælger du en god hovedpude til nakkeproblemer?

Hvis du har ondt i nakken, er det en god ide at se nærmere på din hovedpude. Passer den til din sovestilling, eller kunne du have gavn af at skifte den? Det er helt forskelligt fra person til person, hvilken hovedpude der er den bedste, og valget af hovedpude er lige så vigtigt for din søvn som dit valg af dyne og madras. Sover du med den forkerte hovedpude, kan det nemlig give problemer med hovedpine og forværre evt. nakkesmerter.

Derfor skal du vælge en hovedpude, som passer til din sovestilling og støtter din nakke, mens du sover. 

Sådan vælger du en god hovedpude, der modvirker nakkeproblemer
Når du skal købe ny hovedpude, skal du finde en, der giver din nakke den optimale støtte og passer til din soveposition. Undlad at købe to hovedpuder, da det ikke kan anbefales at sove med flere hovedpuder på én gang. Overvej evt. en ergonomisk pude, der kan være et godt valg, hvis du har ondt i nakken. 

Se også vores pudeguide

Hovedpuden skal give din nakke optimal støtte

Har du problemer med nakkesmerter, hovedpine eller nakkespændinger, er det vigtigt at vælge en hovedpude, som støtter din nakke korrekt. Med den rette hovedpude kan dine muskler slappe af, og dit åndedræt kan fungere optimalt.

Den bedste sovestilling er den, hvor din nakke ligger i en neutral position, så dit hoved hviler i en lige forlængelse af rygsøjlen.

Det er nemt at finde en hovedpude, der understøtter en neutral position. Du skal bare besøge en JYSK-butik, hvor du kan prøve forskellige hovedpuder af. Vores dygtige personale hjælper gerne med at vurdere, om den linje, som kan tegnes fra siden af dit øre til midten af din skulder, er lige. Er den det, har du fundet en hovedpude der passer til dig. Er puden for tyk, løftes hovedet højere end skulderen, og hvis hovedpuden er for tynd, vil hovedet ligge lavere end din skulder. I begge tilfælde vil linjen være skæv.

Din soveposition afgør valget af hovedpude

En hovedpudes primære formål er at støtte din nakke og dit hoved, når du ligger i sengen. Det er din sovestilling, som afgør, hvilken hovedpude der giver dig den bedste støtte. Når du skal finde en god hovedpude mod nakkeproblemer, skal du tænke over, hvordan du ligger, mens du sover.

  • Sover du oftest på siden, skal du vælge en hovedpude med en god højde. Hovedpuden skal støtte nakken, så nakkehvirvlerne ligger vandret, når du ligger på siden. På den måde får du mest mulig aflastning af din nakkemuskulatur. Som tommelfingerregel kan du bruge din skulderbredde som målestok. Har du brede skuldre, er der behov for en højere pude, end hvis du har smalle skuldre. Ofte har mænd brug for en højere pude end kvinder.

    Se nogle af vores høje og ekstra høje hovedpuder her: 

  • Sover du mest på ryggen, skal du gå efter en pude, som ikke er for høj. En høj hovedpude kan belaste nakken, og det kan give spændinger og hold i nakken. Hovedpuden skal være høj nok til at støtte det naturlige svaj, vi har i nakken. Sovestillingen er god rent anatomisk, fordi hoved, nakke og rygsøjle kan hvile i en neutral stilling, så du undgår smerter i nakke og hoved

    Se nogle af vores hovedpuder af medium højde her: 
     

  • Sover du primært på maven, skal du vælge en lav hovedpude. Denne sovestilling er ikke optimal, da både nakke og rygsøjle belastes. Det kan give anledning til hovedpine, hold i nakken og smerter i rygsøjlen. På sigt vil det være en god ide at vælge en hovedpude, som kan hjælpe dig med at skifte sovestilling.

    Se nogle af vores lave hovedpuder her: 

Læs vores pudeguide for at få et overblik over de forskellige former for fyld i puden.

Sov ikke med flere hovedpuder på én gang

Sover du med flere hovedpuder på én gang, kan det føre til, at du belaster nakken uhensigtsmæssigt. Det kan også lede til vejrtrækningsbesvær. Derfor er det en god ide at sove med én hovedpude ad gangen. Har du et behov for at sove med forskellige hovedpuder, kan du skifte hovedpude, hvis du vågner i løbet af natten. 

Er du i gang med at skifte hovedpude, fra eksempelvis en lav til høj pude, kan du gøre overgangen nemmere ved at sove med begge puder og veksle mellem dem igennem natten. Så kan du nemmere vænne dig til din nye pude. 

En ergonomisk pude er en god hovedpude mod nakkeproblemer

En ergonomisk hovedpude kan være et godt valg, hvis du oplever problemer med nakken. En almindelig hovedpude ændrer form i løbet af natten. Dermed kan hvilehøjden ændre sig og du risikerer, at din nakke ikke får den optimale støtte, mens du sover.

En ergonomisk pude holder mere eller mindre sin pasform natten igennem og med det lille indbyggede svaj støttes nakkens naturlige position.

Udforsk mere

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Hvilken hovedpude skal jeg vælge? Den ultimative guide

Hvilken hovedpude skal jeg vælge? Den ultimative guide

Hvornår skal din hovedpude skiftes?

Hvornår skal din hovedpude skiftes?