Din kurv

Din kurv er tom

Din kurv

Din kurv er tom
Vasketøj til tørre og vasketøj der er lagt sammen

Er det okay at tørre tøj indendørs i de kolde vintermåneder?

Dato:

Kategori: Indretning, Soveværelse

De kolde og fugtige efterårs- og vintermåneder kan gøre tøjtørringen til lidt af en udfordring. Eksperter fraråder ofte, at du tørrer dit tøj indendørs, men du ved sikkert alt, om hvor svært det er at undgå om vinteren.

Vi har samlet en række tips og tricks til, hvordan du tørrer dit tøj indenfor og samtidigt tager hensyn til både luftfugtigheden og indeklimaet i din bolig. 

Undgå at tørre tøj i stuen og soveværelset

Har du ikke andre muligheder end at tørre dit tøj indenfor, er det vigtigt, at du tager nogle forholdsregler, så du undgår allergiske reaktioner samt mug og svamp i din bolig. Det er en god idé, at du undgår at tørre tøjet i de rum, hvor du opholder dig mest, som eksempelvis stue og soveværelse.

I stedet bør du stille tørrestativet på badeværelset, i køkkenet, i gangen eller hvis du har et gæsteværelse eller en spisestue, hvor du tilbringer mindre tid. Et væghængt tørrestativ er også en mulighed, hvis pladsen er til det på badeværelset. Det stjæler heller ikke noget gulvplads, og du kan slå det sammen, når det ikke er i brug.

Giv noget af dit vasketøj en ekstra centrifugering

Et godt trick er, at du giver dit vasketøj en ekstra centrifugering, så du får presset ekstra vand og fugt ud af vasketøjet. Sengetøj, håndklæder og jeans er eksempelvis lavet i materialer, som sagtens kan tåle ekstra centrifugering. Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er alle materialer, som kan tåle ekstra centrifugering i vaskemaskinen, og du skal derfor tjekke vaskeanvisningerne.

Tip: Et simpelt og nemt trick kan også være, at du lige ryster dit tøj en ekstra gang, når du har vasket det. Særligt tøj, som er vasket ved skånevask, har lidt overskydende vand efter vask. Noget af dette kan du få bugt med ved at ryste tøjet, inden du hænger det på tørrestativet.

Stil tørrestativet på et ”varmespot”

Det er samtidigt ikke ligegyldigt, hvor du stiller dit indendørs tørrestativ i et rum. En god idé er at overveje, hvor der er et ”varmespot”. Det kan være foran et vindue, hvor lys og varme fra solen kan ramme dit tøj. Derudover kan det være en god idé, at du løbende bytter lidt rundt på tøjet på tørrestativet. På den måde undgår du, at det tøj, der hænger i midten, bliver ”gemt” mellem alt det andet våde tøj.

Forringet luftkvalitet

Indendørs tøjtørring forringer luftkvaliteten i dine rum samtidigt med, at det giver mere støv i lejligheden. Grunden er, at fugtigt tøj indeholder op til 2-3 liter vand, hvis det ikke er ordentligt centrifugeret. Vandet fordamper i rummet, så luften bliver tæt af fugt og vaskemiddel. 

Skab ventilation og få frisk luft ind i din bolig

Åbne vinduer er den bedste måde at give frisk luft udefra fri passage til dine rum. Den friske luft kan forebygge fugtskader og skabe et mere behageligt og friskt indeklima i din bolig. Det er derfor vigtigt, at du lufter ekstra ud i din bolig på de dage, hvor du har fugtigt tøj stående til tørre indendørs. Den friske luft ”erstatter” også den eksisterende luft i rummet og bidrager til, at du får et sundere og bedre indeklima. Glem ikke at skrue ned for radiatoren, mens du lufter ud, og at skrue op igen bagefter. 

Pas på fugtskader når du tørrer tøjet indenfor

Når du tørrer dit tøj indenfor, vil luftfugtigheden i dine rum automatisk blive påvirket. Det er derfor vigtigt, at du overvejer en ekstra gang, hvordan du undgår fugtskader i din bolig, da de kan resultere i både allergi og hovedpine. 


Kilder:
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-cl…
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951
 

 

Louise Content Specialist
C Andersen

Husk at rummet skal varmes godt op efter vinduerne har været åbne, luften indendørs og udendørs har sjældent samme temperatur der dannes derfor fugt når vinduer åbnes og kold luft møder varm luft denne fugt skal tørres ellers sætter den sig i bygningen og skaber skimmelsvamp, så frisk luft og derefter varme hvis man vil udgå skimmel.

Louise

Tak for din kommentar, jeg har tilføjet dit råd til indlægget. /Louise

Mads Rahmberg

Hej Louise
Det lyder rigtig fornuftigt at man undgår at bringe fugtigheden uhensigtsmæssigt op.
Når du siger at der skal luftes ud tager du så højde for at der kan værer en ventilationssystem i huset hvor et at parametrene for hvor meget anlægget skifter luften i huset er luftfugtigheden? eller er der kun tale om ældre huse uden ventilationsanlæg?
Jeg har gennem længer tid haft diskussionen kørende med fruen at det ikke er nødvendig at lufte ud på samme måde som i et moderne hus og hvis man gør det er det forbundet med et uhensigtsmæssigt varmetab.
MHV
Mads Rahmberg

Louise

Hej Mads. Tak for din kommentar. Indlægget indeholder nogle generelle gode råd ifm. tørring af tøj indendøre. Du kan evt. kontakte en lokal energikonsulent for at få vejledning specielt ift. jeres hus. /Louise

Ulla Reffstrup

Kan man købe den “pind”skjorterne hænger på

Louise

Hej UIla. Det er dette tøjstativ, du kan se på billedet: https://jysk.dk/opbevaring/toejstativer/toejstativ-jennet-natur-sort. /Louise

Comments